Rudel Obreja, arestat definitiv in dosarul Gala Bute. Magistratii au respins solicitarea lui de a fi cercetat in libertate
Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, in dosarul "Gala Bute".
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a mentinut, astfel, decizia luata, in 5 februarie de Tribunalul Bucuresti in cazul lui Rudel Obreja.
Fostul Presedinte al Federatiei romane de Box a incercat sa ii convinga pe magistratii Curtii de Apel ca poate fi judecat in libertate, dupa ce a contestat decizia data de Tribunalul Bucuresti.
Vineri dimineata, in jurul orei 09.00, el a ajuns la Curtea de Apel.
"Traim intr-un stat fascist, in care procurorii isi bat joc de statutul de magistrat. In loc sa afle adevarul, cauta cu orice pret sa ne acuze." - le-a spus Rudel Obreja jurnalistilor care il filmau.
El este acuzat de spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu in Gala Bute. Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box a sustinut intotdeauna ca este nevinovat si ca arestarea sa pentru 30 de zile este un act de intimidare din partea procurorilor, care incearca sa-l constranga sa faca un denunt impotriva Elenei Udrea.
Pe de alta parte, Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii motivarea deciziei de arestare a lui Rudel Obreja. Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box a dispus de sume de bani pe care nu le-a avut anterior incheiereii contractului pentru promovarea "Galei Bute", arata Tribunalul Bucuresti, in motivarea deciziei de arestare a fostului sportiv.
"Tribunalul constata ca in ceea ce-l priveste pe inculpatul Rudel Obreja sunt probe rezultate atat din declaratiile celorlalti coinculpati, dar si din declaratiile martorilor audiati in faza de urmarire penala din care rezulta suspiciuni rezonabile ca acest inculpat a fost beneficiarul final al sumelor de bani transferate de la SC T.C.SA (SC Termogaz Company SA - n.r.) , sume de bani decare inculpatul Rudel Obreja nu a dispus anterior incheierii contractului pentru promovarea galei sportive organizate in februarie 2012", conform motivarii instantei.
Astfel, firma Termogaz Company SA a folosit aceste sume de bani pentru achitarea dobanzilor la creditul acordat pentru a fi organizata "Gala Bute" si de asemenea pentru a constitui mai multe depozite bancare. S-a urmarit ca dupa desfiintarea acestor depozite sa fi restituit integral imprumutul bancar, spun magistratii.
"In ceea ce priveste infractiunea de evaziune fiscala si spalare de bani pentru care se propune arestarea preventiva a inculpatului, rezulta cu certitudine ca relatiile asa zis comerciale dintre SC E C SRL si SC B SRL derulate in octombrie 2011 au fost in realitate inregistrari de cheltuieli fictive in contabilitate pentru ca apoi, sumele de bani sa fie retrase in numerar si restituite beneficiarului serviciilor in schimbul unui comision", potrivit motivarii instantei.
Tribunalul mai retine faptul ca infractiunile de coruptie si cele asimilate celor de coruptie dar si infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani sunt infractiuni cu un grad de pericol social ridicat si creeaza pericol pentru ordinea publica, precum si faptul ca Rudel Obreja se afla deja sub control judiciar intr-un alt dosar. Astfel, conchid judecatorii Tribunalului Capitalei, singura masura preventiva ce poate fi luata fata de Obreja este aceea a arestarii preventive.