In loc sa le ingroape, romii din Pistesti isi tin rudele moarte in cavouri cu termopane. "Nici in jungla nu exista asa ceva"

12-05-2017 08:34


Este scandal intr-un sat din Gorj, unde rromii si-au ridicat cavouri cu geamuri de tip termopan in cimitirul din localitate, tot mai aproape de case.

Revoltati, localnicii spun ca nu mai pot suporta nici mirosul provenit de la trupurile neinsufletite, care nu mai sunt ingropate.

Arhiepiscopia Craiovei a cerut autoritatilor locale sa ia masuri, dar primarul ridica din umeri si spune ca nu este de competenta lor.

In cimitirul din satul Pistesti din Deal, Gorj, abia se mai vad crucile vechi printre noile cavouri, care sunt tot mai aproape de casele oamenilor.

Localnic: "A avansat fiecare cate un metru cate un metru. Nici in jungla nu exista asa ceva."

In plus, sustin revoltati localnicii, trupurile neinsufletite ajung in aceste cavouri cu geamuri de tip termopan si cu usi de acces, si nu in pamant.

Localnic: "Vin, deschid usa, zic ca aerisesc, e posibil asa ceva. E inmormantat la suprafata, da, si e nezidit, nici parintele nu stie cum e, de aici si mirosul. Nu putem sta."

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Gorj au inceput verificarile pentru a stabili daca oamenii sunt in pericol.

Elena Pitian, purtator de cuvant DSP Gorj: "O inhumare se face la o adancime de cel putin 2 metri si orice constructie pe verticala trebuie sa aiba autorizatie de constructie. Bineinteles, primarul este cel care elibereaza autorizatia si trebuie sa stie exact ce se intampla in teritoriu."

Ion Stamatoiu, primar comuna Scoarta: "Autorizatie trebuie doar pentru ingradiri, si data tot de dansii nu de Primaria Scoarta, noi avem domeniul public al nostru, nu avem administrarea cimitirelor."

Constructiile ridicate au ajuns sa acopere si fatada bisericii.

Ion Stamatoiu, primar comuna Scoarta: "Este o imagine proasta si a comunitatii lor, o imagine proasta a bisericii si pentru cetatenii care sunt in vecinatatea acestui lacas de cult."

Rromii recunosc, totusi, ca s-a construit prea mult.

Pantelica Patru - reprezentant al romilor: "Vecinii de acolo sunt nemultumiti - da, adevarul asta este, dar e de 10 - 12 ani si de atunci trebuiau opriti."

Deocamdata, primaria a dispus sistarea lucrarilor. Cel mai impozant dintre cavouri ii apartine omului de afaceri Ion Barcina, cercetat de DNA in mai multe dosare.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57