Fosta bază aeriană sovietică din România pe care SUA vor să o transforme în hub NATO. Suma uriașă pe care o vor investi

Ultima actualizare: 10-07-2020 14:45
Fosta bază aeriană sovietică din România pe care SUA vor să o transforme în hub NATO. Suma uriașă pe care o vor investi
Inquam/ Manases Sandor

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni hub NATO, iar Pentagonul este pregătit să investească în acest sens peste 130 de milioane de dolari.

 

Fosta bază aeriană sovietică de la Câmpia Turzii ar putea deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA în sud-estul Europei, unde Pentagonul caută să-și suplimenteze numărul de avioane de luptă, ca parte a misiunii de descurajare a agresiunilor Rusiei, scrie publicația militară Stripes.

Potrivit proiectului de lege întocmit în acest sens de Pentagon și dezbătut în prezent de comisiile de specialitate din Congres se preconizează în 2021 investiții de 130,5 milione de dolari pentru renovarea bazei de la Câmpia Turzii.

Ar fi cel mai mare proiect de infrastructură militară din afara granițelor SUA în cadrul programului European Deterrence Initiative, lansat de Pentagon în iunie 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea.

Forțele aeriene ale SUA (US Air Force) solicită îmbunătățiri majore ale bazei de la Câmpia Turzii, inclusiv piste de aterizare pentru avioane cargo, depozite de combustibil, un hangar pentru avioane și alte facilități.

”Baza aeriană de la Câmpia Turzii este una dintre principalele surse din Europa pentru SUA și capacitatea de răspuns a componentelor sale într-un mediu de securitate european în evoluție”, explică US Air Force în solicitarea bugetară pentru 2021.

 

Americanii își sporesc misiunile în România

 

SUA au sporit misiunile în România de-a lungul anilor, dar majoritatea eforturilor s-au concentrat pe baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, care este folosită în principal de armata americană din Europa și de forțele terestre rotative.

Însă Pentagonul a crescut treptat și cheltuielile cu baza Câmpia Turzii.

Anul trecut, US Air Force a trimis aici drone MQ-9 Reaper, pentru a fi mai aproape de Marea Neagră, unde activitatea militară rusă a crescut constant de la scurtul război din 2008 cu Georgia.

Piloții americani stau deja cu rotație în Câmpia Turzii, dar baza are nevoie de îmbunătățiri dacă SUA și aliații lor vor să-și extindă operațiunile.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO