Florin Cîțu anunță revenirea la normalitate, începând cu 1 iunie. Premierul cere ajutorul Bisericii în campania de vaccinare

Dată publicare: 05-04-2021 19:32
Dată actualizare: 05-04-2021 22:39


Florin Cîțu anunță revenirea la normalitate, începând cu 1 iunie. Premierul cere ajutorul Bisericii în campania de vaccinare

Prima zi de vară ar putea aduce și revenirea la normalitate, a anunțat luni premierul Florin Cîțu. De la 1 iunie, restricțiile ar putea fi relaxate gradual, astfel încât să ne întoarcem treptat la viața de dinainte de pandemie.

 

Dar pentru ca toate acestea să fie posibile, premierul spune că oamenii trebuie să se vaccineze în număr cât mai mare.

Pentru asta, Florin Cîțu a apelat din nou la ajutorul Bisericii, care poate avea o contribuție uriașă la informarea populației din mediul rural. Astfel, până la mijlocul verii, 70 % din populația adultă va fi imunizată.

Premierul Florin Cîțu spune că revenirea la normalitate va fi gestionată de un comitet format din toate ministerele.

Florin Cîțu, premierul României: ”Voi anunța un comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenire la normalitate. Avem nevoie să arătăm românilor momentul când vom reveni la normalitate. 1 iunie e primul pas și trebuie pregătit. Nu înseamnă o deschidere 100 %, dar este un prim pas și trebuie pregătit".

Premierul a cerut inclusiv implicarea Bisericii în informarea populației despre beneficiile vaccinării. Mai ales în mediul rural.

Florin Cîțu: ”Fac un apel la toți politicienii, la coaliția de guvernare, primarii aleși, consilierii locali, președinții de consiliu județean, cu toți să meargă sau să facă campanie sau să prezinte campania de vaccinare, toți românii să aibă informații la zi în ceea ce privește campania de vaccinare. Mai mult, e nevoie de o implicare a Bisericii în această campanie, mai ales în mediul rural. E nevoie ca toți românii să aibă aceste informații și să poată să se vaccineze".

Într-un comunicat oficial, reprezentanții BOR au anunțat că îi îndeamnă la vaccinare pe cei care momentan ezită, sugerându-le să se informeze atent, din surse sigure.

 

Biserica a început să sprijine campania de vaccinare

 

De altfel, o astfel de campanie de vaccinare a început deja în biserici.

Pentru că știu că sunteți vulnerabil, sunteți o persoană vulnerabilă din acest punct de vedere, să mergeți la medicul de familie și să vă interesați care este procedura prin care să vă programați la vaccinare”.

Gabriel Cazacu, parohul Bisericii Cașin București: ”Încerc să sprijin aceste inițiative, vaccinându-mă și eu, deci și eu sunt vaccinat și îi îndemn pe toți cei care țin la viața lor, a fraților, a colegilor, să le dovedim lucrul asta prin fapte, nu vorbe”.

Ca să poată crește capacitatea de imunizare, state precum Italia sau în Marea Britanie au transformat bisericile în centre ce vaccinare.

Întrebați dacă vor prelua exemplul lor, reprezentanții BOR au precizat pentru Știrile PRO TV că acest lucru nu este posibil la noi, pentru că spațiile bisericilor ortodoxe, mai ales la sat, sunt improprii.

Ritmul vaccinării poate crește mai ales în condițiile în care luni a ajuns în România cel mai mare lot de doze Pfizer de până acum. Peste 500.000 vor fi distribuite către centrele regionale din București, Brașov, Cluj ori Constanța.

Până acum, peste 2 milioane de români s-au imunizat cu serurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Autoritățile speră ca până la sfârșitul lunii aprilie să se vaccineze 100.000 de persoane pe zi, iar într-un scenariu optimist, până la sfârșitul lunii iulie s-ar putea imuniza 10 milioane de români, adică 70 % din populația adultă.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO