Reuniune de urgenţă a NATO, după ce Trump a decis să iasă din tratatul "Cer Deschis". Ce rol joacă România
SUA au decis să părăsească tratatul ”Open Skies”, Cer Deschis, în care este implicată și România. Acesta este al treilea tratat major care se referă la înarmare din care Donald Trump a decis retragerea SUA, scrie New York Times.
UPDATE 23:30 Ambasadorii ţărilor membre NATO au fost convocaţi vineri pentru o reuniune de urgenţă, după anunţarea retragerii SUA din tratatul internaţional Cer Deschis din cauza încălcării acestuia de către Rusia, a anunţat joi o sursă de diplomatică, relatează AFP.
''Reuniunea a fost convocată pentru vineri după-amiază'' pentru a analiza consecinţele deciziei anunţate de preşedintele Donald Trump. Retragerea Statelor Unite din tratat ar urma să fie ''efectivă în şase luni'', a precizat sursa citată.
La rândul său, Rusia a denunţat joi ''lovitura'' dată securităţii europene, după ce Statele Unite au anunţat că se retrag din tratat.
Tratatul - la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România - permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.
New York Times citează surse ale administrației de la Casa Albă și scrie că Rusia va fi informată vineri.
”Este o dovadă că se plănuiește retragerea și din ultimul mare tratat al armelor cu Rusia: New START”, mai scriu jurnaliștii americani. SUA s-au retras deja din Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian și din Tratatul forţelor nucleare intermediare.
Retragerea Statelor Unite din tratatul ”Cer deschis” va afecta interesele tuturor statelor participante, care sunt şi membre ale NATO, a declarat joi ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Gruşko, transmite Reuters, citată de news.ro.
Gruşko a spus că Rusia nu a încălcat tratatul şi că nimic nu împiedică continuarea discuţiilor pe tema problemelor tehnice despre care SUA afirmă că sunt încălcări comise de partea rusă.
Trump a amenințat încă de anul trecut
Timp de mai bine de un an, Donald Trump a amenințat că SUA vor părăsi ”Open Skies”, dacă tratatul nu va include și China. O altă nemulțumire a fost că Rusia ar fi încălcat în repetate rânduri tratatul.
Decizia ar putea duce la o escaladare a cursei înarmărilor, deoarece acordul are ca scop tocmai controlul reciproc al forţelor militare. Ţările semnatare întreprind periodic inspecţii aeriene în care sunt observate şi fotografiate bazele militare, posibilele instalaţii nucleare şi alte potenţiale ameninţări la adresa stabilităţii internaţionale.
Ce rol joacă România în tratatul "Cer Deschis"
Şi România este implicată în acest acord. Spaţiul nostru aerian este survolat în mod regulat de avioane ruseşti care verifică posibila desfăşurare a unor noi echipamente sau baze militare.
De asemenea, Forţele Aeriene Române au participat până acum la misiuni de fotografiere a bazelor militare ruseşti.
”Open Skies”, semnat în 1992
Tratatul ”Cer Deschis” a fost semnat de 25 de state, printre care și România, în 1992. De atunci, i s-au alăturat alte nouă ţări. Rusia a aderat în 2001.
Tratatul a instituit un regim de zboruri de observare, efectuate de avioane neînarmate deasupra teritoriilor statelor membre, având ca scop promovarea transparenţei activităţilor militare.
Fiecare avion de supraveghere din cadrul programului ”Open Skies” este echipat cu o serie de senzori de ultimă generaţie, camere optice panoramice şi de încadrare, camere video cu afişare în timp real, senzori cu termoviziune şi imagini radar.
Conform Departamentului de Stat, tratatul „este conceput pentru a spori înțelegerea și încrederea reciprocă, oferind tuturor participanților, indiferent de mărime, un rol direct în colectarea informațiilor despre forțele militare și activitățile care îi preocupă”.
Analiștii se tem că ieșirea din acest tratat ar putea provoca o nouă cursă a înarmărilor cu Moscova.
Sursa: M.I.
Etichete: SUA, romania, donald trump, inarmare, tratat, open skies,
Dată publicare:
21-05-2020 23:29