Investitorii germani ”văd lumina de la capătul unui tunel foarte lung”. Când va reveni economia la nivelul dinainte
Încrederea investitorilor germani s-a îmbunătăţit în aprilie, deoarece temerile privind impactul pandemiei de coronavirus asupra celei mai mari economii europene par să se fi atenuat.
Rezultatele studiului realizat de Centrul European pentru Cercetare Economică (ZEW) arată o creștere a optimismului în rândul investitorilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Producătorii auto germani au redeschis unele fabrici săptămâna aceasta. După impunerea măsurilor de izolare la mijlocul lunii martie, Germania a început luni o ridicare parţială a restricţiilor, între care redeschiderea magazinelor cu mai puţin de 800 de metri pătraţi.
Indicele lunar care estimează evoluţiile economice a urcat la 28,2 puncte în aprilie, de la minus 49,5 puncte în martie, în timp ce economiştii estimau o îmbunătăţire mai redusă, până la minus 42,3 puncte.
”Experţii de pe pieţele financiare încep să vadă lumina de la capătul unui tunel foarte lung”, a declarat preşedintele ZEW, Achim Wambach.
Economia ar putea reveni la nivelul dinainte în 2022
Conform studiului ZEW, indicele care estimează percepţia investitorilor asupra actualelor condiţii economice s-a înrăutăţit la minus 91,5 puncte în aprilie, de la minus 43,1 puncte luna precedentă, în timp ce economiştii estimau un declin până la minus 77,5 de puncte.
Studiul, realizat în perioada 7-20 aprilie în rândul a 300 de experţi de la bănci, companii de asigurări şi departamente financiare ale unor corporaţii importante, arată că investitorii nu se aşteaptă la revenirea creşterii economice până în trimestrul trei din 2020.
”Economia nu va reveni la nivelul de dinaintea epidemiei mai devreme de 2022”, a avertizat Wambach.
FMI se aşteaptă ca cea mai mare economie europeană să înregistreze anul acesta un declin de 7,5%, o scădere mai profundă faţă de recesiunea din 2009, când PIB-ul Germaniei s-a contractat cu peste 5%.
Creşterea economică în primul trimestru din 2020 este deja semnificativ afectată dar situaţia în trimestrul doi va fi chiar mai rea, pe fondul declinului sever în industria auto şi al consumului gospodăriilor, a apreciat luni Banca Centrală a Germaniei.
În Germania, marţi se înregistrau 143.457 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 4.598 decese.