Ploaia, pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Alimentele s-ar putea scumpi la toamnă
După o periodă lungă în care pământul a tânjit după apă, ploile torențiale i-au salvat pe unii dintre agricultori. Cei care au decis să planteze porumb, soia sau chiar floarea soarelui vor avea producții mari anul acesta.
Pe de altă parte, fermierii din centrul țării sunt disperați. Umezeala este atât de mare, încât animalele care merg la pășune nu mai dau lapte.
Lucian Boancă este agricultor și inginer agronom, iar an de an plantează floarea soarelui, porumb și grâu pe 380 de hectare de teren în județul Cluj.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Până la momentul acesta, aportul de apă pe care l-am primit în ultima săptămână este foarte bine venit”.
Lucian Boancă, inginer: ”Având în vedere faptul că precipitațiile sub formă de zăpadă au lipsit aproape în toatalitate în zona noastră și cumulat cu seceta din toamnă rezerva de apă din sol a fost aproape inexistentă, deci noi ne-am bazat chiar pe precipitațiile care au căzut. Reacția noastră a fost de bucurie, după atâta secetă și cu bucurie și cu speranță în suflet că vor lipsi fenomenele extreme, grindină și vijelie”.
În cea mai mare parte a țării, culturile de primăvară au primit apă din belșug. Doar grâul suferă, spun specialistii care își pun însă mari speranțe în alte soiuri de cereale.
Silvia Hicea, purtător de cuvânt Direcția Agricolă Cluj: ”Practic, ploile care au căzut în ultima săptămână au adus între 70 și 100 de litri pe metru pătrat”.
La acesta fermă agricolă din județul Bistrița Năsăud se cultivă 600 de hectare de porumb, 150 hectare de floarea soarelui și 50 de hectare de soia.
Octavian Hărșâianu, proprietar fermă: ”Este un an relativ bun și mă refer în comparativ cu alte zone unde au fost atâtea necazuri”.
Vasile Șomlea, șef fermă: ”Floarea soarelui se prezintă bine spre foarte bine, acum că a plouat situația este bună”.
De la prea multă ploaie, animalele nu mai dau lapte, iar nutrețul mucegăiește pe câmp
Pe de altă parte, în centrul țării situația este gravă. Ploile nu contenesc de aproape o lună, iar fermierii care cresc animalele în aer liber pe pășuni spun că, din cauza umezelii și a frigului, vacile și oile dau mai puțin lapte.
Mihai Gyero Popa, directorul Direcției Agricole Brașov: ”Undeva la 10-15 % pierderi de producție pot fi înregistrate din cauza ploii”.
Ploaia face dificilă și prepararea furajelor pentru la iarnă. Fânul și lucerna au mucegăit pe câmp.
Silviu Cățean, fermier: ”E varză, nu mai are nimic bun. E paiul gol”.
Silviu Cățean: ”Scăderea cantităților de nutreț va aduce costuri în plus pentru fermier, va aduce și scăderi în ceea ce privește producția realizată”.
Fermierii se așteaptă ca din cauza producției scăzute nutrețurile să se scumpească la toamnă, iar asta se va reflecta automat în prețul produselor alimentare de la raft.