Ordinul privind redeschiderea pieţelor în interior a apărut în Monitorul Oficial

04-12-2020 20:28


Guvernul va permite redeschiderea piețelor. Orban...
Guvernul va permite redeschiderea piețelor. Orban...

Guvernul redeschide, sâmbătă, piețele agroalimentare care funcționau în hale. Nerăbdători, unii dintre comercianți au furat startul și și-au mutat deja tarabele din parcările friguroase în care au fost mutați provizoriu.

UPDATE 20:15 Ordinul privind redeschiderea pieţelor închise a apărut în Monitorul Oficial. Textul său poate fi consultat în Monitorul Oficial. Ordinul prevede o serie de reguli de igienă şi distanţare socială. Va fi făcut un triaj la intrareaîn pieţe şi vor trebui să existe circuite unidirecţionale, iar standurile vor trebui protejate cu ecrane din material transparent.

Producătorii care vând în Sectorul 4 au fost mutați deja de Primărie în piețele amenajate în spații închise. Vasile Savu, producător din Voinești, Dâmbovița, și-a mai dat jos din hainele groase și așteaptă clienții.

Producător: „E o bucurie, ne-a scos din frig, din curent, tot ce putea fi mai rău. Așteptăm să se deschidă și să avem clienți cât mai mulți, că acolo am suferit cu vânzarea. Mai mult am fost paznici decât vânzători. Câteva kilograme, zeci de kilograme, maxim 50-100. Mere, cartofi. Foarte puțin.”

Vânzător: „Acolo am fost ca la pușcărie, întuneric, frig, ca la balamuc. Marfa s-a stricat. Ia uite roșia cum s-a înmuiat. S-au stricat. Ardeiul, la fel. Nu a venit nimeni.”

Doar că, producătorii vor putea să își vândă marfa numai în momentul în care în piețe se vor aplica noile norme, care vor fi anunțate, vineri, de Ministerul Sănătății.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „În privința piețelor închise, care vor fi redeschise, cu acces publicului, cu condiția emiterii unuiu ordin comun al Ministerului Sănătății, ANSVSA și Ministerul Lucrărilor Publice în privința măsurilor de sănătate publică care vor fi aplicate în interiorul piețelor.”

Client: „De regulă, vin la acești oameni, îi caut unde au mers ei și mergem și cumpărăm de la ei.”

Guvernul va modifica, în şedinţă, HG privind starea de alertă, pentru redeschiderea pieţelor în condiţii de protecţie sanitară, a declarat vineri premierul Ludovic Orban.

"Avem Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, analizăm proiectul de hotărâre al CNSU, după care avem şedinţă de Guvern în care vom adopta modificările la Hotărârea de Guvern privind starea de alertă în conformitate cu decizia CNSU pentru a permite redeschiderea pieţelor, sigur, în nişte condiţii de protecţie sanitară", a spus Orban, la Ministerul Transporturilor, potrivit Agerpres.

El a precizat că decizia de redeschidere a pieţelor se va aplica odată cu publicarea HG în Monitorul Oficial, alături de ordinele miniştrilor Sănătăţii şi Agriculturii privind regulile de protecţie sanitară.

Pe de altă parte, premierul a arătat că măsura privind portul măştii în spaţiul public va fi prelungită, împreună cu toate celelalte măsuri de restricţie impuse de pandemie.

"Se vor prelungi (măsurile - n.r.). Mi se pare că expiră pe data de 9 decembrie. Va fi prelungită această măsură. Dintre măsurile de restricţie pe care le-am adoptat suplimentar, faţă de măsurile anterioare care se aplicau la nivel local, judeţean, măsurile naţionale, practic singura măsură de relaxare este această măsură de redeschidere a pieţelor, în condiţii de protecţie sanitară. A venit sezonul rece, suntem totuşi pe un trend descendent în ceea ce priveşte numărul de infectări, şi sunt convins că şi după această suspendare a activităţii administratorii pieţelor şi primarii se vor implica cu adevărat pentru respectarea regulilor de protecţie sanitară", a menţionat şeful Guvernului.

Klaus Iohannis, despre redeschiderea piețelor

 

Iohannis a anunţat, miercuri, că a luat decizia, după discuţii cu specialiştii, ca pieţele să fie redeschise de la finalul acestei săptămâni.

„Am putut să constatăm că în ultimele săptămâni numărul de persoane infectate a scăzut semnificativ. Da, probabil în perioada înainte de sărbători s-a testat mai puţin, dar această scădere se poate observa peste tot în Europa. Această scădere nu e o întâmplare, o înşurubare la date, ci este o realitate, facem parte din ţările europene unde se înregistrează o scădere. După discuţii cu specialiştii, am decis ca de la sfârşitul acestei săptămâni să fie redeschise pieţele. E cu siguranţă o veste bună şi pentru producătorii care vor să vândă în pieţe, dar şi pentru românii care vor să îşi facă provizii din timp pentru sărbătorile de iarnă”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO