Experiențe autentice, în inima Transilvaniei. Cu ce își răsfață turiștii satul Cund

×
Codul embed a fost copiat

Țara noastră oferă peisaje și destinații turistice pentru toate gusturile și parcă anul acesta am redescoperit cu toții că avem o Românie frumoasă.

Autenticitatea pe care o găsim în satele săsești cucerește toată lumea. Acolo găsim tradiții păstrate din strămoși şi case vechi de câteva generații.

Plimbările pe ulițele liniștite sunt deranjate doar de sunetul apei din râurile care șerpuiesc alături.

Un astfel de loc este și satul Cund, din inima Transilvaniei, în județul Mureș.

Satul Cund a fost pus pe harta turismului de oamenii locului, dar și de străinii care au rămas să reînvie tradiția.

Citește și
brunch de weekend
Gustări cu preparate tradiționale, rețeta de salvare a turismului local. Brunch-urile de weekend sunt organizate în curte

Aici găsim case vechi de câteva generații. În centrul localității veghează biserica fortificată.

Cât vezi cu ochii se întind câmpuri, care vara se transformă în loc de concerte ad-hoc, iar micii producători știu să își promoveze locul dar și produsele recunoscute peste granițe.

Văcuțele aproape că au devenit un simbol pentru mica așezare. Și asta pentru că din laptele lor se fac cele mai sofisticate brânzeturi, maturate luni de zile, după rețete secrete, preluate de la cei din Alpi.

Varga Istvan, proprietar manufactură de brânză: ”Vrem să atragem și noi lumea la sat, nu numai orașul. Oamenii vin și le place la noi”.

Principala atracție din sat este un conac renovat de doi nemți, soț și sotie, stabiliți în satul ascuns printre colinele Transilvaniei.

De afară, nu pare cu nimic diferit de o casă săsească, locuită de o familie numeroasă. Însă odată deschise porțile săsești intrăm într-o altă lume.

Jonas: ”Aici a fost ținut porumbul, a fost un coș mare de porumb în ferma asta. Noi am transformat prima dată într-o sală privată, iar acum l-am transformat într-un birou. Locul este foarte spațios, are lumină naturală din fiecare parte și este mediul în care poți lucra”.

Casele țărănești reușesc, cu siguranță, să îi convingă și pe oaspeții mai pretențioși că vor avea parte de o întoarcere în timp și o ședere departe de agitația orașelor și tehnologie.

Pe lângă conacul din capătul localității, numai la Valea Verde sunt 60 de spații de cazare.

"A fost o casă mare, între timp Jonas a făcut câteva camera, am ajuns la nouă camere".

Un punct forte al locului este și gastronomia.

Acum răzuim niște trufă proaspătă deasupra".

Locul s-a adaptat repede și în pandemie. Astfel, proprietarii au gândit oferte speciale pentru cei care lucrau din birouri.

Jonas: "Testăm personalul o dată pe săptămână și oferim și clienților teste, așa noi am creat un mediu safe în zilele astea".

Pe Robert, un tânăr din Olanda, îl întâlnim la biroul amenajat în fostul spațiu de depozitat porumb. El s-a mutat din Cluj, cu familia lui, la Cund, pentru două luni.

 

Cazare de la 25 de euro pe zi

 

A închiriat o casă întreagă și spune că este cea mai frumoasă vacanță prelungită la care a visat de multe ori până acum.

Robert: "Satul are un alt ritm față de oraș. De exemplu, caii se plimbă prin sat și se întorc singuri, ceea ce nu vezi într-un oraș. Un lucru încântător este când vezi copiii din sat că îi ajută să se întoarcă".

Locul este ideal și pentru familii cu copii mici.

Ne familiarizăm cu atmosfera de sat. Avem o rutină de a saluta caii, porcii vecinilor și găinile ce în Cluj nu prea se găsește decât în ferma animalelor”.

Așa se face că, în Cund, vor mai fi renovate căsuțe săsești și transfomate în spații de cazare.

Până în satul Cund sunt peste 300 de kilometri de străbătut, dar întreg drumul merită efortul pentru câteva zile de relaxare în această zonă.

Și ca să vă conving vă spun că de curând Transilvania a fost inclusă într-un top mondial al destinațiilor de vacanță, la secțiunea pentru întreaga familie, în 2021. Asta alături de zone retrase din Florida, Canada sau Anglia.

Așadar, satul Cund este de neratat în orice anotimp. Cei cu copii se pot bucura de plimbări cu căruța, scurte drumeții dar și de diverse activități tradiționale în gospodării.

Și trezirea de dimineață este o desfătare atunci când cântă cocoșii, iar la micul dejun te așteaptă un adevărat răsfăț.

Peste zi puteți vizita mănăstirile fortificate și chiar Sighișoara, pentru a completa vacanța cu o experiență medievală.

În Cund, prețurile pentru cazare pornesc de la 25 de euro pe noapte.

Citește și...
Ținuturile fermecătoare din inima Transilvaniei. Gastronomia și arhitectura îi fascinează pe turiști
Ținuturile fermecătoare din inima Transilvaniei. Gastronomia și arhitectura îi fascinează pe turiști

Toamna este un prilej foarte bun să ieşiţi în natură ca să descoperiţi locuri mai puţin umblate. Recomandarea noastră este un ţinut fermecător din inima Transilvaniei, unde istoria, gastronomia și arhitectura țes împreuna o poveste fascinantă.

Gustări cu preparate tradiționale, rețeta de salvare a turismului local. Brunch-urile de weekend sunt organizate în curte
Gustări cu preparate tradiționale, rețeta de salvare a turismului local. Brunch-urile de weekend sunt organizate în curte

Se spune deseori că omul sfinţeşte locul iar acestă zicală veche e întărită şi în vremurile noastre chiar de către cei de lângă noi, de oameni simpli şi modeşti care pot prin acţiunile lor să schimbe în bine comunităţi întregi.

2,7 milioane de străini au vizitat România în 2019. Anul acesta
2,7 milioane de străini au vizitat România în 2019. Anul acesta "aşteptăm o minune"

2.700.000 de străini au vizitat anul trecut România. Puțini, în comparație cu alte țări europene, dar suficient de mulți pentru micile afaceri dedicate turiștilor din Delta Dunării, Transilvania, Maramureș și alte zone pitorești.

Recomandări
The Economist: România, pe ultimul loc în UE la capitolul democrație. Care sunt cele mai bune democrații din lume
The Economist: România, pe ultimul loc în UE la capitolul democrație. Care sunt cele mai bune democrații din lume

România are o democrație deficitară și se află pe ultimul loc în UE la acest capitol, arată indexul anual al democrațiilor realizat de The Economist. Potrivit acestuia, mai mult de o treime din populația lumii trăiește într-un regim autoritar.

 

Avocata fraților Andrew și Tristan Tate afirmă că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” | VIDEO
Avocata fraților Andrew și Tristan Tate afirmă că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” | VIDEO

Avocata fraților Andrew și Tristan Tate acuză autoritățile române că „încalcă dreptul international”, după ce au decis ca cei doi să rămână în arest preventiv.

Procurorul general al Rusiei i-a spus în față lui Putin că peste 9.000 de ruși au fost mobilizați și trimiși ilegal la război
Procurorul general al Rusiei i-a spus în față lui Putin că peste 9.000 de ruși au fost mobilizați și trimiși ilegal la război

Procurorul general al Rusiei i-a spus în față lui Vladimir Putin că peste 9.000 de ruși au fost mobilizați și trimiși ilegal în războiul din Ucraina, adăugând că există, de asemenea, probleme cu plata soldaților de pe front.