Reactia autoritatilor romane in scandalul carnii de cal din Marea Britanie: "Acuzatiile sunt false"
Producatorii francezi dau vina pe furnizor, care ar fi un abator de la noi, si ameninta cu procese. Autoritatile noastre spun raspicat ca acuzatiile sunt false: livrarile de carne la export sunt corecte, dar e posibil ca pe drum cineva sa schimbe actele.
"Lasagna de vita" scria pe eticheta, dar carnea era suta la suta ... de cal! Inacceptabil", a spus premierul britanic.
"Acest fenomen infractional s-a raspandit peste masura, iar producatorii folosesc carne de cal, care este evident mult mai ieftina, si o dau drept carne de vita, pentru a obtine un profit nemeritat", afirma Mary Creagh, Secretar de Stat in Ministerul Mediului.
Firma care ambaleaza lasagna da vina pe compania franceza care a livrat carnea. Iar aceasta arata cu degetul spre un abator din Romania, fara sa-i dea numele. Oficialii de la noi sustin ca este imposibil ca din tara noastra sa plece carne de cal cu acte false.
Desi nu a primit o informare oficiala prin sistemul european de alerta, autoritatile noastre au inceput deja o ancheta proprie. Pana cel tarziu luni vor fi verificate documentele de export ale celor 25 de abatoare care pot sacrifica si cabaline.
Romania exporta carne de cal, cu 20 la suta mai ieftina decat cea de vita, in Italia, Belgia, Olanda si Franta. Diferenta e usor de observat la carnea macra.
Carnea de vita este rosiatica, are o consistenta ferma si grasime alba, pe cand aceea de cal este maronie, moale si cu grasime portocalie. Medicii veterinari spun ca este imposibil ca un procesator de buna credinta sa nu isi dea seama ca pune in malaxor una, in loc de cealalta. Mai ales ca Romania exporta numai carcase intregi de cal sau piese de carne, nu si carne tocata.
Autoritatile noastre spun ca este posibil ca un intermediar sa fi schimbat etichetele, atunci cand a preparat compozitia de lasagna. Singura sansa de depistare a fraudei este proba de laborator.
Companiile au la dispozitie o saptamana sa transmita rezultatele analizelor.