O explozie de gusturi și culori. Friptura de miel și drobul, vedetele mesei de Paște
Friptura de miel și drobul sunt pentru mulți români vedetele mesei de Paște. Pot să difere în funcție de regiune, însă toate au un numitor comun.
La final, trebuie să fie gustoase, pentru ca cea care le-a preparat să primească laude. Sunt, însă, și variațuni demne de mese împărătești, care combină ambele rețete. Cum ar fi mielul umplut, cu tocătură de drob. O explozie de gusturi și de culori.
În această gospodărie din Novaci, Gorj, rețeta mielului umplut a fost moștenită. Apoi, mielul va sfârâi la cuptor iar, în final, va fi stropit cu vin și cu sosul din tavă. La Cluj, în inima Ardealului, pulpa de miel este presărată cu mirodenii și lăsată pe un pat de legume 24 de ore.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Bogdan Fărcaș, chef: „Ceapă, usturoi, morocov, ardei galben, ardei roșu. O să așez pulpele din față și cele din spate, după care o să le stropim cu vin și o să le lăsăm 24 de ore. Mie așa îmi place să gătesc carnea, mai ales bucățile mari cu os, petru că iese o carne foarte fragedă și cu toate aromele în ea. La cuptor, la o temeperatură de 120-130 de grade, câteva ore.”
Iar rezultatul este uimitor. Carnea de miel este roz și suculentă în interior, însă are o curstă crocantă. La Sibiel, în Mărginimea Sibiului, drobul făcut din măruntaiele mielului e musai să aibă în el slănină afumată mărunțită amestecată cu multă ceapă verde.
Chisătura, cum îi spun gospodinele, îmbogățește gustul drobului. Preparatul se servește cu ouă roșii, verdețuri proapete și un pic de telemea, dar și cu un vin roșu sec, altfel nu alunecă.
Mioara Andrei, gazdă din Sibiel: „Tot secretul e ceapa verde multă, pătrunjel mult.”
Reporter: De ce se folosește acestă slănină afumată dată prin mașină?
Mioara Andrei, gazdă din Sibiel: „Îi dă o aromă aparte, grăsimea se topește în cuptor, ea se scurge și rămâne practic jumara din slănină.”
Cei cărora nu le place carnea de miel, pot opta pentru drobul făcut din curcan și ficat de pui decorat cu ouă de prepeliță.
Ficățeii se pregătesc înainte la tigaie, iar apoi, în amestecul final, se pun vederțuri din plin: leurdă, ceapă și usturoi verde, toate trecute prin mașina de tocat. După dogoarea cuptorului, urmează un desfăț al simțurilor. În Dobrogea, pentru friptura de miel, se împrumută și două ingrediente din bucătăria turcească: iaurtul și menta.