Experienta de groaza pentru o familie din judetul Iasi. Casa le-a fost lovita de o racheta anti-grindina

Ultima actualizare: 19-06-2016 07:48

Proiectilul le-a gaurit acoperisul si a aterizat in hol. Incidentul este cu atat mai revoltator cu cat vremea extrema a distrus mii de hectare de culturi agricole, insa rachetele anti-grindina, care au costat milioane de lei, mai mult n-au functionat.

Cand autoritatile au incercat sa le lanseze, putin a lipsit sa nu se produca o tragedie.

"A cazut exact langa aragaz, daca gateam sau eram aici, langa butelie, muream sau exploda. Uitati, a facut o gaura mare si geamurile sunt sparte!", a declarat proprietara casei.

Oamenii erau in curte cand au auzit bubuitura. Camera s-a umplut de fum, iar proprietarii au crezut, initial, ca este vorba de un incendiu.

Racheta a fost lansata miercuri seara la ora 21:11, iar dupa aproape 45 de minute provoca aceste stricaciuni. Distanta dintre punctul de lansare si locuinta familiei este de aproape 10 kilometri. Autoritatile civile, dar si politistii au deschis acum o ancheta.

"O prima ipoteza pot fi conditiile meteo, in functie de curentii de vant, bucatile care s-au spart necorespunzator sau rachetele au defecte de fabricatie", a declarat Marius Radulescu, sef Sectie Cercetare Antigrindina Ploiesti.

Corpul de racheta care a ajuns in casa familiei Barsan avea in jur de 60 de centimetri si cantarea putin peste un kilogram. Este fabricat dintr-un carton special impregnat cu rasina.

Insa dincolo de parerile specialistilor un lucru e cert: am avut o primavara in care vremea extrema a facut ravagii si a compromis mii de hectare de culturi agricole. Centrele regionale pentru lansarea rachetelor antigrindina s-au blocat insa in proceduri stupide: autoritatile au comunicat greu intre ele si nu au actionat rapid.

In timp ce rachetele stateau la sol, oamenii isi priveau recoltele, de pe urma carora traiesc, complet distruse. Cand in sfarsit responsabilii au decis, sa actioneze, lucrurile nu functioneaza cum trebuie. Familia a carei casa a fost lovita de racheta antigrindina asteapta despagubiri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO