Când au loc primele slujbe în interiorul bisericilor. Numărul enoriaşilor va fi limitat

×
Codul embed a fost copiat

Credincioșii vor putea asista de duminică la slujbele organizate în interiorul bisericilor. Este ultima decizie a Guvernului, care a ridicat marți şi alte restricţii, dar a cerut prelungirea stării de alertă cu încă o lună.

Hotărârea trebuie votată însă şi de parlamentari, care vor, printre altele, oprirea achiziţiilor directe şi o perioadă mai scurtă de interdicţii.

Ludovic Orban: "Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării pe o perioadă de 30 de zile"

Număr limitat de enoriaşi la slujbe

 

Față de măsurile de relaxare intrate în vigoare de săptămâna aceasta, premierul Ludovic Orban a venit şi cu un anunț-surpriză.

Citește și
Cu cât se va prelungi starea de alertă
Cu cât se va prelungi starea de alertă. Anunțul făcut de Guvern

Ludovic Orban: "Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe şi în interior. Va fi un număr redus de credincioşi care vor putea asista la slujbe în interior. Regulile vor fi stipulate foarte clar, distanţa fizică, purtatul măştii în interior şi dezinfectarea spatiilor comune"

Luni, premierul nu era atât de sigur că astfel de reguli pot fi respectate în biserici.

Ludovic Orban: "Preoţii, păstorii, oficiază fără mască, corul din biserică fără mască, bisericile nu au spaţii foarte largi şi e foarte greu de asigurat distanta. Parada de credinţă a PSD e o demagogic deșănțată care n-are legătură cu adevărata credinţă"

Oficierea slujbelor în interiorul bisericilor va fi făcută cu un număr limitat de enoriaşi, fiecare va trebui să aibă la dispoziţie 4 mp. Bineînţeles, cei care au semne de infecţie respiratorie nu vor putea intra, obiectele de cult vor fi curăţate des, cei care nu vor încăpea, vor asista afară la slujbă. Condiţiile exacte sunt stabilite, prin ordin comun, de Ministerul Sănătăţii şi de cel de Interne.

Reacția Patriarhiei Române

 

Reprezentanţii Patriarhiei Române au anunţat că duminica vor avea loc primele slujbe în interiorul bisericilor. Aceştia au anunţat că Biserica Ortodoxă Româna va respecta exemplar regulile şi recomandările autorităţilor.

Acceptarea slujbelor religioase în biserici a fost cerută de cei de la PSD, care au avertizat că oricum, în parlament, vor modifica textul guvernului. Social-democraţii vor că starea de alertă să fie prelungită doar cu 15 zile. "PSD nu va vota nicio prostie a PNL, ci doar măsuri necesare", a transmis Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: "De ce pentru 30 de zile? Există argumente, se poate explica de ce s-a propus prelungirea stării de alertă. Pentru o coordonare unică națională. Noi nu ne întoarcem acum la o stare de normalitate Pentru a putea lua decizii rapid, la miez de noapte, decizii privind carantinarea unor locații sau zone"

În hotărârea Comitetului pentru situaţii de urgenţă apar şi măsurile de relaxare aflate în vigoare de la începutul săptămânii, adică deschiderea mall-urilor, a grădiniţelor şi a after-school-urilor private, precum şi a sălilor de fitness. Rămân închise restaurantele, cinematografele şi locurile de joacă din interiorul clădirilor.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "Luăm aceste decizii în măsura în care putem avea și măsuri, precauții în acest sens. Suntem într-un moment în care putem gestiona cazurile noi Depinde doar de populație cum respectă măsurile de igienă și normele și măsurile impuse de autorități"

Prelungirea stării de alertă trebuie să fie votată de Parlament, în cel mult cinci zile.

Citește și...
Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, din 17 iunie
Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, din 17 iunie

Starea de alertă se prelungește cu o lună de zile. Decizia a fost luată într-o ședință a CNSU și aprobată în ședința de Guvern.

Cu cât se va prelungi starea de alertă. Anunțul făcut de Guvern
Cu cât se va prelungi starea de alertă. Anunțul făcut de Guvern

Starea de alertă va fi cel mai probabil prelungită de miercuri, însă nu pentru o lună întreagă.

PSD va modifica în Parlament prelungirea stării de alertă: Nu mai mult de 15 zile
PSD va modifica în Parlament prelungirea stării de alertă: Nu mai mult de 15 zile

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că parlamentarii social-democrați vor face modificări la hotărârea care va fi emisă de Guvern, privind prelungirea stării de alertă.

Recomandări
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă
Criza gazelor s-ar putea agrava anul viitor în Europa, după folosirea rezervelor în iarnă

Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică şi mai acută anul viitor, după ce va utiliza rezervele de gaze naturale pentru a trece de frigul acestei ierni, a declarat miercuri şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), transmite Reuters.

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Un eurodeputat german critică România: „Cum n-a fost nimeni atent când a aderat această țară la UE?”
Un eurodeputat german critică România: „Cum n-a fost nimeni atent când a aderat această țară la UE?”

Guvernele Uniunii Europene vor vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.