Klaus Iohannis: ”După 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că ”este timpul să ne gândim” la un plan de relaxare după 15 mai, când condițiile vor fi îndeplinite.

"Este timpul să ne gândim la ceea ce se numeşte un plan de relaxare atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgenţă, care se termină pe data de 15 mai. După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, după şedinţa de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu membri ai Guvernului.

Şeful statului a subliniat că această relaxare a măsurilor va fi făcută treptat.

"Nu va exista o relaxare dintr-odată, fiindcă specialiştii ne spun că virusul nu va dispărea. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii", a afirmat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că aceste măsuri de relaxare se stabilesc în baza dovezilor ştiinţifice şi medicale.

Citește și
pandemie de coronavirus in lume
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 21 aprilie. Peste 2,5 milioane de cazuri pe tot globul

"Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiştii, cu Comitetul Ştiinţific care funcţionează pe lângă Ministerul Sănătăţii, efectiv implicaţi în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoştinţa publicului de către autorităţile care se ocupă concret de aceste acţiuni", a spus Iohannis.

În context, şeful statului a precizat că el, premierul şi miniştrii Sănătăţii şi de Interne vor face anunţuri privind măsurile ce vor fi luate. De asemenea, el a adăugat că pe partea economică, unde se lucrează la un plan de repornire a economiei, ministrul de resort va veni cu precizări.

"În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel", a dat asigurări Iohannis.

El a explicat că măsurile de relaxare impuse de autorităţi în contextul epidemiei de coronavirus vor fi graduale.

"La început vor fi posibile iarăşi activităţi care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de evaluare a medicilor, a specialiştilor, dar şi o evaluare economică, fiindcă noi dorim să repornim economia României. Este la fel de important să înţelegem acum, după ce cât de cât am parcurs o etapă importantă din această epidemie, că relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră, dragi români. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privinţa chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui şi de cei apropiaţi", a spus preşedintele Iohannis.

Planul de izolare a persoanelor de peste 65 de ani, criticat de președinte

 

De asemenea, preşedintele a criticat un plan atribuit Institutului Matei Balş, care prevedea izolarea persoanelor de peste 65 de ani. El le-a transmis acestor persoane să stea ”liniştite”, pentru că nimeni nu le va impune ”lucruri inumane”.

"Dragii mei, aşa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel nu aş putea să le spun. Persoanelor în vârstă le spun: staţi liniştiţi, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. Atunci când va fi nevoie vom veni şi vă vom explica despre ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi faţă de această boală, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI" - a spus Klaus Iohannis.

”Mulţumesc pentru că aţi respectat măsurile impuse de autorităţi”

 

Nu în ultimul rând, președintele Iohannis le-a mulţumit cetățenilor, autorităţilor și preoţilor pentru modul în care au respectat recomandările referitoare la distanţarea socială cu ocazia Sărbătorilor de Paşte.

"Dragi români, în primul rând vreau să vă mulţumesc pentru că aţi respectat măsurile impuse de autorităţi în aceste zile de sărbătoare. Sunt foarte bucuros să constat că am reuşit cu toţii, împreună, să facem ce ne-am propus, în speţă fiecare să stea acasă şi să sărbătorim Învierea Domnului aşa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie. Vreau în acest moment să mulţumesc şi bisericilor, preoţilor care au avut o contribuţie semnificativă în a organiza ceremoniile religioase în aşa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare", a spus Iohannis.

El a mulţumit şi autorităţilor care "au fost prezente şi au ştiut să intervină atunci când a fost cazul şi să vină în ajutorul oamenilor acolo unde a fost nevoie".

"Mulţumiri speciale medicilor şi personalului medical care, în timp ce majoritatea au stat acasă şi au sărbătorit în linişte Paştele, au fost la serviciu şi au avut grijă de cei bolnavi şi s-au implicat foarte, foarte bine", a mai spus Iohannis.

Iohannis condamnă violențele din ultimele zile

 

Președintele Klaus Iohannis a condamnat manifestările violente din ultimele zile, subliniind că, în situaţii similare, autorităţile vor interveni "prompt", "ferm", "clar".

"În acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni cu un iz clar negativ şi vreau aici să condamn cu fermitate acele manifestări violente, care au fost puţine, dar foarte vizibile. Au fost din păcate oameni care n-au înţeles despre ce este vorba, care n-au înţeles de ce trebuie să respecte normele şi în aceste chestiuni trebuie să laud iarăşi autorităţile, în special Poliţia şi Jandarmeria, care au intervenit la timp şi ferm şi aşa trebuie să rămână în continuare", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a vorbit despre modul în care vor fi gestionate eventuale manifestări similare.

"Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, astfel de încălcări ale normelor, în condiţiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toţi, nu numai pentru unii. Este foarte clar, în condiţiile în care marea majoritate a românilor a respectat foarte bine normele, acolo unde nu se respectă, trebuie intervenit prompt, ferm, clar şi aşa se va întâmpla şi în continuare", a adăugat preşedintele. 

Declarația de presă susținută de președintele Klaus Iohannis:

 

”Bună ziua! Hristos a Înviat!

Dragi români, în primul rând vreau să vă mulțumesc pentru că ați respectat măsurile impuse de autorități în aceste zile de sărbătoare. Sunt foarte bucuros să constat că am reușit cu toții, împreună, să facem ce ne-am propus, în speță fiecare să stea acasă și să sărbătorim Învierea Domnului așa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie.

Vreau în acest moment însă să mulțumesc și bisericilor, preoților care au avut o contribuție semnificativă în a organiza ceremoniile religioase în așa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare.

