Imagini revoltatoare, filmate in Cluj. Angajatii unor firme de pompe funebre imbalsameaza cadavre in garaje, intre blocuri

Ultima actualizare: 14-08-2016 06:58

Scene demne de Evul Mediu, la Cluj, unde angajatii unor companii de pompe funebre imbalsameaza cadavre in garaje, aflate intre blocuri, la cativa metri, de spatiile de joaca destinate copiilor.

Mai multe imagini socante, suprinse la fata locului, arata cum trupurile neinsufletite sunt pregatite de inmormantare in conditii nedemne. Cei de la Directia de Sanatate Publica anunta ca au pornit mai multe controale, insa se pare ca vobim despre un fenomen valabil in toata tara. Informatia este confirmata de un fost angajat care, sub protectia anonimatului, a facut mai multe dezvaluiri.

Intr-unul dintre cele mai cunoscute cartiere ale Clujului, langa o scara de bloc si o farmacie se afla un garaj inchiriat de o firma de pompe funebre. In momentul in care se deschid usile vedem o multime de sicrie sprijinite iar dupa niste perdele , doua mese pe care se afla doua cadavre. Cel mai probabil urmau sa fie imbalsamate.

Cei care stau in zona sunt scandalizati.

Localnic: “Acum aud de la vecini. E cutremurator, asa ceva la 50 de metri de locuinta sa vina sa imbalsameze mortii.”

Situatia nu ar fi singulara. Un fost angajat al unei firme de pompe funebre din oras spune ca astfel de practici sunt la ordinea zilei si nimeni nu ia masuri.

stiri

“Au fost momente in care am tinut mortul chiar si 2-4 zile acolo, sunt conditii improprii nu este nici macar canalizare, nici aer conditionat sau frigidere”, a spus acesta

Imaginile cu cele doua cadavre dintre blocuri au fost vizionate si de cei de Directia de Sanatate Publica.

Mihai Moisescu, Director Directia de Sanatate Publica Cluj: “Ne vom autosesiza, vom trimite o echipa a DSP sa vedem daca acea activitate se desfasoara si in ce conditii se desfasoara. Nu vom lasa un asemenea eveniment pe care ne-ati adus-o la cunostinta fara sa verficam.”

Administatorul firmei de pompe funebre care desfasoara servicii de imbalsamare in garaj a refuzat sa comenteze situatia. Alti patroni admit ca activitatea lor este la limita dar profita de lacunele legislative.

Rares Trifu, patron pompe funebre: "Da. Noi avem un spatiu la subsolulul unui imobil am pus niste frigidere, dar nu stim cum sa arate spatiul respectiv pentru ca nu avem o lege care sa ne spuna.”

In prezent hotararea de guvern care reglementeaza aceste activitati face doar anumite precizari legate de conditii igienico sanitare si de suprafata obligatorie care trebuie sa fie minimum de 18 de metri patrati.

stiri

In mod normal imbalsamarile ar trebui facute de angajati care au absovit anumite cursuri si sunt acreditati de IML. Insa pentru ca aceste specializati sunt scumpe patronii de pompe funebre ii pun pe soferi sa se ocupe de asta.

Fost angajat: “Sunt soferi neavizati care fac asta, este profanare de cadavre."

Mai mult decat atat cei care nu au competente in acest domeniu comit o infractiune conform codului penal.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO