DNA cere din nou arestarea Elenei Udrea, in dosarul GALA BUTE. Reactia fostului ministru: "Nu mai bine ma ardeti pe rug?"

×
Codul embed a fost copiat

Anchetatorii cer inca o data arestarea Elenei Udrea, pentru doua noi fapte de coruptie, in dosarul Gala Bute. Solicitarea a plecat de la DNA si a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor de marti:
-► DNA cere din nou arestarea Elenei Udrea
-► Elena Udrea va ajunge miercuri dimineata la sediul ICCJ, in fata unui judecator
-► Dorin Cocos ar fi turnat-o pe Elena Udrea

-Elena Udrea: "Nu mai bine ma ardeti pe rug?"

Procurorii au chemat-o marti la audieri pe Elena Udrea, aflata in arest la domiciliu. La iesire, deputata a declarat ca toti cei care au denuntat alte persoane in dosarul ei sunt liberi. Unii dintre acestia au facut parte candva din cercul ei de apropiati.

Elena Udrea: "Tehnica asta a denuntului, ca recunosc si spun ca am dat mai departe, ii face scapati. Singurul care a ramas in arest este Rudel Obreja, in rest toata lumea e bine merci."

Citește și
Udrea
Judecatorii ICCJ i-au aprobat Elenei Udrea parasirea domiciliului. Unde se va afla deputatul luni
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Elena Udrea vede cum toti cei care i-au fost apropiati dau declaratii in fatza procurorilor, unele care o incrimineaza direct. Ultimul care ar fi cedat este Dorin Cocos, cel care ar fi declarat ca a primit 700 de mii de euro comision din afacerea Microsoft, de la Dinu Pescariu, iar cu acesti bani ar fi cumparat impreuna cu Elena Udrea, sotia lui atunci, un hotel.

Dorin Cocos ar mai fi recunoscut ca a primit 5 milioane de euro, bani negri din afacerea Microsoft, dar si ca a depus mai multe sume de bani la casieria PDL, sub forma de sponsorizari, sustinand insa ca Vasile Blaga stia de unde provin.

Reporter: "Il veti denunta si dumneavoastra pe Dorin Cocos, asa cum se pare ca a facut el impotriva dumneavoastra?".
Elena Udrea: "Daca asta il ajuta sa fie liber, eu ii doresc sa fie sanatos."

Insa cea care pare sa-i fi dat lovitura de gratie Elenei Udrea este Ana Maria Topoliceanu, prietena ei, alaturi de care a fost fotografiata la Paris, la o sesiune de cumparaturi. Deputata a fost asa de suparata cand a aflat ca Topoliceanu a facut un denunt impotriva ei, incat a vorbit despre asta la tribuna Parlamentului.

Elena Udrea: "M-a turnat prietena mea."

Topoliceanu a vorbit despre comisionul de 10 la suta pe care Elena Udrea l-ar fi perceput celor care semnau contracte cu Ministerul Turismului si agentiile ori companiile aflate in subordinea acestuia.

Declaratie Ana Maria Topoliceanu: "Nu imi amintesc cu exactitate, dar cel mai probabil am vorbit cu Elena Udrea despre modalitatea in care urmau sa fie transferati acesti bani si ea mi-a spus sa ii iau prin intermediul societatii administrate de Breazu Tudor, zis Cici, un prieten comun. Numele societatii administrate de Breazu Tudor este Ekaton Consulting SRL."

Ana Maria Topoliceanu nu a fost arestata in dosar, in schimb Tudor Breazu, apropiat al Elenei Udrea, a primit mandat de arestare si pentru ca nu a cooperat cu procurorii. Tanarul a fost acuzat de complicitate la luare de mita.

Unul dintre cei care au furnizat cele mai multe probe anchetatorilor este omul de afaceri Dinu Pescariu. El a sustinut ca ministrul Turismului i-a cerut jumatate de milion de euro mita. In schimbul banilor, Udrea i-ar fi promis ca il scapa de sechestrul asigurator institutit pe conturile lui din Elvetia.

Dinu Pescariu a vorbit despre banii pe care ii dadea lui Dorin Cocos, dar si despre relatia cu Elena Udrea. In dosarul fostului ministru al Turismului se regasesc si declaratiile date de Stefan Lungu, cel care i-a fost consilier personal Elenei Udrea, dar si de Gheorghe Nastasia, fost secretar general la minister. Ambii ar fi spus cum ar fi intermediat mita pentru Udrea. Ei ar fi incasat sute de mii de euro, bani pe care i-ar fi dat fostului ministru, direct sau sub forma de excursii sau petreceri. Stefan Lungu este acum in arest la domiciliu, iar Gheorghe Nastasia, sub control judiciar.

Cel care a refuzat sa coopereze cu procurorii anticoruptie, Rudel Obreja, este considerat principalul beneficiar al galei Bute.

Rudel Obreja: "Din punctul de vedere al Galei Bute, nu exista niciun fel de ilegalitate. Doamna Udrea este tinta principala si toate sagetile sunt indreptate impotriva ei. Noi suntem niste mici candelabre, portelanuri, printre picioarele elefantilor."

Cronologia evenimentelor de marti:

UPDATE 19:45 Elena Udrea a reactionat pe contul ei de Facebook, legat de cererea DNA privind arestarea ei:

"Nu mai bine ma ardeti pe rug?

Opt cereri de arestare preventiva si urmarire penala in doua saptamani formulate de procurori impotriva mea, dintre care trei in numai doua ore!

