Când au loc primele slujbe în interiorul bisericilor. Numărul enoriaşilor va fi limitat

Ultima actualizare: 16-06-2020 19:25

Credincioșii vor putea asista de duminică la slujbele organizate în interiorul bisericilor. Este ultima decizie a Guvernului, care a ridicat marți şi alte restricţii, dar a cerut prelungirea stării de alertă cu încă o lună.

Hotărârea trebuie votată însă şi de parlamentari, care vor, printre altele, oprirea achiziţiilor directe şi o perioadă mai scurtă de interdicţii.

Ludovic Orban: "Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării pe o perioadă de 30 de zile"

Număr limitat de enoriaşi la slujbe

 

Față de măsurile de relaxare intrate în vigoare de săptămâna aceasta, premierul Ludovic Orban a venit şi cu un anunț-surpriză.

Ludovic Orban: "Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe şi în interior. Va fi un număr redus de credincioşi care vor putea asista la slujbe în interior. Regulile vor fi stipulate foarte clar, distanţa fizică, purtatul măştii în interior şi dezinfectarea spatiilor comune"

Luni, premierul nu era atât de sigur că astfel de reguli pot fi respectate în biserici.

Ludovic Orban: "Preoţii, păstorii, oficiază fără mască, corul din biserică fără mască, bisericile nu au spaţii foarte largi şi e foarte greu de asigurat distanta. Parada de credinţă a PSD e o demagogic deșănțată care n-are legătură cu adevărata credinţă"

Oficierea slujbelor în interiorul bisericilor va fi făcută cu un număr limitat de enoriaşi, fiecare va trebui să aibă la dispoziţie 4 mp. Bineînţeles, cei care au semne de infecţie respiratorie nu vor putea intra, obiectele de cult vor fi curăţate des, cei care nu vor încăpea, vor asista afară la slujbă. Condiţiile exacte sunt stabilite, prin ordin comun, de Ministerul Sănătăţii şi de cel de Interne.

Reacția Patriarhiei Române

 

Reprezentanţii Patriarhiei Române au anunţat că duminica vor avea loc primele slujbe în interiorul bisericilor. Aceştia au anunţat că Biserica Ortodoxă Româna va respecta exemplar regulile şi recomandările autorităţilor.

Acceptarea slujbelor religioase în biserici a fost cerută de cei de la PSD, care au avertizat că oricum, în parlament, vor modifica textul guvernului. Social-democraţii vor că starea de alertă să fie prelungită doar cu 15 zile. "PSD nu va vota nicio prostie a PNL, ci doar măsuri necesare", a transmis Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: "De ce pentru 30 de zile? Există argumente, se poate explica de ce s-a propus prelungirea stării de alertă. Pentru o coordonare unică națională. Noi nu ne întoarcem acum la o stare de normalitate Pentru a putea lua decizii rapid, la miez de noapte, decizii privind carantinarea unor locații sau zone"

În hotărârea Comitetului pentru situaţii de urgenţă apar şi măsurile de relaxare aflate în vigoare de la începutul săptămânii, adică deschiderea mall-urilor, a grădiniţelor şi a after-school-urilor private, precum şi a sălilor de fitness. Rămân închise restaurantele, cinematografele şi locurile de joacă din interiorul clădirilor.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "Luăm aceste decizii în măsura în care putem avea și măsuri, precauții în acest sens. Suntem într-un moment în care putem gestiona cazurile noi Depinde doar de populație cum respectă măsurile de igienă și normele și măsurile impuse de autorități"

Prelungirea stării de alertă trebuie să fie votată de Parlament, în cel mult cinci zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO