O explozie de gusturi și culori. Friptura de miel și drobul, vedetele mesei de Paște

×
Codul embed a fost copiat

Friptura de miel și drobul sunt pentru mulți români vedetele mesei de Paște. Pot să difere în funcție de regiune, însă toate au un numitor comun.

La final, trebuie să fie gustoase, pentru ca cea care le-a preparat să primească laude. Sunt, însă, și variațuni demne de mese împărătești, care combină ambele rețete. Cum ar fi mielul umplut, cu tocătură de drob. O explozie de gusturi și de culori.

În această gospodărie din Novaci, Gorj, rețeta mielului umplut a fost moștenită. Apoi, mielul va sfârâi la cuptor iar, în final, va fi stropit cu vin și cu sosul din tavă. La Cluj, în inima Ardealului, pulpa de miel este presărată cu mirodenii și lăsată pe un pat de legume 24 de ore.

Bogdan Fărcaș, chef:Ceapă, usturoi, morocov, ardei galben, ardei roșu. O să așez pulpele din față și cele din spate, după care o să le stropim cu vin și o să le lăsăm 24 de ore. Mie așa îmi place să gătesc carnea, mai ales bucățile mari cu os, petru că iese o carne foarte fragedă și cu toate aromele în ea. La cuptor, la o temeperatură de 120-130 de grade, câteva ore.

Iar rezultatul este uimitor. Carnea de miel este roz și suculentă în interior, însă are o curstă crocantă. La Sibiel, în Mărginimea Sibiului, drobul făcut din măruntaiele mielului e musai să aibă în el slănină afumată mărunțită amestecată cu multă ceapă verde.

Citește și
Aeroport
Aeroporturile și gările, înțesate de românii care pleacă în vacanța de Paște

Chisătura, cum îi spun gospodinele, îmbogățește gustul drobului. Preparatul se servește cu ouă roșii, verdețuri proapete și un pic de telemea, dar și cu un vin roșu sec, altfel nu alunecă.

Mioara Andrei, gazdă din Sibiel:Tot secretul e ceapa verde multă, pătrunjel mult.

Reporter: De ce se folosește acestă slănină afumată dată prin mașină?

Mioara Andrei, gazdă din Sibiel:Îi dă o aromă aparte, grăsimea se topește în cuptor, ea se scurge și rămâne practic jumara din slănină.

Cei cărora nu le place carnea de miel, pot opta pentru drobul făcut din curcan și ficat de pui decorat cu ouă de prepeliță.

Ficățeii se pregătesc înainte la tigaie, iar apoi, în amestecul final, se pun vederțuri din plin: leurdă, ceapă și usturoi verde, toate trecute prin mașina de tocat. După dogoarea cuptorului, urmează un desfăț al simțurilor. În Dobrogea, pentru friptura de miel, se împrumută și două ingrediente din bucătăria turcească: iaurtul și menta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
S-a dat startul vacanței de Paște. Unde aleg turiștii să petreacă sărbătorile Pascale
S-a dat startul vacanței de Paște. Unde aleg turiștii să petreacă sărbătorile Pascale

La munte, s-a dat startul vacanței de Paște. Ca de obicei, s-au format coloane de mașini pe DN 1, deși gradul de ocupare în stațiunile de pe Valea Prahovei și în zona Bran-Moieciu este mult sub asteptările gazdelor.

Aeroporturile și gările, înțesate de românii care pleacă în vacanța de Paște
Aeroporturile și gările, înțesate de românii care pleacă în vacanța de Paște

Aeroporturile și gările au fost vineri pline de c[l[tori. Pe de-o parte, românii stabiliți în strainătate s-au întors în țară, pentru sărbători, iar unii dintre ei nu și-au mai văzut familia de dinainte de criza sanitară.

Cum va fi vremea de Paște. La ce trebuie să se aștepte cei din vestul țării
Cum va fi vremea de Paște. La ce trebuie să se aștepte cei din vestul țării

Deși a plouat și vineri, spre disperarea multora, sunt șanse mari ca Paștele să vină cu vreme frumoasă.

În restaurante, băcănii și patiserii a fost furnicar. Oamenii au ieșit pentru ultimele cumpărături, înainte de Paște
În restaurante, băcănii și patiserii a fost furnicar. Oamenii au ieșit pentru ultimele cumpărături, înainte de Paște

A fost ultima zi în care cei care au comandat specialități de Paște, au putut să își ridice comenzile.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie
Accident grav de Crăciun pe o pârtie din Predeal. O femeie a leșinat după ce a fost lovită de o sanie

Un grav accident s-a produs în ziua de Crăciun pe o pârtie din Predeal, unde o femeie care se dădea cu sania a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovită de o sanie. Ea a leșinat.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.