Românii sunt pe ultimul loc din UE la consumul de fructe și legume. Ce recomandări au nutriționiștii
Mâncăm cele mai puține fructe și legume din Uniunea Europeană. O arată un raport EUROSTAT publicat marți.
În 2019, doar doi la sută dintre români au respectat recomandarea medicilor de a consuma zilnic cinci porții de fructe și legume. Dacă prezența acestora în alimentație ne ferește de boli, lipsa lor înseamnă o stare de sănătate precară, spun specialiștii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Potrivit ultimelor cifre Eurostat, doar două procente din populația României a avut printre mesele zilnice cinci porții de de legume și fructe. Adică exact atât cât recomandă nutriționiștii.
„Ideal ar fi ca cele 5 porții de fructe și legume să fie constituite din trei porții de legume, două din fructe, porțiile din fructe le putem echivala cu un măr mediu. La legume, porțiile sunt variabile pornind de la jumătate de cană la o cană. Iar la salate putem considera porția nelimitată”, a explicat un nutriționist.
Practic, România se află pe ultimul loc în Europa la consumul de legume și fructe, alături de Bulgaria și Slovenia, dar și de Austria, unde procentul este de 6 la sută din populație. La polul opus, irlandezii, olandezii, danezii și francezii mănâncă aproape ca la carte, cinci porții de fructe și legume pe zi.
La noi, spun sociologii, consumul redus este și efectul unor prejudecăți care vin din perioada comunistă când carnea era la mare căutare și nu se găsea, iar românii mâncau, de nevoie, mai mult legume.
„Consumul de fructe și legume, mai ales în mediul rural, este asociat cu sărăcia, cu cei care nu au bani, știind că produsele din carne, mai ales carnea de vită sau de pește sunt mult mai scumpe decât legumele și fructele”, a transmis un sociolog.
În piețe, mai ales la trufandale, românii cumpără însă după buzunar. Fructele și legumele de sezon nu mai sunt de mult ieftine.
„Uitându-ne un pic în urmă, să știți că piața a căzut un pic, acum 15 ani parcă se vindea mult mai bine decât acum. Roșii, ardei, castraveți, vinete astea sunt cele mai căutate”, a spus un producător de legume.
La nivel european, consumul zilnic de fructe şi legume este mai ridicat în rândul femeilor decât al bărbaţilor, mai relevă studiul Eurostat.