Pe cine ar fi turnat Isărescu la Securitate. Explicaţia BNR: "Scria cât de buni sunt"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu ar fi fost colaborator al fostei Securități.

Este concluzia la care a ajuns Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere acum în justiție ca șefului BNR să i se constate oficial acest statut.

Cu mulți ani în urmă, Mugur Isărescu obținuse un certificat de necolaborator, dar la vremea respectivă, din arhiva CNSAS, ar fi lipsit dosarul celui care ar fi avut numele conspirativ ”Manole”.

Mugur Isărescu ar fi fost racolat de Centrala de Informații Externe în 1972, susțin surse din Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

I s-ar fi atribuit numele conspirativ ”Manole”, iar în dosarul său de la CNSAS s-ar regăsi mai multe documente, inclusiv raportul de racolare.

Citește și
Isărescu
Mugur Isărescu a anunțat suma reală furnizată de BNR zilnic pentru ca dobânzile să nu explodeze

 

I-ar fi turnat pe cei care se plângeau că nu au apă caldă și căldură

 

Dar - susțin aceleași surse - și aproape 50 de note informative, unele scrise de mână, despre cetățeni străini, dar și români, în special colegi și colaboratori.

Unii s-ar fi plâns de faptul că nu au apă caldă și căldură, alții de cât de prost era transportul în comun. Consilierul guvernatorului are o altă explicație.

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR: ”Domnul guvernator a lucrat 17 ani la Institutul de Economie Mondială. Institutul era monitorizat de Securitate. Fiecare salariat avea obligația să dea rapoarte și se cerea zilnic astfel de rapoarte. Domnul guvernator a scris rapoarte însă așa în care vorbea despre colegi cât de bine vorbesc engleza, cât de buni profesioniști sunt”.

Mugur Isărescu a fost acuzat de-a lungul ultimilor ani în repetate rânduri că ar fi fost turnător, însă de fiecare dată a respins acuzațiile.

Acum însă, el a fost verificat minuțios de CNSAS. Dacă el a fost sau nu colaborator al fostei Securități o poate stabili fără echivoc doar Curtea de Apel București.

 

Culmea turnătoriei: și-ar fi făcut propria notă informativă

 

Potrivit unor surse din CNSAS, Mugur Isărescu ar fi fost extrem de abil și meticulos atunci când întocmea notele informative și nu ar fi ezitat să își facă propria nota informativă, în momentul în care a primit o invitație la o bursă de studii în Marea Britanie.

Mugur Isărescu nu a comentat până acum deloc procedura declanșată împotriva lui de CNSAS la Curtea de Apel.

Purtătorul de cuvânt la BNR susține însă că șeful BNR nici nu ar avea ce să comenteze, câtă vreme nu i s-a comunicat încă oficial nimic despre deschiderea procesului.

Isărescu așteaptă să afle ce dovezi sunt împotriva lui pentru ca apoi să își apere imaginea în fața judecătorilor.

 

Citește și...
Isărescu: Economia României va scădea cu 14% în trimestrul III
Isărescu: Economia României va scădea cu 14% în trimestrul III

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a subliniat că impactul economic iniţial al pandemiei de coronavirus a fost unul puternic.

Mugur Isărescu a anunțat suma reală furnizată de BNR zilnic pentru ca dobânzile să nu explodeze
Mugur Isărescu a anunțat suma reală furnizată de BNR zilnic pentru ca dobânzile să nu explodeze

Banca Națională a României a furnizat 13 miliarde de lei zilnic băncilor prin operațiuni repo bilaterale în ultima lună și jumătate și a cumpărat titluri de stat de 3,1 miliarde de lei, potrivit unei declarații de presă a guvernatorului BNR.

Mesajul lui Isărescu pentru cei
Mesajul lui Isărescu pentru cei "aflaţi în prima linie în lupta cu inamicul invizibil"

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit şi în prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei, afirmă guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.