Dunarea fierbe. Explicatia unui fenomen rar si spectaculos aparut pe fluviu. VIDEO

Ultima actualizare: 03-02-2014 06:57

 Din cauza gerului, Dunarea ofera un adevarat spectacol la Galati. Deasupra nivelului apei se ridica nori grosi de vapori, care dau impresia ca fluviul ar fierbe. Fenomenul apare din cauza diferentei mari de temperatura dintre apa si aer.

Dunarea arata de parca ar fi desprinsa dintr-un taram de basm. Apa are intre unu si doua grade Celsius, iar temperatura aerului este de minus 16 grade, iar dimineata au fost minus 18 grade. Iata de ce barjele din Portul Galati sunt invaluite in niste nori formati la suprafata apei, care se ridica pana la cinci metri.

Fenomenul este rar si ii incanta pe cei care se incumeta sa iasa la plimbare, pe malul fluviului. Totodata, insa, anunta si o racire accentuata a apei, care poate duce in cateva zile la inghet. Iar perspectiva ii ingrijoreaza deja pe navigatori.

Daca marinarii sunt obisnuiti cu asemenea imagini, toti ceilalti asista cu uimire la spectacolul naturii.

Mircea Cristea, dir Administratia Fluviala a Dunarii de Jos:
"Ceea ce se petrece in momentul de fata pe Dunare este exact acelasi lucru care se petrece cand fierbem o oala cu apa. Este o evaporatie, datorita faptului ca este o diferenta mare de temperatura intre aer si apa. Apa are unu si doua grade, afara sunt minus 16, minus 18 grade."

Chiar daca vizibilitatea este in mod evident afectata, marinarii se descurca si pe o astfel de vreme. Mai dificil este pentru cei care conduc ambarcatiuni mai mici, care nu sunt dotate cu radare.

Dupa un astfel de transfer de temperatura, Dunarea se raceste. Asa ca autoritatile fluviale se tem ca, daca gerurile vor mai tine cateva zile, ar putea sa apara sloiuri, iar navigatia ar avea de suferit.

Deja, in zona portului turistic din Tulcea s-au format cateva acumulari de gheata. Pentru a avea situatia sub control, reprezentantii Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos au trimis in patrulare doua nave.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO