Drumul carnii de cal, din Romania pana in lasagna britanica. Basescu: Riscam sa fim decredibilizati
Scandalul carnii de cal, vanduta in Occident pe post de carne de vita, ia amploare.
Pana acum, si in Franta si in Marea Britanie, autoritatile avertizeaza ca numarul produselor care contin aceasta carne risca sa creasca pe masura ce se fac tot mai multe analize pentru depistare.
Pe de alta parte, autoritatile romane fac verificari la cele doua abatoare invinuite de firma din Franta ca ar fi livrat gresit carnea dar la unul dintre ele n-au gasit nimic in neregula. Insa, lucrurile merg greu, de vreme ce nu s-au primit inca documentele oficiale de la tarile implicate.
Ministerul Agriculturii din Romania a aflat numele celor doua abatoare incriminate de furnizorul francez.
La unul dintre ele s-a si incheiat ancheta, care arata ca aici nu s-au sacrificat deloc, in ultimii ani, cabaline, asadar nici nu au existat exporturi. Ancheta continua luni, in cel de-al doilea abator. Oficialii de la noi spun ca asa-numita "falsificare de specie", in actele abatoarelor, se sanctioneaza cu amenda de 40 de mii de lei.
''Consumatorul trebuie sa fie informat corect ce mananca, daca vrea sau nu vrea sa manance, pentru ca el plateste'' spune Constantin Savu, director ANSVSA
Pe de alta parte, scandalul scoate la iveala cat de greu e sa stii exact ce mananci, intr-o economie tot mai globalizata. Carnea din produsele incriminate ar proveni din Romania, dar a trecut prin mainile unor intermediari din Cipru si Olanda, inainte de a ajunge la o uzina de procesare din sudul Frantei. De acolo, a plecat in Luxemburg unde s-a preparat lasagna congelata ce poarta eticheta frantuzeasca, si care a ajuns in galantarele britanicilor.
''Trebuie sa ne intoarcem la metodele traditionale de distributie, cand stiai exact de unde cumparai un produs'' crede Dalton Philips, director de supermarket.
Ca sa taie raul de la radacina, sefa Comisiei parlamentare pentru siguranta alimentara din Marea Britanie a propus un embargou asupra importurilor de produse cu carne de vita din toata Uniunea Europeana. Opozitia acuza Guvernul de ipocrizie, mai ales ca si abatoarele britanice exporta carne de cal, infestata chiar cu fenilbutazona. Spre deosebire de aceasta, carnea de cal sanatoasa nu presupune niciun pericol pentru sanatate, spun si macelarii din Franta.
Semn ca tabloidele britanice abia asteptau inca un motiv sa se ia de Romania, este si un articol din The Sun - care sustine ca britanicii au mancat ...caii de la Letea.