Fetita de 12 ani, plimbata pe la 3 spitale pentru o operatie de apendicita. Cum s-a ajuns la aceasta situatie

Ultima actualizare: 13-06-2016 01:07

Criza medicilor din spitale naste situatii dramatice, care-i pun in pericol pe pacienti si ii ingrozesc pe apropiatii lor. O fetita de 12 ani a fost plimbata pe la 3 spitale, din Curtea de Arges, Pitesti si Bucuresti, pentru o operatie banala.

Un chirurg a spus clar, inca de la inceput, ca are apendicita, dar ca el nu poate interveni, pentru ca spitalul nu are anestezist. Aceeasi situatie si la spitalul urmator.

Abia in Capitala, mica pacienta, care risca sa faca peritonita, a fost operata. Managerii spitalelor spun ca nu au ce face: la concursurile de angajare nu se prezinta nimeni.

Acum cateva zile, copila a ajuns la Spitalul municipal din Curtea de Arges cu puternice dureri abdominale. Doctorul de garda i-a instiintat pe parinti ca fata trebuie operata urgent de apendicita, dar ca nu are cine sa-i faca anestezia. Medicul de specialitate era plecat din localitate.

Asa ca fata a fost directionata spre Spitalul de pediatrie din Pitesti. Numai ca nici aici nu exista vreun anestezist in weekend. Asta deoarece spitalul are, in loc de 5 anestezisti, cat prevede schema de personal, doar 2.

Copila a fost operata in cele din urma la Spitalul de pediatrie Grigore Alexandrescu din Bucuresti. Pentru posibile cazuri asemanatoare, autoritatile vin cu solutii teoretice.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca responsabilitatea de a ocupa posturile de medici ii revine managerului spitalului. Acesta insa nu trebuie sa-si rezume activitatea doar la a scoate locurile la concurs. Impreuna cu autoritatile locale trebuie sa gaseasca solutii pentru a atrage personalul medical, indiferent de ce specializare vorbim.

E drept, in cateva orase din tara, primariile au oferit locuinte gratuit medicilor, pentru a-i convinge sa se stabileasca acolo. E vorba, insa, de cazuri izolate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO