Donald Trump s-a laudat ca zeci de avioane de lupta F-35 au survolat nedetectate Japonia. CNN il contrazice: Nu e Top Gun
Donald Trump a declarat intr-un interviu, foarte incantat, ca zeci de avioane de lupta F-35 au survolat Japonia fara a fi detectate, relateaza CNN, care il contrazice, insa, pe liderul de la Casa Alba.
Potrivit interviului publicat joi de Time, Trump a spus ca avioanele au survolat arhipelaguul nipon in cursul vizitei din februarie, la Tokyo, a secretarului american al Apararii, James Mattis.
„Au fost 35 care au zburat deasupra Japoniei (...) si nu au fost detectate de radare. Au zburat pe deasupra si toata lumea s-a intrebat de unde naiba au venit? Asta inseamna invizibil pe radare. Este destul de tare, nu?”, a spus liderul de la Casa Alba.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Treizeci si cinci care au zburat la viteza mare, jos, si nu au fost detectate. …Nimeni nu a stiut ca vin. Destul de tare, nu?”, a adaugat el.
Potrivit CNN, lucrurile nu ar fi stat chiar astfel. In primul rand, numai 10 dintre cele 16 avioane de lupta F-35 „invizibile”, apartinand Corpului Puscasilor Marini si care au fost desfasurate in strainatate, ar fi ajuns in tara.
Iar sosirea acestor avioane – cu cateva saptamani inainte de vizita lui Mattis – nu a suprins pe nimeni, pentru ca Puscasii Marini anuntasera desfasurarea lor.
Iar atunci cand au sosit, nici nu si-au turat motoarele la maxim si nici nu au trecut razant pe langa vreo cladire, ca in filmul Top Gun. Avioanele au aterizat ordonat la baza aeriana Iwakuni.
President Trump claims F-35s flew over Japan undetected, but this seems highly unlikely. Here's why: https://t.co/LXtu3GuQbq pic.twitter.com/JKeU3SACyt
— CNN (@CNN) May 12, 2017
Daca au existat alte avioane F-35 in tara, informatia este strict secreta. Potrivit datelor oficiale, astfel de aeronave au mai fost trimise numai in Europa, in aprilie.
Trump sustine ca a reusit singur sa obtina o reducere a costurilor programului F-35
Trump sustine ca a obtinut reduceri ale costurilor pentru programul de dezvoltare a avioanelor F-35, care, la 400 de miliarde de dolari, este cel mai costisitor program de armament din istorie.
Liderul de la Casa Alba afirma ca a permis Japoniei, unul dintre partenerii internationali ai Pentagonului in program, sa isi reduca cheltuielile cu 100 de milioane de dolari.
„Cand (premierul japonez Shinzo – n.r.) Abe a venit din Japonia, primul lucru pe care mi l-a spus cand m-am intalnit cu el... A coborat si a spus ’Multumesc, multumesc’. Am spus ‘Pentru ce?’. ‘F-35. Ai cumparat, ne-ai permis sa facem economii de 100 de milioane de dolari’. Pentru ca ei fac parte din grupul care cumpara 90 de avioane. Sunt multe. O parte o luam noi, o parte ei, diferit aliati”, a spus Trump.
Intr-un alt interviu, acordat luna trecuta pentru Associated Press, Trump s-a laudat ca este direct responsabil pentru ca a ajutat la economisirea a 700 de milioane de dolari la o comanda din februarie, pentru 90 de avioane F-35. El a spus atunci ca Japonia achizitioneaza „10 sau 12” F-35.
Potrivit producatorului aeronavelor F-35, Lockheed Martin, Japonia cumparpa 42 de aeronave: patru asamblate la uzina Lockheed Martin din Fort Worth, Texas, iar restul asamblate la Mitsubishi Heavy Industries, din Japonia.
In aceste conditii, Trump sustine ca a permis economii de „miliarde si milarde de dolari, multe miliarde de dolari pe parcursul a... – comanda finala va fi intre 2.500 si 3.000 de avioane”.
Pe de alta parte, o organizatie bipartite care monitorizeaza cheltuielile guvernamentale a conchis ca prelungirea perioadei de teste va duce la intarzieri ale programului cu aproximativ un an si la cheltuieli suplimentare de peste un milliard de dolari pentru Petagon.