DNA nu ancheteaza faptele sesizate de Udrea in cazul Coldea. Fostul ministru nu ar fi respectat procedura privind denuntul
Procurorii anticoruptie nu au inceput urmarirea penala in cazul faptelor reclamate de Elena Udrea referitoare la directorul interimar al SRI, Florian Coldea, intrucat fostul ministru nu a respectat procedura privind denuntul, relateaza Mediafax.
In raspunsul oficial al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) transmis la solicitarea MEDIAFAX se arata ca Elena Udrea a fost chemata de procurori in 5 si 6 februarie, pentru a preciza cu exactitate care este denuntul pe care doreste sa il faca, insa fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului nu s-a prezentat.
"In denuntul formulat de Udrea Elena nu sunt indicate faptele in sensul art. 290 Cod procedura penala raportat la art. 289 Cod procedura penala. in acest context, conform normelor de procedura penala, doamna Udrea Elena a fost citata sa-si precizeze denuntul formulat, pentru data de joi - 5 februarie, respectiv pentru data de vineri - 6 februarie, dar nu s-a prezentat", potrivit DNA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Articolul 289 din Codul de procedura penala se refera la "plangere" si prevede ca aceasta trebuie sa cuprinda:numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, precum si indicarea faptuitorului si a mijloacelor de proba, daca sunt cunoscute. Conform aceluiasi articol, plangerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie sa fie special, iar procura ramane atasata plangerii.
Articolul 290 din Codul procedura penala se refera la "denunt", care este definit ca "incunostintarea facuta de catre o persoana fizica sau juridica despre savarsirea unei infractiuni". Denuntul se poate face numai personal.
In acest context, procurorii anticoruptie arata ca, pana in acest moment, nu a fost inceputa urmarirea penala cu privire la fapte, deoarece nu au fost indeplinite cerintele articolului 305 din Codul de procedura penala, care stabileste modul de incepere a urmaririi penale.
Potrivit articolului 305, organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta "cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si se constata ca nu exista vreunul dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 alin. (1)", printre care lipsa plangerii prealabile sau a sesizarii organului competent, inexistenta faptei sau lipsa probelor referitoare la savarsirea unei infractiuni de catre o persoana.
Deputatul PMP Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, arestata preventiv de miercuri, in dosarul "Microsoft", anunta, in 30 ianuarie, ca a depus la DNA un denunt impotriva directorului interimar al SRI Florian Coldea, pe care il acuza ca a instrumentat campania impotriva sa. Udrea preciza ca in denunt este amintit si procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi.
Udrea declara atunci, intr-un interviu acordat Hotnews, ca a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codrutei Kovesi la conducerea DNA si ca actualul sef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmand ca cei doi au "o foarte buna relatie".
In acelasi interviu, Elena Udrea afirma ca fostul sau sot, Dorin Cocos, i-ar fi spus ca, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, pentru a-si finanta televiziunea.
Udrea mai spunea ca Sebastian Ghita i-a spus ca Florian Coldea ca o uraste. "La o cafea cu domnul Sebastian Ghita, undeva in vara trecuta, va spun si unde - la cafeneaua Sofa de pe Barbu Vacarescu, domnul Sebastian Ghita, un apropiat al SRI-ului si o persoana care se vede des cu domnul Florian Coldea, mi-a spus ca domnul Coldea ma uraste. Am intrebat de ce si mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public, dar bineinteles nu am citat, la vremea aceea: pentru ca am fost permanent o sursa alternativa de informatii la presedinte", sustinea Udrea.
Ulterior, in 3 februarie, Elena Udrea spunea, dupa ce a fost la Sectia 2 Politie, ca a cerut o intalnire cu cei de la SRI si ca este dispusa sa mearga in orice moment la DNA pentru a da o declaratie.
"Merg, nu e nicio problema. Faptul ca de patru ani nu m-a chemat nimeni sa dau o declaratie si la doua zile dupa ce am facut afirmatiile la adresa domnului Coldea se trece la perchezitii. Dupa patru ani sa faci perchezitii, se trece la acuzarea mea pentru ca as fi avut beneficii electorale prin faptul ca am incercat sa promovez Romania la aceasta gala (Gala Bute, n.r.), mie imi arata ca este o legatura clara intre declaratiile mele si ceea ce s-a intamplat luni (2 februarie, n.r.). Ma si gandeam ieri, marti dimineata ce dosar mai urmeaza? Eu as fi dosarul", declara Udrea.
Udrea mai spunea ca nu se asteapta la loialitate si sustinere din partea nimanui si ca stie ca in acest demers este singura: "Asa am si pornit. Nu am pornit bazandu-ma pe cineva anume si, indiferent si daca as fi un om care a incalcat legea, si daca as fi cel mai rau om din Romania, tot ar trebui sa ne intrebam daca ce spun eu despre domnul Coldea este adevarat".
In 2 februarie, procurorii DNA au facut 18 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova, Hunedoara si Gorj, la sediile mai multor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie, in dosarul "Gala Bute". Noua persoane au fost duse atunci la audieri la sediul central al DNA, printre care fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, primarul din Lupeni - Hunedoara, Cornel Resmerita, stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea in perioada in care aceasta a fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, si Gheorghe Nastasia, fost secretarul general al MDRT.
In aceeasi zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute", pentru abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.
In 4 februarie, DNA a cerut un nou aviz de la Camera Deputatilor, pentru arestarea preventiva a Elenei Udrea, fiind acuzata si de luare de mita. Cererea a fost avizata in 9 februarie de Camera Deputatilor.
Elena Udrea este arestata preventiv din 11 februarie, in dosarul Microsoft, dupa ce Camera Deputatilor a avizat, tot in 9 februarie, cererea DNA de urmarire penala, retinere si arestare.
Sursa: Mediafax
Etichete: dna, dosare, ancheta, elena udrea, urmărire penală, Florian Coldea,
Dată publicare:
12-02-2015 22:38