EXCLUSIV: Când se vor redeschide teatrele şi cum se vor desfăşura spectacolele
Sălile de teatru se vor deschide abia când va scădea substanțial numărul infectaților cu noul coronavirus. Este anunțul făcut de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru știrile Pro TV.
Între timp, se lucrează la un set de norme pentru artiști. Piesele vor trebui adaptate măsurilor de precauție pe timp de pandemie, spune oficialul.
Acum, doar teatrele care au un amfiteatru descoperit sau o grădină de vară pot să-și reia activitatea, cu maximum 500 de spectatori.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Așa a arătat primul spectacol în amfiteatrul descoperit al Teatrului Național.
,,Frumos e în septembrie în Veneția”, cu actorii Mircea Rusu și Oana Pellea. S-a păstrat distanța socială, iar din 300 de locuri, doar 60 au fost ocupate.
Oana Pellea, actriță: ”Azi trăim o seminormalitate și așteptăm normalitatea 100%!”.
Mircea Rusu, director artistic TNB: ”Va fi puțin trist la început, pentru că nu suntem obișnuiți să jucăm în fața unui auditoriu atât de restrâns”.
Dar actorii s-au obișnuit deja cu... arta pandemiei!
Actorul Mircea Rusu arată cum sunt așezate scaunele: ”Doi metri în lateral, doi metri în față, doi metri în sapte. Acolo, cei doi vor putea sta pentru că fac parte din aceeași familie”.
Și ar mai fi un inconvenient. Zilele ploioase.
Ca să poată primi cât mai mulți spectatori, conducerea Teatrului Național vrea să folosească și scena din fața clădirii.
Cu excepția celui mai mare teatru din Capitală, doar trei astfel de instituții culturale își mai permit luxul să-și reîntâlnească publicul: Teatrul de Revistă, Teatrul Masca și Teatrul Odeon.
Vasile Muraru, la Grădina Herăstrău: ”Să începem odată, că ne-am saturat! Mulțumim lui Dumnezeu că avem grădina asta!”.
La grădina din Parcul Herăstrău a Teatrului de Revistă ,,Constantin Tănase”, spectacolele vor începe peste două săptămâni.
Din 2.400 de locuri, doar 500 vor fi ocupate în noile condiții. Ironie a sortii sau nu, primul spectacol care va avea loc aici se numește ”Cu mască, fără mască!”.
Vasile Muraru, directorul Teatrului ”Constantin Tănase”: ”Lumini, va fi decor montat, orchestră. Va fi distanțată și ea. Mai greu pentru balet, mai greu pentru cei de la proză, care au scene mai intime.... acolo chiar că e greu!”.
Actorii de la celelalte teatre nu sunt însă la fel de norocoși.
Adrian Găzdaru, director Excelsior: ”Din păcate, necesită foarte multă logistică o ieșire pentru noi. Ar trebui să închiriem scenă, să închiriem lumini, scaune, ar trebui niște bani”.
Se lucrează la un set de norme pentru actori
Cu 14 teatre aflate în coordonarea Primăriei Capitalei, Gabriela Firea anunța, în urma cu câteva zile, că se vor relua spectacolele și în interior. Lucru dezmințit, apoi, de guvernanți.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: ”Dacă cifrele evoluează bine, dacă vom ajunge să avem un număr zilnic de îmbolnăviri cu două cifre, nu cu trei cifre, sunt convins că atunci vom vorbi în mod cert de redeschiderea porților sălilor de spectacol”.
La Ministerul Culturii se lucrează acum la un set de norme prin care actorii vor ști clar ce trebuie să facă.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: ”Să știți că și la Hollywood au fost modificate anumite scenete, tocmai pentru a respecta normele”.
Între timp, majoritatea teatrelor rămân închise.