Gustări cu preparate tradiționale, rețeta de salvare a turismului local. Brunch-urile de weekend sunt organizate în curte
Se spune deseori că omul sfinţeşte locul iar acestă zicală veche e întărită şi în vremurile noastre chiar de către cei de lângă noi, de oameni simpli şi modeşti care pot prin acţiunile lor să schimbe în bine comunităţi întregi.
Nu sunt înfrânţi de obstacole şi indiferența unora iar cu răbdare şi multă muncă, amprenta lor scoate la iveală sate uitate, pline de frumuseţe.
Vorbim despre Cristian Cismaru, un adevărat explorator al satelor din Transilvania, ale cărui evenimente cultural-gastronomice au adus mii de turişti în ultimii 13 ani.
A reuşit prin simple brunch-uri organizate în curţile ţăranilor să aducă mai multă imagine şi vizibilitate acestor aşezări decât marile planuri de promovare turistică elaborate în primăriile comunelor.
Cristian a organizat pentru prima oară mici evenimente gastronomice în satele uitate de lume din Transilvania în urmă cu 13 ani. Iar reţeta folosită de el s-a dovedit a fi una de succes. De la un sezon la altul, tot mai mulţi turişti iau parte la aceste brunch-uri, unde bucăţele simple şi plimbările pe dealuri şi pe ulițe prăfuite sunt ingredientele de bază.
Cristian Cismaru, Asociaţia My Transylvania: „Noi încercăm întodeauna să promovăm aceste mici lanţuri de producţie prin invitarea producătorilor locali să vândă cu standuri la evenimente, apoi să contribuie cu ingrediente la mese şi mai mult le povestim oamenilor că e o decizie zilnică, prin care îi rugăm să cumpere din sate, să cumpere de la vecinii lor, îi rugăm să-i cunoască şi să aibă încredere."
Oaspeţii, ispitiţi cu mâncăruri delicioase, descoperă astfel locuri neştiute, gospodării îngrijite, grădini şi livezi îmbietoare, dar şi biserici fortificate de pe acele meleaguri.
Iuliana Cismaru: „Noi ne bucurăm că îi aducem pe oameni în locuri în care nu s-ar duce altfel şi odată ajunşi aici, fie vor reveni, fie vor căuta astfel de locuri, pe unde merg. Să caute gusturile astea, amintirile din copilărie."
Cristian Cismaru, Asociaţia My Transylvania: „Orăşenii care ne vizitează învață în primul rând că mâncarea de aici are alt gust fiindcă în spatele mâncării sunt nişte oameni care le explică ceea ce e pe masă. Apoi învaţă că ar trebui să avem cu toţii grijă de mâncare."
Tarif unic de 100 de lei
Aurora, fost inginer, este pasionată de gătit şi de şase ani îi cucereşte cu preparatele ei pe cei care iau parte la brunch-urile din inima Transilvaniei.
Aurora Șutea, bucătăreasă: „E foarte bine şi toată lumea îşi valorifică produsele din grădină, locale, şi din animalele crescute în sate, brânză şi ouăle de la găini. Se bucură şi lumea şi învaţă şi reţete noi."
Brunch-urile de weekend le amintesc turiştilor de vacanţele petrecute la bunici. Iar această călătorie în timp este văzută de foarte mulţi dintre ei ca o evadare din oraşele aglomerate şi agitate.
Tânără: „Un brunch poate fi un model de bune practici, eu cred că toţi cei din administraţia locală ar putea să ia exemplu. Mâncarea, cu sigurată poate salva un sat."
Turistă: „Simt că mă reîntorc în copilărie şi chiar atmosfera, clădirile, locurile, chiar fac miliarde! Şi inevitabil simt că fac parte din loc."
Cei care vor să aibă parte de o astfel de experienţă scot din buzunar o sută de lei şi pot mânca pe săturate. Fondurile adunate sunt folosite pentru plata ingredientelor şi a celor care le-au pregătit, iar banii care rămân sunt direcţionaţi către proiecte şi iniţiative locale.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: turism, mancare, Transilvania, preparate traditionale, brunch,
Dată publicare:
27-09-2020 09:16