Guvernul a prelungit starea de alertă. Reguli de protecție la alegerile locale 2020

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul s-a reunit în şedinţă, pentru a aproba hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile. Și tot luni au fost stabilite reguli clare de protecție sanitară pentru alegerile locale din 27 septembrie.

Astfel, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că Guvernul a adoptat luni proiectul de hotărâre care prelungeşte starea de alertă, începând cu data de 15 septembrie.

”Astăzi a avut loc întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Prin hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Totodată au fost mai multe propuneri care se referă la 3 aspecte şi anume: campania electorală, ziua votului, plus partea cu organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor. (..) Deci se pot organiza şi demonstraţii, însă în limita regulilor stabilite pentru mitingurile electorale. Asta înseamnă 100 de persoane, respectând toate regulile care sunt impuse prin ordinul  ministrului Sănătății și a ministerelor de resort, care sunt ordine comune”, a declarat Raed Arafat, la finalul şedinţei de luni a Guvernului.

CITIȚI AICI textul complet al documentului privind starea de alertă!

Vom intra într-o nouă lună de stare de alertă cu o măsură de relaxare privind adunările publice. Și premierul Ludovic Orban a anunțat că manifestațiile vor fi permise cu participarea a cel mult 100 de persoane, în aer liber, care vor trebui să respecte distanțarea fizică și să poarte masca.

Citește și
Klaus Iohannis: Îi încurajez pe părinți să-și trimită copiii la școală
Klaus Iohannis: Îi încurajez pe părinți să-și trimită copiii la școală. Lucrurile vor funcționa
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Da, domnule premier, s-a votat prin hotărârea 45 din 2020 propunerea către Guvern a măsurilor care să fie luate în timpul campaniei electorale şi în ziua votului. Aici subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfăşura nu numai mitinguri electorale, dar şi demonstraţii, în limita de 100 de persoane maximum şi respectând măsurile stabilite de igienă. Iar la secţiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de port mască şi distanţare, s-a adăugat şi obligativitatea alegătorilor, la intrarea şi la ieşirea din secţiile de vot, de a dezinfecta mâinile în secţia respectivă”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la începutul şedinţei de luni a Guvernului.

Prim-ministrul a adăugat că a avut o solicitare din partea HORECA privind organizarea de traininguri sau workshopuri.

„Aici am avut o solicitare din partea HORECA. Aici după părerea mea este acoperit. Adică şi ei organizează evenimente – traininguri, spectacole în hoteluri şi să li se aplice şi lor aceleaşi reguli ca la teatre şi cinematografe, adică să poată să organizeze evenimente”, a subliniat Orban, potrivit News.ro.

La rândul său, Raed Arafat a explicată că, în cazul în care „se organizează un seminar sau un workshop există reguli şi pot să organizeze acest lucru în aceleaşi condiţii”.

Deci nu există nicio interdicţie, respectând regulile de organizare a workshopurilor şi seminariilor”, a conchis Arafat.

Alegeri locale 2020, reguli speciale anti coronavirus

 

În ședința de Guvern, cabinetul Orban a stabilit și regulile pentru ziua alegerilor locale. Astfel, înainte, dar și după vot, alegătorii se vor dezinfecta pe mâini și vor trebui să stea la cel puțin un metru unul de celălalt, inclusiv dacă așteaptă la coadă.

În interiorul secției de votare, vor putea fi cel mult 5 alegători în același timp. Cu toții, inclusiv membrii secției, vor purta măști de protecție. Secția de votare va trebui aerisită, iar între membrii acesteia și alegători nu trebuie să existe contact direct.

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că a fost introdusă o măsură pentru ca cei care au carte de identitate să introducă personal cartea ”în fanta de la tabletă sau aparatul care o citeşte”.

S-a mai introdus o modificare, de fapt o clarificare la solicitarea colegilor de la STS, în sensul în care cei care au carte de identitate vor introduce ei personal cartea în fanta de la tabletă sau aparatul care o citeşte. Cei care au buletine vechi, pentru că mai există persoane care au buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfectarea mâinilor lucrătorului şi cel care preia buletinul”, a explicat Arafat.

Urna mobilă pentru pacienții cu Covid-19 la alegerile locale 2020

 

Premierul Ludovic Orban a precizat că ordinul comun va trebui să clarifice procedura folosirii urnei mobile pentru pacienţii bolnavi de COVID.

Şeful Executivului a mai spus că este bună ideea ca întâi urna mobilă să meargă la alegătorii care au nevoie de ea, dar nu sunt bolnavi de coronavirus şi apoi la cei infectaţi cu noul virus sau la contacţii acestora.

„În ordinul comun va trebui clarificată procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID sau sunt izolaţi la domiciliu trebuie foarte clară procedura de solicitare a urnei mobile. Pentru că urna mobilă trebuie să le asigure dreptul de vot fie celor izolaţi la domiciliu ca fiind infectaţi, fie sunt carantinaţi pentru că sunt în ancheta epidemiologică ca persoane de contact. Trebuie să le asigurăm solicitarea dreptului de vot. Am văzut că e foarte bună ideea întâi să se ducă urna mobilă la cazurile care necesită deplasarea urnei mobile non-COVID şi abia după aia să se ducă la cei care fie sunt afectaţi, fie persoane de contact”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Toate aceste măsuri au fost discutate în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Guvernul a aprobat pe 14 august, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul României începând din data de 16 august.

După ieşirea din starea de urgenţă, România a intrat, pentru prima dată, în starea de alertă la data de 15 mai. Aceasta este a patra oară când se prelungeşte această măsură în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Guvernul amână discuția privind prelungirea stării de alertă. Ce restricții ar putea fi impuse
Guvernul amână discuția privind prelungirea stării de alertă. Ce restricții ar putea fi impuse

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că proiectul hotărârii privind prelungirea stării de alertă nu a primit avizul Consiliului legislativ, astfel că acesta va fi discutat luni, în cadrul unui Comitet pentru situații de urgență.

Klaus Iohannis: Îi încurajez pe părinți să-și trimită copiii la școală. Lucrurile vor funcționa
Klaus Iohannis: Îi încurajez pe părinți să-și trimită copiii la școală. Lucrurile vor funcționa

Preşedintele Klaus Iohannis susţine miercuri o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Mesajul premierului Orban pentru profesori: Trebuie să înțeleagă, trebuie să se adapteze
Mesajul premierului Orban pentru profesori: Trebuie să înțeleagă, trebuie să se adapteze

Cadrele didactice trebuie să se adapteze astfel încât să poată să predea şi pentru copiii din clasă şi pentru cei care urmăresc lecţiile online, a declarat miercuri prim-ministrul Ludovic Orban.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.