EXCLUSIV: Când se vor redeschide teatrele şi cum se vor desfăşura spectacolele

×
Codul embed a fost copiat

Sălile de teatru se vor deschide abia când va scădea substanțial numărul infectaților cu noul coronavirus. Este anunțul făcut de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru știrile Pro TV.

Între timp, se lucrează la un set de norme pentru artiști. Piesele vor trebui adaptate măsurilor de precauție pe timp de pandemie, spune oficialul.

Acum, doar teatrele care au un amfiteatru descoperit sau o grădină de vară pot să-și reia activitatea, cu maximum 500 de spectatori.

Așa a arătat primul spectacol în amfiteatrul descoperit al Teatrului Național.

,,Frumos e în septembrie în Veneția”, cu actorii Mircea Rusu și Oana Pellea. S-a păstrat distanța socială, iar din 300 de locuri, doar 60 au fost ocupate.

Citește și
Concert
Cum puteți să „mergeți” la spectacole de teatru sau la concerte fără să părăsiți locuința
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Oana Pellea, actriță: ”Azi trăim o seminormalitate și așteptăm normalitatea 100%!”.

Mircea Rusu, director artistic TNB: ”Va fi puțin trist la început, pentru că nu suntem obișnuiți să jucăm în fața unui auditoriu atât de restrâns”.

Dar actorii s-au obișnuit deja cu... arta pandemiei!

Actorul Mircea Rusu arată cum sunt așezate scaunele: ”Doi metri în lateral, doi metri în față, doi metri în sapte. Acolo, cei doi vor putea sta pentru că fac parte din aceeași familie”.

Și ar mai fi un inconvenient. Zilele ploioase.

Ca să poată primi cât mai mulți spectatori, conducerea Teatrului Național vrea să folosească și scena din fața clădirii.

Cu excepția celui mai mare teatru din Capitală, doar trei astfel de instituții culturale își mai permit luxul să-și reîntâlnească publicul: Teatrul de Revistă, Teatrul Masca și Teatrul Odeon.

Vasile Muraru, la Grădina Herăstrău: ”Să începem odată, că ne-am saturat! Mulțumim lui Dumnezeu că avem grădina asta!”.

La grădina din Parcul Herăstrău a Teatrului de Revistă ,,Constantin Tănase”, spectacolele vor începe peste două săptămâni.

Din 2.400 de locuri, doar 500 vor fi ocupate în noile condiții. Ironie a sortii sau nu, primul spectacol care va avea loc aici se numește ”Cu mască, fără mască!”.

Vasile Muraru, directorul Teatrului ”Constantin Tănase”: ”Lumini, va fi decor montat, orchestră. Va fi distanțată și ea. Mai greu pentru balet, mai greu pentru cei de la proză, care au scene mai intime.... acolo chiar că e greu!”.

Actorii de la celelalte teatre nu sunt însă la fel de norocoși.

Adrian Găzdaru, director Excelsior: ”Din păcate, necesită foarte multă logistică o ieșire pentru noi. Ar trebui să închiriem scenă, să închiriem lumini, scaune, ar trebui niște bani”.

 

Se lucrează la un set de norme pentru actori

 

Cu 14 teatre aflate în coordonarea Primăriei Capitalei, Gabriela Firea anunța, în urma cu câteva zile, că se vor relua spectacolele și în interior. Lucru dezmințit, apoi, de guvernanți.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: ”Dacă cifrele evoluează bine, dacă vom ajunge să avem un număr zilnic de îmbolnăviri cu două cifre, nu cu trei cifre, sunt convins că atunci vom vorbi în mod cert de redeschiderea porților sălilor de spectacol”.

La Ministerul Culturii se lucrează acum la un set de norme prin care actorii vor ști clar ce trebuie să facă.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: ”Să știți că și la Hollywood au fost modificate anumite scenete, tocmai pentru a respecta normele”.

Între timp, majoritatea teatrelor rămân închise.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Contre între Firea și GCS:
Contre între Firea și GCS: "Sunt interzise spectacolele desfăşurate în spaţii închise!"

Primarul Capitalei nu poate emite un act administrativ contrar legilor în vigoare, a precizat Grupul de Comunicare Strategică (GCS), după ce edilul general, Gabriela Firea, a anunţat redeschiderea de luni pentru public a teatrelor.

Cum puteți să „mergeți” la spectacole de teatru sau la concerte fără să părăsiți locuința
Cum puteți să „mergeți” la spectacole de teatru sau la concerte fără să părăsiți locuința

În semn de solidaritate cu cei care au ales să se protejeze şi să stea în casă, mai multe instituţii de cultură din România, dar şi din întreaga lume, au decis să ofere gratuit spectacole pe internet.

Măsuri drastice în Capitală, din cauza temerilor legate de coronavirus. 14 teatre, închise
Măsuri drastice în Capitală, din cauza temerilor legate de coronavirus. 14 teatre, închise

14 teatre care aparțin Primăriei Capitalei sunt de ieri închise, iar spectacolele planificate pentru luna martie sunt anulate, din cauza temerilor legate de noul coronavirus.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.