Nu exista, se pare, un infractor mai mare in Romania! Totul este facut pe repede inainte. Zeci de acuzatii total nefondate. Numai denunturile frauduloase ale unor persoane suspectate de fapte ilegale. Toti cei implicati, chiar daca fac presiuni dovedite asupra martorilor, sunt liberi.

Arestati, doar cei care nu au fost de acord sa formuleze acuzatii la adresa mea!

Nu mai bine ma ard pe rug decat sa mai jucam acest teatru absurd?", a scris fostul ministru pe Facebook.

 

UPDATE ORA 15:50 Cererea de arestare preventiva a Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute" a fost trimisa, marti dupa-amiaza, de procurorii DNA la instanta suprema, urmand sa fie judecata miercuri dimineata.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie propunerea de arestare preventiva a Elenei Udrea, la scurt timp dupa ce fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost audiata la DNA si i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, in dosarul "Gala Bute". Dosarul a fost inregistrat la instanta suprema, care a stabilit ca propunerea va fi analizata miercuri dimineata de judecatorul de drepturi si libertati.

UPDATE ORA 13.00 Elena Udrea a declarat la iesirea de la DNA, unde a fost audiata in dosarul "Gala Bute", ca "toti cei care sunt prinsi ca au luat spaga, este suficient ca au dat-o mai departe si sunt bine mersi", singurul care a ramas in arest fiind Rudel Obreja. "Tehnica asta a denuntului, ca recunosc si spun ca am dat mai departe, ii face scapati. Singurul care a ramas in arest este Rudel Obreja, in rest toata lumea e bine merci", a spus deputatul Elena Udrea, dupa ce a fost audiata la Directia Nationala Anticoruptie si i-au fost aduse la cunostinta noile acuzatii in dosarul "Gala Bute".

Intrebata daca va face si ea denunturi, Elena Udrea a spus ca nu va face acest lucru. Udrea a precizat insa ca isi mentine acuzatiile fata de seful interimar al SRI, Florian Coldea, spunand: "Fata de dansul voi face denunturi pana le va lua cineva in serios". Intrebata daca procurorii vor cere din nou arestarea ei preventiva, pentru noile acuzatii din dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a raspuns "Da, probabil ca o vor formula".

De asemenea, intrebata daca face denunt impotriva fostului sau sot, Dorin Cocos, in contextul in care el ar fi denuntat-o, Udrea a spus: "Daca asta l-a ajutat sa fie liber, eu ii doresc sa fie sanatos".

UPDATE ORA 09.45 Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, sustine ca votul de luni din Parlament, pentru cererea de arestare preventiva a Elenei Udrea, nu a intrunit conditiile legale, deoarece in plen nu au fost suficienti parlamentari, conform legii. In opinia sa, acest lucru inseamna ca votul poate fi considerat drept NEGATIV la cererea de arestare preventiva.

"Votul din plen nu intruneste conditiile legale, mai exact, ieri nu a fost intrunita majoritatea ceruta de lege. Articolul 24, aliniatul 4, cere sa existe o majoritate de jumatate plus unu din membrii Camerei. Ori ieri, daca veti face o socoteala simpla, au fost doar 170 de voturi pentru, din 199 minim necesare pentru aprobarea cererii. Vom invoca faptul ca hotararea respectiva este practic un vot de neavizare, fiindca in masura in care nu exista majoritatea ceruta de lege orice alta hotarare este o hotarare impotriva."

UPDATE ORA 09.00 La intrarea in sediul DNA, Elena Udrea a declarat ca se asteapta sa se intample ceea ce este firesc pana la urma, respectiv sa fie audiata. Ea a spus ca deja s-a obisnuit cu ceea ce i se intampla.

Initial, in dosarul Gala Bute, Elena Udrea era suspectata in primul rand de abuz in serviciu, apoi de faptul ca si-ar fi exercitat functia de lider politic in favoarea lui Rudel Obreja si de tentativa de a folosi documente false la Uniunea Europeana, incercand sa deconteze cheltuielile ministerului pentru Gala Bute la fondurile europene. 

Ulterior, procurorii anticoruptie au reusit sa obtina marturii ai principalilor colaboratori ai Elenei Udrea din ministerul Turismului. Astfel, a ajuns sa fie suspectata de 3 capete de acuzare de luare de mita.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Elena Udrea poate fi arestata in dosarul GALA BUTE:
Elena Udrea poate fi arestata in dosarul GALA BUTE: "Sunt vanata sistematic. Am vrut sa vin in catuse in Parlament"

Elena Udrea poate fi din nou arestata preventiv. Luni seara, deputatii au votat in favoarea cererii DNA, insa scorul a fost mult mai strans decat la precedentele solicitari ale magistratilor.

Judecatorii ICCJ i-au aprobat Elenei Udrea parasirea domiciliului. Unde se va afla deputatul luni
Judecatorii ICCJ i-au aprobat Elenei Udrea parasirea domiciliului. Unde se va afla deputatul luni

Instanta suprema a admis, sambata, cererea Elenei Udrea, arestata la domiciliu, de a merge luni la Parlament, pentru a se adresa plenului Camerei Deputatilor.

BBC:
BBC: "Demersul anticoruptie al Romaniei ajunge pana la elite". Ce scriu jurnalistii englezi despre DNA, Elena Udrea si Ridzi

Romania pare sa devina in sfarsit serioasa in combaterea crimei organizate, la opt ani de la aderarea la UE si la 13 ani de la infiintarea DNA, comenteaza BBC News Online, intr-un material despre recentele actiuni ale DNA.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.