Gusturi la modă în 2023. Specialiștii în gastronomie spun că noul an aduce combinații inedite în materie de mâncare
Preferințele în materie de mâncare se schimbă, iar în fiecare an noi gusturi, arome și culori cuceresc piața.
„Dulce... plus ceva", fie că e acru, picant sau sărat - va marca bucătăria în 2023 - spun specialiștii în gastronomie.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Vom fi tentaţi să încercăm cele mai neobișnuite combinații, iar preparate precum murăturile fermentate ar putea deveni vedete ale meniurilor rafinate.
„Să stârnim emoții”. Este deviza meniului pregătit într-un restaurant din Brașov. Școlit la Londra, în restaurante de top, Szilard Lorincz își surprinde clienții cu fiecare farfurie.
Foie-gras-ul e învelit în ciocolată, ceapa roșie stă lângă smochine, în dulceață, iar hribii sunt transformaţi în cremă pentru desert.
Dulcele combinat cu acru, sărat sau iute va fi în tendințe în 2023, spun specilaiștii în gastronomie.
Lorincz Szilard, bucătar șef: „La început era o oarecare reticență, dar la momentul de față lumea pentru asta vine. Să ai un impact emoțional când mănânci. Contează să ai în farfurie ceva care să-ți dea și un sentinemt plăcut sau o amintire".
Gusturi la modă în 2023
În deserturile anului 2023 vor domina yuzu, soc și iasomie, estimează specialiștii Institutului de Tehnologii Alimentare. Acestea vor detrona caramelul sărat și fructele exotice, care ne-au încântat anul trecut.
Andreea Iosub, managerul unei brutării: „Noi deja folosim yuzu în torturile noastre în tarte. Vom introduce în rețetele noastre și iasomia și socul deoarece se găsesc foarte des la noi în România. Ne-am gândit la un choix a la creme cu iasomie, cu esență de iasomie".
Și de la cafea publicul se poate aștepta la mai mult
Marii producători internaționali au dezvoltat tehnologii speciale de uscare, fermentare și prăjire, care oferă boabelor o paletă largă de gusturi.
Într-o cafenea din Brașov simțurile clienților sunt provocate de combinații care trec de la whiskey, la vată de zahar.
Mugur Tureschi, proprietarul unei cafenele: „Aromă de mure, vată de zahar, ciocolată și mango. Nu sunt note evidente. Într-o zi poate să aibă un gust evident de mango cum în altă zi poate să aibă un gust evident de vată de zahăr".
Și portocala roșie și usturoiul negru vor deveni o prezență constantă în galantarele magazinelor pentru că, dincolo de gust, vor da o culoare puternică pastelor, orezului sau inghețatei. Banalele murături rămân şi ele în prim plan, datorita probioticelor.
În ceea ce privește culorile preparatelor și ale băuturilor, specialiștii spun că se poartă pastelurile - violet, roz, tourqoise - dar accesorizate cu flori naturale. Pentru cocktailuri sunt recomandate nuanțele tari ale curcubeului.