Filmul tragediei din Spitalul de Psihiatrie din Murgeni. Cum au murit 3 pacienți, după ce spitalul a acceptat o pomană

×
Codul embed a fost copiat

Este alertă sanitară în toată țara, după ce 3 pacienți, internați în Spitalul de Psihiatrie din Murgeni - județul Vaslui, au murit, iar alți 29 au ajuns la spital, după ce au mâncat pește și produse din pește.

O parte dintre alimente au fost primite de pomană de la o mănăstire, deși acesta practică este strict interzisă.

Până vor veni rezultatele analizelor, care vor stabili clar ce a dus la decesul bolnavilor, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a decis să retragă din magazine toate stocurile de alimente din care proveneau cele mâncate de pacienți.

Pacienții internați în spitalul de psihiatrie din Murgeni au început să se simtă rău, miercuri dimineață, în jurul orei 10. 31 dintre ei acuzau simtome digestive ușoare: diaree și dureri abdominale.

Pentru un bărbat de 45 de ani, care era în starea cea mai gravă, doctorii au cerut o ambulanță, la 112.

Citește și
pomana mortala
Ce se întâmplă cu pacienții Spitalului de Psihiatrie din Murgeni care au consumat preparate din pește primite de pomană
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Când ajuns echipajul de la salvare, omul a intrat în stop cardio-respirator și după o jumătate de oră a fost declarat mort. A fost primul pacient decedat.

Reporter: "De la debutul simptomelor și până la deces cât timp a trecut?”
Ionel Carp, managerul spitalului Murgeni: ”Cred că 2 ore, în jur de 2 ore.”

Deși moartea bărbatului de 45 de ani a fost rapidă, nimeni din spitalul de psihiatrie nu a intrat în panică.

În următoarele ore, pacienții au fost tratați cu medicamente și perfuzii pentru afecțiuni digestive.

La cinci ore și jumătate după primul deces s-a înregistrat și al doilea. O femeie de 50 de ani s-a prăbușit pe un hol și a intrat în stop cardio-respirator.

A urmat a treia victimă: o pacientă de 54 de ani, fostă pianistă.

Cu trei pacienți decedați și unul trimis - între timp - în stare gravă, la terapie intesivă în Bârlad - în spital se dă în cele din urmă alarma.

29 de bolnavi au fost urcați în grabă într-un microbuz și o ambulanță de transport victime multiple și duși la unități medicale din Bârlad, Vaslui și Iași.

Veronica Hitruc, medic psihiatru de gardă: „Nu a fost ceva la ce să ne așteptăm, că i-am fi trimis mai devreme. Niște scaune diareice nu ne duc către un stop cardio-respirator. Au apărut simptomele difestive iar la pacineții care au intrat în stop a apărut și o vărsătură.”

Ce ar fi putut provoca moartea pacienților? Prima ipoteză: mâncarea.

În ziua de dinaintea celei în care au început să se simtă rău, cei peste 150 de bolnavi internați în spital au mâncat la prânz borș de pește și pește pangasius prăjit cu orez și legume.

Mâncarea a fost adusă în spital drept pomană de Mănăstirea Florești - o obște de maici află la circa 70 de kilometri de unitatea medicală.

Apoi, la cină, pacienții au primit o conservă de pește din cămara spitalului.

Autoritățile au luat probe din alimentele consumate și de la pacienții care au avut simptome și urmează să stabilească dacă mâncarea a fost cauza.

Microbiolog de profesie, ministrul sănătății - Alexandru Rafila - are însă alte bănuieli: „Opinia mea este că nu a fost vorba de o infecție bacteriană. Aici a fost vorba mai degrabă de o intoxicație. Sigur, nu am niciun element de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore, ori lucrul acesta se întâmplă când ingerezi o substanță toxică, fie că e toxină provenită de o bacterie, fie de o substanță chimică.”

Așadar, a doua ipoteză luată în calcul este că mâncarea să fi fost contaminată accidental sau într-o altă împrejurare cu substanțe periculoase. Varianta este posibilă, pentru că din peștele dus spitalului de la Mănăstirea Florești au mâncat și măicuțele de acolo și niciuna nu ar fi prezentat simptome.

Există și o a treia ipoteză: puțul de apă al spitalului să fi fost contaminat.

Ionel Carp, managerul spitalului Murgeni: ”Acum 30 de zile apa a fost analizată, s-au luat probe şi apa este conformă, dar de la 30 de zile până în prezent posibil...”

În spitalul de psihiare din Murgeni au fost făcute și erori umane.

Cea mai gravă: unitatea medicală a primit mâncarea de la Mănăstirea Florești și a oferit-o pacienților, deși legea îi interzicea asta. Managerul spitalului, Ionel Carp, a fost indicat de ministrul Sănătății drept principalul vinovat și a fost amendat cu 12.000 de lei.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Managementul spitalului răspunde întotdeauna pentru modul de administrare a hranei. Aici e vorba de nerespectarea unor proceduri și de oferirea de hrană care nu era, nu provea dintr-o sursă autorizată.”

Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui: „Nu avea dreptul managerul să primească alimente fără să cunoască provenința și fără utorizații de prelucrare a alimentele.”

Managerul Ionel Care a recunoscut astăzi greșeala.

Reporter: Cei de la mânăstire, când au adus alimentele, au adus ceva certificat de conformitate? -
Ionel Carp, managerul spitalului Murgeni: ”Nu. Erau ambalate în marmite, mâncare pregătită. ”
Reporter: - Deci nu erau sigilate individual?
Ionel Carp, managerul spitalului Murgeni: ”Nu.”

Am încercat să vorbim și cu reprezentanțîi Mănăstirii Florești. Într-o convorbire telefonică, starețul a transmis unui reporter PRO TV că nu dorește să dea declarații publice și că tot ce a avut de a spus a transmis autorităților.

Din mănăstire au fost confiscate o sută de kilograme de pește, iar lăcășul de cult a fost amendat cu 40.000 de lei.

Autoritățile au ridicat și circa 1000 de conserve de pește din cămara spitalului.

Între timp, spitalul încearcă să ia legătura cu rudele pacienților decedați, ca să se ocupe de înmormântare. De bărbatul de 45 de ani nu s-ar mai fi interesat nimeni de multă vreme...

Iar femeia, fostă pianistă, mai are doar un nepot de care se știe.

Nepotul femeii decedate: ”A fost a doua pe țară la pian, îmi cânta tot timpul de la Freddie Mercury „Show must go on”. Pe lângă asta, orice ținea de Beethoven.”

Pacienții care fost transferați în spitalele din Bârlad, Vaslui și Iași sunt în stare bună.

Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Care sunt principalele bănuieli

Potrivit ultimelor informații primite de la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, alimentele suspectate că au provocat decesul pacienților provin din 6 loturi de conserve de pește si icre si pește pangasius.

Peștele ar fi provenit de la un depozit din Arad.

Firma respectivă a fost anunțată să nu îl mai comercializeze până când nu vor veni rezultatele analizelor, care vor stabili clar ce a provocat în spitalul Murgeni problemele.

ANSVA a transmis deja că marfa a fost retrasă din magazine.

Pe de altă parte, în Mănăstirea Florești - de unde spitalul a primit o parte dintre alimentele oferite la prânz pacienților - inspectorii sanitar-veterinari au mai descoperit o sută de kilograme de pește, dintr-un alt lot.

Acesta nu a putut fi identificat și nu avea termen de valabilitate, iar reprezentanții mănăstirii nu au putut preciza cu exactitate de când îl au in frigidere.

Peștele dus spitalului, o cantitate de 50 de kilograme, fusese cumpărat în urmă cu două zile. 180 de porții au fost preparate si unele au ajuns și la personalul unității medicale. 5 cadre medicale au acuzat și ele simptome.

19 probe luate din alimentele găsite în spital și mănăstire au fost trimise pentru analize în laboratorul Institului de Sănătate Publică.

Rezultatele urmează să fie anunțate zilele următoare.

Între timp, serviciul de medicină legală din Iași lucrează la o parte din probele aduse de la un pacient în viață.

Deocamdată a fost exclus ca simptomele să fi fost provocate de nitriți, nitrați sau alcool.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre tragedia de la Murgeni: Nu cred că ”a fost vorba despre o infecţie bacteriană”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre tragedia de la Murgeni: Nu cred că ”a fost vorba despre o infecţie bacteriană”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu crede că în cazul de intoxicare de la Spitalul Murgeni a fost vorba despre o infecţie bacteriană, ci mai degrabă o intoxicaţie.

Ce se întâmplă cu pacienții Spitalului de Psihiatrie din Murgeni care au consumat preparate din pește primite de pomană
Ce se întâmplă cu pacienții Spitalului de Psihiatrie din Murgeni care au consumat preparate din pește primite de pomană

Este anchetă la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, județul Vaslui, unde trei pacienți au murit, din primele date, în urma unei toxiinfecții alimentare.

Pacienţi decedaţi la Murgeni | De unde proveneau alimentele din peşte, trimise de la Mănăstirea Floreşti la spital
Pacienţi decedaţi la Murgeni | De unde proveneau alimentele din peşte, trimise de la Mănăstirea Floreşti la spital

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui a demarat, în noaptea de miercuri spre joi, controale la Mănăstirea Floreşti şi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.

Dosar penal în cazul pacienţilor de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Trei au murit după ce au consumat pește
Dosar penal în cazul pacienţilor de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Trei au murit după ce au consumat pește

Poliţiştii au deschis dosar penal în cazul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.

Posibilele cauze care ar fi dus la moartea a celor trei pacienți de la Spitalul din Murgeni. Sunt zeci de intoxicați
Posibilele cauze care ar fi dus la moartea a celor trei pacienți de la Spitalul din Murgeni. Sunt zeci de intoxicați

Incident dramatic la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, județul Vaslui. Trei pacienți au murit, miercuri, aparent în urma unei gastroenterocolite.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.