Dupa 200 de ani de absenta, un urias legendar al Romaniei va fi iar liber prin paduri. Zimbrii se intorc in Muntii Carpati

Ultima actualizare: 22-05-2014 07:02

Un urias legendar pentru istoria Romaniei va hoinari liber prin padurile de aici, dupa mai bine de 200 de ani de absenta. 17 zimbri au sosit deja din mai multe tari europene in judetul Caras Severin.

Dupa o perioada de aclimatizare, ei vor fi lasati liberi in Muntii Tarcu din Carpatii Orientali. In prezent, la noi, aceste animale traiesc doar in cateva rezervatii naturale.

Pentru a ajunge in Muntii Tarcu din judetul Caras Severin, camioanele in care se aflau simpaticele animale au strabatut un drum anevoios, cu poteci inguste. Cele 17 exemplare urmeaza sa fie eliberate, initial, intr-o rezervatie.

Apoi, dupa un an, zimbrii vor fi lasati liberi intr-o zona uriasa de peste 60.000 de hectare. Cand au ajuns la destinatie au devenit agitati, in fata sutelor de localnici curiosi.

Odata eliberati, zimbrii nu vor mai fi hraniti de ingrijitori. Ei trebuie sa se adapteze singuri ecosistemului. Acestia au plecat in cursul saptamanii trecute din rezervatii si gradini zoologice din Suedia, Olanda, Germania, Italia, Elvetia si Belgia. Un altul a fost donat de Rezervatia Naturala din Hateg.

"In Romania, zimbrul este extrem de apreciat, el tine de mostenirea culturala a tarii, de miturile si istoria tarii si a Carpatilor", spune Stephanie Laduron, purtator de cuvant WWF Belgia.

Proiectul, lansat de organizatia Rewilding Europe si Fondul Mondial pentru Natura, are un obiectiv ambitios: pana
in 2025, in Carpatii Meridionali sa existe 500 de exeplare.

Zimbrul - o subspecie europeana a bizonului american - a disparut de la noi in 1790 in urma vanatorii excesive. Acum, populatii mai mari traiesc doar in rezervatii: in judetul Neamt, la Dragos Voda, la Bucsani, in Dambovita, in Valea Zimbrilor, in judetul Brasov si la Hateg.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO