Gusturi la modă în 2023. Specialiștii în gastronomie spun că noul an aduce combinații inedite în materie de mâncare

×
Codul embed a fost copiat

Preferințele în materie de mâncare se schimbă, iar în fiecare an noi gusturi, arome și culori cuceresc piața.

 

 

„Dulce... plus ceva", fie că e acru, picant sau sărat - va marca bucătăria în 2023 - spun specialiștii în gastronomie.

Vom fi tentaţi să încercăm cele mai neobișnuite combinații, iar preparate precum murăturile fermentate ar putea deveni vedete ale meniurilor rafinate.

„Să stârnim emoții”. Este deviza meniului pregătit într-un restaurant din Brașov. Școlit la Londra, în restaurante de top, Szilard Lorincz își surprinde clienții cu fiecare farfurie.

Citește și
Balenciaga
„Creaţi pentru a fi purtaţi o viaţă întreagă”. Balenciaga a lansat teniși extrem de murdari și uzați

Foie-gras-ul e învelit în ciocolată, ceapa roșie stă lângă smochine, în dulceață, iar hribii sunt transformaţi în cremă pentru desert.

Dulcele combinat cu acru, sărat sau iute va fi în tendințe în 2023, spun specilaiștii în gastronomie.

Lorincz Szilard, bucătar șef: „La început era o oarecare reticență, dar la momentul de față lumea pentru asta vine. Să ai un impact emoțional când mănânci. Contează să ai în farfurie ceva care să-ți dea și un sentinemt plăcut sau o amintire".

Gusturi la modă în 2023

În deserturile anului 2023 vor domina yuzu, soc și iasomie, estimează specialiștii Institutului de Tehnologii Alimentare. Acestea vor detrona caramelul sărat și fructele exotice, care ne-au încântat anul trecut.

Andreea Iosub, managerul unei brutării: „Noi deja folosim yuzu în torturile noastre în tarte. Vom introduce în rețetele noastre și iasomia și socul deoarece se găsesc foarte des la noi în România. Ne-am gândit la un choix a la creme cu iasomie, cu esență de iasomie".

Și de la cafea publicul se poate aștepta la mai mult

Marii producători internaționali au dezvoltat tehnologii speciale de uscare, fermentare și prăjire, care oferă boabelor o paletă largă de gusturi.

Într-o cafenea din Brașov simțurile clienților sunt provocate de combinații care trec de la whiskey, la vată de zahar.

Mugur Tureschi, proprietarul unei cafenele: „Aromă de mure, vată de zahar, ciocolată și mango. Nu sunt note evidente. Într-o zi poate să aibă un gust evident de mango cum în altă zi poate să aibă un gust evident de vată de zahăr".

Și portocala roșie și usturoiul negru vor deveni o prezență constantă în galantarele magazinelor pentru că, dincolo de gust, vor da o culoare puternică pastelor, orezului sau inghețatei. Banalele murături rămân şi ele în prim plan, datorita probioticelor.

În ceea ce privește culorile preparatelor și ale băuturilor, specialiștii spun că se poartă pastelurile - violet, roz, tourqoise - dar accesorizate cu flori naturale. Pentru cocktailuri sunt recomandate nuanțele tari ale curcubeului.

Articol recomandat de sport.ro
Decizia luată de Jordan Chiles după ce a pierdut medalia de bronz în fața Anei Bărbosu
Decizia luată de Jordan Chiles după ce a pierdut medalia de bronz în fața Anei Bărbosu
Citește și...
Explozie de gusturi orientale la Iași. A început festivalul turcesc
Explozie de gusturi orientale la Iași. A început festivalul turcesc

Explozie de gusturi orientale la Iaşi, unde a început festivalul turcesc.

„Creaţi pentru a fi purtaţi o viaţă întreagă”. Balenciaga a lansat teniși extrem de murdari și uzați
„Creaţi pentru a fi purtaţi o viaţă întreagă”. Balenciaga a lansat teniși extrem de murdari și uzați

Balenciaga a lansat o campanie destinată în exclusivitate bogaților cu gusturi excentrice. Aceștia sunt ispitiți să-și procure teniși, care arată înfiorător de murdari și de uzați, dar, costă aproape 2 mii de dolari perechea.

O explozie de gusturi și culori. Friptura de miel și drobul, vedetele mesei de Paște
O explozie de gusturi și culori. Friptura de miel și drobul, vedetele mesei de Paște

Friptura de miel și drobul sunt pentru mulți români vedetele mesei de Paște. Pot să difere în funcție de regiune, însă toate au un numitor comun.

Preparatele delicioase care au scos oamenii afară din case la 0 grade, în Craiova. Ce este kavurma de vită
Preparatele delicioase care au scos oamenii afară din case la 0 grade, în Craiova. Ce este kavurma de vită

A fost un adevărat spectacol gastronomic, sâmbătă seara, la Craiova. Arome irezistibile, gusturi delicioase și aspect "ca din reviste" au fost aduse de maeştrii bucătari din Turcia pe meleagurile oltenești.

(P) Legumele Mega Image au gust bun și sunt crescute sănătos, la țară
(P) Legumele Mega Image au gust bun și sunt crescute sănătos, la țară

În programul Gusturi românești de la gospodari dezvoltat de Mega Image alături de peste 220 de producători locali, aceștia cultivă fructe și legume doar prin agricultură sustenabilă, direct în sol, în solarii sau în livezi atent supravegheate.

Recomandări
Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor la consultări pentru desemnarea premierului. PROGRAM
Klaus Iohannis a invitat preşedinţii partidelor la consultări pentru desemnarea premierului. PROGRAM

Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

VIDEO. Momentul în care atacatorul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliție
VIDEO. Momentul în care atacatorul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliție

Imaginile difuzate de postul german de televiziune MDR au arătat momentul în care presupusul atacator de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania, este arestat de poliția germană.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..