Fostul sef al Fiscului a fost audiat la DNA. Motivul pentru care nu si-a putut vedea dosarul

Ultima actualizare: 24-06-2016 06:41
Gelu Diaconu, seful ANAF, se prezinta la sediul DNA

Fostul sef al ANAF Gelu Diaconu a venit, marti, la DNA pentru a fi audiat in dosarul “Partida Romilor, in care este urmarit penal pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu.

UPDATE 12:00 Gelu Diaconu a declarat, marti, la iesirea de la DNA, ca dosarul sau a fost inaintat instantei, aratand ca nu stie ce contine pentru ca nu a avut avocat. ''Dosarul a fost inaintat instantei. Mi-a fost adus la cunostinta lucrul acesta. Am dat o declaratie scurta in care am reiterat sustinerile din memoriul pe care l-am depus. Dosarul va deveni public odata ce va fi in instanta. Eu nu am avut acces la el, pentru ca nu am avut avocat. Nu am solicitat si nu am dorit sa am avocat in aceasta faza. E o chestiune, in opinia mea, care tine strict de profesia fiscala, chiar daca am avut calitatea de suspect si acum m-am trezit in instanta si pentru precizarile de natura pur administrativ fiscala nu era necesara asistenta unui avocat'', a spus Diaconu
 

Gelu Diaconu, fostul sef al Fiscului a fost citat sa se prezinte marti la Directia Nationala Anticoruptie, pentru noi acte procedurale in dosarul “Partida Romilor”, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro.

In luna mai, procurorii anticoruptie au extins urmarirea penala fata de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, dar si fata de managerul de proiect, managerul general si directorul economic al asociatiei romilor „Pro Europa” dupa ce au descoperit ca o parte din fondurile europene destinate incluziunii romilor au fost folosite in campania electorala.

Noile probe pe care le-au descoperit procurorii anticoruptie arata ca, in contextul campaniei electorale parlamentarele din anul 2012, Madalin Voicu, in calitate de presedinte de onoare al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obtinut, in numerar, de la reprezentantii organizatiei, suma de 100.000 lei.

„Aceasta suma de bani a fost folosita de inculpat in campania electorala din anul 2012, in care a candidat din partea unui partid politic pentru obtinerea calitatii de deputat. In perioada octombrie 2014, reprezentantii Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, folosindu-se de un numar de 17 contracte de imprumut incheiate in mod fictiv in lunile octombrie 2012 si mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente. Contractele respective au fost semnate, din partea Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”, de inculpatii Paun Nicolae, Rotariu Florentina si Paraschiv Iulian, acesta din urma in calitate de manager al proiectului «Acces pe piata muncii, o sansa pentru tine»”, potriit DNA.

Acuzatiile procurorilor DNA sunt legate de derularea a doua proiecte cu finantare din fonduri europene de catre Asociatia Partida Romilor: ”Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi” si ”Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine”, ambele in perioada 2010 – 2013.

Din probele administrate a reiesit ca obiectivele primului proiect nu au fost realizate, ca majoritatea banilor destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane.

Procurorii mai arata ca, in perioada 2011-2015, Paun i-a platit lunar lui Madalin Voicu sume fixe in cuantum total de 217.300 lei si a asigurat un salariu sotiei acestuia, cercetata in cauza, fara nicio contraprestatie, in cadrul unuia dintre proiectele derulate de Partida Romilor.

Aceste foloase ar fi fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, printre care si fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici, ceea ce a avut ca rezultate validarea proiectelor cu finantare europeana, promovarea unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor "Pro Europa", mai spun procurorii

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO