Gusturi la modă în 2023. Specialiștii în gastronomie spun că noul an aduce combinații inedite în materie de mâncare

×
Codul embed a fost copiat

Preferințele în materie de mâncare se schimbă, iar în fiecare an noi gusturi, arome și culori cuceresc piața.

 

 

„Dulce... plus ceva", fie că e acru, picant sau sărat - va marca bucătăria în 2023 - spun specialiștii în gastronomie.

Vom fi tentaţi să încercăm cele mai neobișnuite combinații, iar preparate precum murăturile fermentate ar putea deveni vedete ale meniurilor rafinate.

„Să stârnim emoții”. Este deviza meniului pregătit într-un restaurant din Brașov. Școlit la Londra, în restaurante de top, Szilard Lorincz își surprinde clienții cu fiecare farfurie.

Citește și
Balenciaga
„Creaţi pentru a fi purtaţi o viaţă întreagă”. Balenciaga a lansat teniși extrem de murdari și uzați

Foie-gras-ul e învelit în ciocolată, ceapa roșie stă lângă smochine, în dulceață, iar hribii sunt transformaţi în cremă pentru desert.

Dulcele combinat cu acru, sărat sau iute va fi în tendințe în 2023, spun specilaiștii în gastronomie.

Lorincz Szilard, bucătar șef: „La început era o oarecare reticență, dar la momentul de față lumea pentru asta vine. Să ai un impact emoțional când mănânci. Contează să ai în farfurie ceva care să-ți dea și un sentinemt plăcut sau o amintire".

Gusturi la modă în 2023

În deserturile anului 2023 vor domina yuzu, soc și iasomie, estimează specialiștii Institutului de Tehnologii Alimentare. Acestea vor detrona caramelul sărat și fructele exotice, care ne-au încântat anul trecut.

Andreea Iosub, managerul unei brutării: „Noi deja folosim yuzu în torturile noastre în tarte. Vom introduce în rețetele noastre și iasomia și socul deoarece se găsesc foarte des la noi în România. Ne-am gândit la un choix a la creme cu iasomie, cu esență de iasomie".

Și de la cafea publicul se poate aștepta la mai mult

Marii producători internaționali au dezvoltat tehnologii speciale de uscare, fermentare și prăjire, care oferă boabelor o paletă largă de gusturi.

Într-o cafenea din Brașov simțurile clienților sunt provocate de combinații care trec de la whiskey, la vată de zahar.

Mugur Tureschi, proprietarul unei cafenele: „Aromă de mure, vată de zahar, ciocolată și mango. Nu sunt note evidente. Într-o zi poate să aibă un gust evident de mango cum în altă zi poate să aibă un gust evident de vată de zahăr".

Și portocala roșie și usturoiul negru vor deveni o prezență constantă în galantarele magazinelor pentru că, dincolo de gust, vor da o culoare puternică pastelor, orezului sau inghețatei. Banalele murături rămân şi ele în prim plan, datorita probioticelor.

În ceea ce privește culorile preparatelor și ale băuturilor, specialiștii spun că se poartă pastelurile - violet, roz, tourqoise - dar accesorizate cu flori naturale. Pentru cocktailuri sunt recomandate nuanțele tari ale curcubeului.

Articol recomandat de sport.ro
"Bijuteria" de 100 de milioane de euro prinde viață! Când intră buldozerele: "Va fi primul din țară"
"Bijuteria" de 100 de milioane de euro prinde viață! Când intră buldozerele: "Va fi primul din țară"
Citește și...
Explozie de gusturi orientale la Iași. A început festivalul turcesc
Explozie de gusturi orientale la Iași. A început festivalul turcesc

Explozie de gusturi orientale la Iaşi, unde a început festivalul turcesc.

„Creaţi pentru a fi purtaţi o viaţă întreagă”. Balenciaga a lansat teniși extrem de murdari și uzați
„Creaţi pentru a fi purtaţi o viaţă întreagă”. Balenciaga a lansat teniși extrem de murdari și uzați

Balenciaga a lansat o campanie destinată în exclusivitate bogaților cu gusturi excentrice. Aceștia sunt ispitiți să-și procure teniși, care arată înfiorător de murdari și de uzați, dar, costă aproape 2 mii de dolari perechea.

O explozie de gusturi și culori. Friptura de miel și drobul, vedetele mesei de Paște
O explozie de gusturi și culori. Friptura de miel și drobul, vedetele mesei de Paște

Friptura de miel și drobul sunt pentru mulți români vedetele mesei de Paște. Pot să difere în funcție de regiune, însă toate au un numitor comun.

Preparatele delicioase care au scos oamenii afară din case la 0 grade, în Craiova. Ce este kavurma de vită
Preparatele delicioase care au scos oamenii afară din case la 0 grade, în Craiova. Ce este kavurma de vită

A fost un adevărat spectacol gastronomic, sâmbătă seara, la Craiova. Arome irezistibile, gusturi delicioase și aspect "ca din reviste" au fost aduse de maeştrii bucătari din Turcia pe meleagurile oltenești.

(P) Legumele Mega Image au gust bun și sunt crescute sănătos, la țară
(P) Legumele Mega Image au gust bun și sunt crescute sănătos, la țară

În programul Gusturi românești de la gospodari dezvoltat de Mega Image alături de peste 220 de producători locali, aceștia cultivă fructe și legume doar prin agricultură sustenabilă, direct în sol, în solarii sau în livezi atent supravegheate.

Recomandări
Apa revine treptat în Prahova și Dâmbovița, după zile de criză. Testele de calitate a apei vor decide deschiderea robinetelor
Apa revine treptat în Prahova și Dâmbovița, după zile de criză. Testele de calitate a apei vor decide deschiderea robinetelor

Joi seara, responsabilii de la Apele Române au anunțat că alimentarea cu apă se apropie de reluare pentru cei peste 100.000 de locuitori din Prahova și Dâmbovița.

BEC București cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Nicușor Dan, Drulă și Voiculescu: „Material electoral ilegal”
BEC București cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Nicușor Dan, Drulă și Voiculescu: „Material electoral ilegal”

Biroul Electoral de Circumscripţie Bucureşti a cerut eliminarea videoclipului filmat la Cotroceni în care apar candidatul USR la Primărie Cătălin Drulă, preşedintele Nicuşor Dan şi Vlad Voiculescu. 

Putin cere retragerea completă a armatei ucrainene până la Odesa. Rusia ar ajunge astfel la granița cu România
Putin cere retragerea completă a armatei ucrainene până la Odesa. Rusia ar ajunge astfel la granița cu România

„Există posibilitatea ca americanii să trădeze Ucraina". Emmanuel Macron a formulat acest grav avertisment într-o discuție cu Zelenski şi alți lideri europeni pentru a analiza strategii de protejare a Kievului.