Mulțumiri se cuvin și autorităților, care au fost prezente, care au știut să intervină atunci când a fost cazul și au știut să vină în ajutorul oamenilor acolo unde a fost nevoie.

Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical, care, în timp ce majoritatea a stat acasă și a sărbătorit în liniște Paștele, au fost la serviciu, au avut grijă de cei bolnavi și s-au implicat foarte, foarte bine.

Totuși, în acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni cu iz clar negativ și vreau aici să condamn cu fermitate acele manifestări violente care au fost puține, dar foarte vizibile. Au fost, din păcate, oameni care nu au înțeles despre ce este vorba, nu au înțeles de ce trebuie să respecte normele, și, în aceste chestiuni, trebuie să laud iar autoritățile, în special poliția și jandarmeria, care au intervenit la timp și ferm. Și așa trebuie să rămână în continuare. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, astfel de încălcări ale normelor în condițiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toți, nu numai pentru unii.

Este foarte clar, în condițiile în care marea majoritate a românilor a respectat foarte bine toate normele, acolo nu se respectă trebuie intervenit prompt, ferm, clar și așa se va întâmpla și în continuare.

Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgență care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare.

Vreau să spun însă de la început că această relaxare va fi făcută în pași, nu va exista o relaxare dintr-o dată, fiindcă specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor științifice și medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu Comitetul Științific care funcționează pe lângă Ministerul Sănătății, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declarații, va face premierul declarații, va face ministrul sănătății declarații, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăși se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declarații. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale și rezultatele din teritoriu.

În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel.

Și am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de „cum nu” de la un institut, de altfel bine cotat. A apărut o documentație care venea să explice ce trebuia făcut.

Așa nu se poate! Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu, să-l pună pe masă și să spună „așa se va întâmplat”. Repet, lucrurile se vor întâmpla așa cum vor fi decise de autorități, în baza dovezilor clare, practice, științifice.

A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște și vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină.

Dragii mei, așa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aș putea să le spun!

Deci, persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină! Nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane!

Atunci când va fi nevoie vom veni și vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi față de această boală. În niciun caz - repet, în niciun caz - statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI.

Astfel de planuri, prost gândite și prost prezentate, nu fac decât să inducă panică în populație, or panica este ultimul lucru de care avem nevoie.

Așadar, revin: toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferitele institute de știință, inclusiv oamenii care sunt considerați experți, fiindcă nu putem să avem un plan pentru fiecare, noi trebuie să avem un plan pentru România. Iar la acest plan lucrăm împreună cu Guvernul Orban. Chiar acum câteva minute am încheiat o întâlnire, în care am evaluat impactul măsurilor, acum, în aceste zile de sărbătoare.

Este important să știm că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Este la fel de important de știut că aceste măsuri vor fi graduale. La început vor fi posibile iarăși activități care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiștilor, dar și o evaluare economică, fiindcă noi dorim să repornim economia României.

Este la fel de important să înțelegem acum - după ce cât de cât am parcurs o etapă importantă din această epidemie - să înțelegem că relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră, dragi români. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privința chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui și de ce cei apropiați.

Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ceea ce am detaliat se referă la perioada de după 15 mai, când vom intra într-o nouă perioadă, care - dacă respectăm până atunci foarte bine, cum am făcut-o și până acum, măsurile impuse de autorități - sigur va duce la o îmbunătățire a traiului nostru, a fiecăruia.

Aceste măsuri vor fi luate de guvernanți împreună cu mine, vi le vom comunica și împreună, drag români, vom trece cu bine de această epidemie.

Vă mulțumesc!”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut la Palatul Cotroceni, o şedinţă cu membri ai Guvernului pentru evaluarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19.

La şedinţă au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, potrivit Administrației Prezidențiale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 21 aprilie. Peste 2,5 milioane de cazuri pe tot globul
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 21 aprilie. Peste 2,5 milioane de cazuri pe tot globul

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 21 aprilie. Peste 2,5 de milioane de cazuri, iar peste 170.000 de decese au fost înregistrate până în prezent, potrivit datelor Johns Hopkins University.

Persoanele fără adăpost sunt cazate la hoteluri de lux în Elveția, pe timpul pandemiei de coronavirus
Persoanele fără adăpost sunt cazate la hoteluri de lux în Elveția, pe timpul pandemiei de coronavirus

După câțiva ani trăiți pe stradă și între adăposturi sociale, Sofiane Rahmani, are acum propria sa cameră de hotel, baie personală și toate mesele asigurate, scrie AFP.

Recomandări
Motivare: Fraţii Tate aduceau în România tinere din SUA şi Marea Britanie. Materialele pornografice erau postate online
Motivare: Fraţii Tate aduceau în România tinere din SUA şi Marea Britanie. Materialele pornografice erau postate online

Tribunalul București a dat astăzi publicității motivele pentru care au fost prelungite acum o săptămână mandatele de arestare preventivă emise pe numele fraților Andrew și Tristan Tate.

Trafic de coșmar în țară din cauza ninsorilor. Zeci de mașini s-au răsturnat ori au rămas blocate
Trafic de coșmar în țară din cauza ninsorilor. Zeci de mașini s-au răsturnat ori au rămas blocate

Este iarnă în toată regula în jumătate de țară, iar meteorologii au emis un cod portocaliu de viscol și ninsori abundente în cinci județe. Alte 22 și capitala sunt sub cod galben de vreme severă până duminică dimineață.

Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb „pompează” arme în Ucraina
Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb „pompează” arme în Ucraina

Cheia cu care s-ar putea pune capăt conflictului din Ucraina se află la preşedintele SUA, Joe Biden, care ar putea să dea comandă Kievului, dar Washingtonul nu a fost până acum dispus să o folosească, a declarat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.