Criza din Ucraina. Franţa, pregătită să trimită sute de militari în România

Ultima actualizare: 30-01-2022 07:46
Soldați ai SUA

Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România, în contextul crizei din Ucraina. Asta, în timp ce Rusia își aprovizionează cu rezerve de sânge trupele aflate la granița cu Ucraina, un indiciu serios că Moscova se pregătește de o invazie.

Citește cele mai noi informații despre criza din Ucraina:

UPDATE ora 19:08 Autorităţile ucrainene au îndemnat sâmbătă Occidentul să dea dovadă de „vigilenţă şi fermitate" în negocierile lor cu Rusia, acuzată că a comasat trupe la frontiera cu Ucraina în vederea unei invazii, informează AFP.

UPDATE ora 18:28 Premierii ungar şi polonez, alături de aliaţii lor europeni de extremă dreapta şi conservatori, i-au îndemnat sâmbătă, la Madrid, pe europeni să fie solidari în criza din jurul Ucrainei, într-o declaraţie de care lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, s-a delimitat, informează AFP.

Acţiunile militare ale Rusiei la frontiera estică a Europei ne-au adus în pragul unui război", se afirmă într-un fragment din declaraţia finală a reuniunii, dată citirii de purtătorul de cuvânt al partidului spaniol Vox, Jorge Buxade. „Solidaritatea, determinarea şi cooperarea în materie de apărare între naţiunile Europei sunt necesare în faţa unor asemenea ameninţări", continuă textul, ce denunţă "ineficienţa diplomaţiei UE".

UPDATE ora 12.40 Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o forţă internaţionale pentru apărarea acestei ţări membre a NATO care se învecinează cu Ucraina, dacă Alianţa Nord-Atlantică va decide aceasta, a declarat sâmbătă ministrul francez al apărării, Florence Parly, într-un interviu pentru postul de radio France Inter, potrivit EFE.

Această desfăşurare, dacă va avea loc, "nu este destinată să ducă la vreo escaladare militară", a ţinut să sublinieze titulara portofoliului Apărării de la Paris, în contextul crizei legate de Ucraina.

"Dialogul continuă şi suntem convinşi că trebuie să rezolvăm acest conflict prin dialog şi soluţii diplomatice", a spus Parly, evocând iniţiativele Parisului în acest sens, ca de pildă convorbirea telefonică pe care preşedintele Emmanuel Macron a avut-o vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Dar, în acelaşi timp, ministrul francez a declarat că "suntem realişti, suntem lucizi şi ne pregătim", având în vedere mobilizarea mai multor zeci de mii de soldaţi ruşi în ultimele săptămâni în apropiere de frontiera cu Ucraina şi unele mişcări din ultimele zile în Belarus.

UPDATE ora 11:00 Joe Biden a afirmat, vineri, că va trimite „în curând” un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor cu Moscova din cauza Ucrainei, scrie AFP, citată de Agerpres.

UPDATE ora 10.30 Reuters a anunțat vineri că statul rus își aprovizionează trupele din apropierea graniței cu Ucraina cu rezerve de sânge, alături de alte resurse medicale ce le-ar permite să-și trateze răniții în caz de război, scrie Radio Europa Liberă.

Acest lucru este un indicator cheie al unei posibile invazii a Ucrainei, au declarat trei oficiali americani, care au vorbit sub condiția anonimatului. Oficialii au refuzat să dea detalii legate de momentul în care a fost observată trimiterea rezervelor de sânge.

Pentagonul a recunoscut anterior că Rusia trimite echipament medical trupelor mobilizate la graniță. Dar aprovizionarea cu rezerve de sânge este un detaliu în plus ce ar sugera că Moscova este pregătită să intervină militar.

„Nu avem garanția că va fi un alt atac, dar nu poți executa un alt atac decât dacă ai asemenea resurse la îndemână”, a punctat Ben Hodges, un fost locotenent general al Statelor Unite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO