Europa se pregătește de repornirea economiilor. Se redeschid restaurantele și se creează ”coridoare turistice”

×
Codul embed a fost copiat

Țările europene încep să relaxeze din ce în ce mai mult măsurile de restricție, iar activitatea economică și socială se reia, treptat.

 

 

Austria a anunțat marți că va relaxa şi mai mult măsurile de izolare începând cu 15 mai, când va fi permisă redeschiderea restaurantelor şi a cafenelelor şi vor putea fi reluate serviciile religioase.

”Ne îndreptăm mai repede aici faţă de alte ţări către un fel de nouă normalitate”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz.

Citește și
Dosar penal pentru un pacient cu Covid-19 care a ieșit din spital să se plimbe
Dosar penal pentru un pacient cu Covid-19 care a ieșit din spital să se plimbe
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Potrivit acestuia, ”afacerile gastronomice”, termen care include şi barurile, se vor putea redeschide pe 15 mai, cu un program de funcţionare până cel târziu la ora 11 seara. Din aceeaşi zi va fi permisă şi reluarea serviciilor religioase.

Săptămâna aceasta au fost redeschise în Austria magazinele mici (care au mai puţin de 400 de metri pătraţi), celelalte magazine urmând să-şi reia activitatea pe 1 mai.

 

Masca, obligatorie în supermarketuri

 

Dar este obligatorie masca în supermarketuri, numărul persoanelor care au acces în acestea este limitat, călătoriile interne şi internaţionale rămân restricţionate, iar orice adunare publică rămâne interzisă, inclusiv evenimentele sportive şi culturale.

Masca este obligatorie şi în transportul public, portul acesteia făcând partea din ”noua normalitate”, a insistat cancelarul Kurz.

La începutul lunii mai Austria va redeschide de asemenea şcolile pentru elevii din clasele terminale, ceilalţi elevi urmând să-şi reia cursurile treptat începând cu 15 mai.

La jumătatea lunii mai se vor redeschide și spațiile culturale, inclusiv bibliotecile, librăriile și unele muzee.

Evenimentele la care se adună multă lume, precum festivalurile, rămân însă suspendate până pe 31 august.

Austria a înregistrat până astăzi 14.873 de cazuri și 491 de decese cauzate de Covid-19, dar a reușit să țină epidemia sub control, cu circa 100 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână.

 

Germania redeschide școlile la începutul lui mai

 

Și Germania a redeschis micile magazine de alimente și îmbrăcăminte, librăriile, garajele și florăriile, iar școlile se redeschid treptat, din 4 mai.

Se păstrează însă distanțarea obligatorie de un metru şi jumătate, recomandarea fermă pentru portul măștilor de protecție și interdicția pentru grupuri mai mari de două persoane.

Rămân închise barurile, restaurantele și terenurile de sport, iar evenimentele cu public, precum concertele și competițiile sportive, sunt interzise până cel puțin la sfârșitul lui august.

Autoritățile germane au anunțat că țin de acum epidemia sub control, dar cancelarul Angela Merkel a exclus o relaxare bruscă a tuturor restricțiilor.

 

În Danemarca se redeschid grădinile zoologice

 

Măsuri de relaxare se iau și în Danemarca, unde mai multe grădini zoologice se redeschid începând cu 1 mai.

Grădina zoologică din Copenhaga a afirmat că restaurantele sale vor vinde meniuri la pachet, iar personalul se va asigura că vizitatorii păstrează o distanţă sigură unul faţă de celălalt în timpul vizitei, în conformitate cu regulile emise de autorităţile sanitare.

Pe lângă grădina zoologică din Copenhaga, grădini zoologice din Aalborg, Odense şi Givskud sunt pregătite să primească din nou vizitatori începând cu 1 mai.

Săptămâna trecută, creşele, grădiniţele şi şcolile de până la clasa a 5-a au fost redeschise după patru săptămâni.

Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi că nu va permite organizarea de întruniri publice la care să participe mai mult de 500 de persoane până cel puţin la data de 1 septembrie.

Până marţi, în Danemarca au fost înregistrate 364 de decese provocate de COVID-19.

 

Planuri ambițioase pentru Croația, care vrea să aducă turiști

 

Norvegia a dechis de luni creșele, după cinci săptămâni de izolare, un prim pas spre o ridicare lentă și treptată a restricțiilor în regat, în timp ce în Serbia le permite începând de azi persoanelor vârstnice să se plimbe pe lângă casă de trei ori pe săptămână.

Croația intenționează să aducă turiști cehi la vară, în încercarea de a limita impactul pandemiei asupra sectorului turistic, vital pentru economia micii ţări balcanice, a anunţat marţi un ministru croat.

Potrivit media croate, la originea acestei iniţiative, botezată ”coridoare turistice” către Croaţia, se află turoperatori cehi.
Propunerea a fost discutată de înalţi responsabili din cele două ţări.

Turiştii cehi care vor dori să viziteze Croaţia vor fi obligaţi să obţină un certificat sanitar care să ateste că nu sunt contaminaţi şi vor putea veni în această ţară cu avionul sau pe şosea.

Un model similar este avut în vedere şi pentru turiştii austrieci şi unguri, mai scriu media croate.

Croaţia, stat membru al UE şi care are 4,2 milioane de locuitori, a înregistrat 1.881 de contaminări, inclusiv 47 de decese, de la depistarea primului caz, la sfârşitul lui februarie.

 

România ar putea lua primele măsuri de relaxare pe 15 mai

 

În România, măsurile de relaxare ar putea fi luate abia după data de 15 mai și doar dacă numărul de infectări scade, după cum a anunțat marți președintele Klaus Iohannis.

”După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare”, a declarant Iohannis.

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. 498 de decese
Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. 498 de decese

Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 aprilie. Numărul românilor uciși de COVID-19 a urcat marți la 498. În plus, a apărut un nou focar în județul Suceava - de această dată într-un centru de reabilitare neuro-psihică.

Dosar penal pentru un pacient cu Covid-19 care a ieșit din spital să se plimbe
Dosar penal pentru un pacient cu Covid-19 care a ieșit din spital să se plimbe

Un bărbat de 36 de ani, din Târgu Mureş, care era internat în spital după ce a fost confirmat cu coronavirus, este cercetat penal după ce a plecat, marţi, din unitatea sanitară şi s-a plimbat cu maşina împreună cu fratele său.

Investitorii germani ”văd lumina de la capătul unui tunel foarte lung”. Când va reveni economia la nivelul dinainte
Investitorii germani ”văd lumina de la capătul unui tunel foarte lung”. Când va reveni economia la nivelul dinainte

Încrederea investitorilor germani s-a îmbunătăţit în aprilie, deoarece temerile privind impactul pandemiei de coronavirus asupra celei mai mari economii europene par să se fi atenuat.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.