Cel mai mare pelerinaj religios de la noi a inceput la Iasi. Credinciosii nu mai au voie la moaste cu portofele si covoare

Ultima actualizare: 13-10-2016 07:15

La Iasi a inceput cel mai mare pelerinaj din Romania, in cinstea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Luni dimineata, la ora 6:30, racla in care se afla ramasitele sfintei, a fost scoasa din catedrala mitropolitana.

A fost purtata in procesiune, apoi asezata pe un postament ornat cu mii de flori. Credinciosii au stat la coada toata noaptea, in frig. Opt persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor.

Cu toate ca jandarmii le-au cerut pelerinilor sa nu se imbulzeasca, au fost cativa care s-au grabit sa atinga racla cu trupul Sfintei Parascheva, in timp ce era purtata pe umeri de preoti. Racla a fost apoi asezata spre inchinare, in fata catedralei, pe un baldachin bogat impodobit cu flori.

Pana acum, mai bine de 10.000 de pelerini s-au inchinat la racla. Sfanta Parascheva este si ocrotitoarea orasului Voluntari. Asa ca peste 6.500 de locuitori au pornit duminica seara la Iasi, cu 110 autocare. Multi dintre pelerini fac in fiecare an aceasta calatorie.

Daca dimineata erau doar 4 grade Celsius, la pranz a iesi soarele, iar vremea s-a incalzit. Printre pelerini sunt si foarte multi tineri. "Este o binecuvantare pentru noi ca tinerii vin la Sfanta Parascheva. Tinerii alearga la Dumnezeu si asta e foarte important. Le place, ei vin cu bucurie", spune o femeie.

"Este al 5-lea an incare vin. Vin sa ma rog pentru ca trebuie sa crezi in Dumnezeu. Aici imi gasesc pacea sufleteasca", spune un tanar.

Sarbatoarea Sfintei Parascheva este vineri. Cunoscuta in popor sub numele de Sfanta Vineri, Cuvioasa Parascheva vindeca
suferintele, spun credinciosii. Si tot ei cred ca doar in aceste zile din apropierea praznicului sfanta poate face minuni.

Fata de alti ani, jandarmii nu ii mai lasa pe credinsioci si cu portofele, covoare si alte obiecte la moaste. Autoritatile se asteapta ca in zilele urmatoare sa vina un numar mai mare de pelerini, astfel ca jandarmii au inceput luni sa monteze patru corturi cu o capacitate de 50 de persoane, unde credinciosii vor putea dormi incepand de luni noapte.

Pentru a veni in ajutorul pelerinilor cu probleme de sanatate, in incinta mitropoliei au fost montate doua corturi, unul de la SMURD, iar celalalt de la Crucea Rosie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO