2,7 milioane de străini au vizitat România în 2019. Anul acesta "aşteptăm o minune"

Ultima actualizare: 22-06-2020 07:50

2.700.000 de străini au vizitat anul trecut România. Puțini, în comparație cu alte țări europene, dar suficient de mulți pentru micile afaceri dedicate turiștilor din Delta Dunării, Transilvania, Maramureș și alte zone pitorești.

Ar fi însă o minune ca în acest an măcar o parte dintre ei să revină la noi.

Ghizii locali au fost nevoiți să-și găsească alte locuri de muncă, iar firmele de transport nu mai au cum să-și acopere investițiile din ultimii ani.

Sunt afectați și cei care au pensiuni sau închiriază apartamente și case în regim hotelier, prin diverse platforme online.

”Doar o minune mai poate schimba ceva”

 

Raluca este ghid turistic. Anul acesta urma să le prezinte România unor turiști din Statele Unite, Portugalia și Germania.

Oamenii și-au anulat, însă, vacanțele, iar ea a fost nevoită să-și găsească un alt loc de muncă.

Raluca Mureșan, ghid de turism: Pe mine m-a afectat total situația asta. Toată activitatea mea a fost suspendată. Din punct de vedere fiscal, activitatea este suspendată, iar eu m-am reorientat. Lucrez acum de acasă, pe alte proiecte. Anul acesta doar printr-o minune s-ar putea schimba lucrurile și să-mi vină turiști.

2.700.000 de străini ne-au vizitat țara în 2019 și fiecare dintre aceștia a cheltuit în medie 500 de euro în sejurul petrecut la noi.

Străinii au preferat Bucureștiul și muntele

 

Majoritatea turiștilor străini care au ajuns anul trecut în România au preferat să vadă Capitala și stațiunile montane.

În timp ce toți ceilalți străini, care și-au petrecut vacanțele aici, în special pe timp de vară, au vizitat Transilvania, Maramureș, litoralul românesc și Delta Dunării.

La mare căutare, în țara noastră, în ultimii ani au fost pensiunile în circuit închis. Turiștii se pot bucura de liniște și natură, departe de agitația orașelor mari. Zeci de străini își făcuseră rezervări în astfel de locuri prin platforme online

Tibi Zigarov, proprietar de pensiune: Inițial am gândit totul pentru străini. Sunt mulți care vor să fugă de agitația orașului și caută astfel de locuri. Am făcut rezervări în circuit închis, dar acum nu mai avem de ales, vin oameni de peste tot din țară pentru că străini nu mai au cum să călătorească până aici.

Ovidiu Tudor, președinte Asociația Incoming România: Dacă nu mai sunt turiști străini de cel puțîn câteva luni s-au ratat atât sezonul de vară, România fiind mai mult o destinație de vară, cât și partea de sărbători de Paște, chartere și alte activități legate de turism. Parte din turismul românesc, turismul de incoming, este în acest moment la nivel de rezistență. Nu are activitate și toată lumea rezistă cum poate.

Cei mai mulți turiști străîn care ne-au vizitat țara în ultimii ani au venit din Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Germania și Italia.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO