Ancheta in Marea Britanie. Carnea de cal din abatorul romanesc ar fi ajuns in scoli si spitale
Alimentele din scoli si spitale vor fi testate in Marea Britanie pentru a se verifica daca acestea contin carne de cal, in cadrul unei anchete nationale privind produsele procesate din carne de vita, a anuntat ministrul Mediului, Owen Paterson.
Intrebat daca este posibil ca mancarurile din scoli si spitale sa contina carne de cal, Paterson a declarat: "le vom testa si pe acestea". Guvernul nu a putut garanta ca mancarea furnizata de stat nu contine carne de cal.
Aceste discutii au intervenit dupa ce lantul de supermarketuri Aldi a confirmat ca unele dintre produsele sale gata preparate contin carne de cal in proportie de 100 la suta, iar Findus a recunoscut ca stia ca produsele sale sunt afectate de peste o saptamana.
Paterson a declarat pentru Sky News ca folosirea carnii de cal sub eticheta produselor din carne de vita este "complet, total inacceptabila".
El a afirmat ca este "hotarat sa mearga pana la baza" problemei pentru a vedea "daca este vorba despre incompetenta crasa sau o conspiratie infractionala grava".
Ministrul a adaugat ca "distribuitorii sunt in ultima instanta responsabili pentru ceea ce vand".
O reuniune de urgenta va avea loc sambata cu producatorii de alimente, supermarketurile si oficialii din domeniul sanatatii, la care va participa si Agentia pentru standarde alimentare (FSA). Aceasta le-a cerut distribuitorilor britanici si procesatorilor sa testeze toate produsele procesate din carne de vita pentru a fi siguri ca acestea sunt ceea ce pretind a fi.
Paterson a declarat ca va analiza modul in care functioneata sistemul actual si cum a intrat carnea de cal in reteaua alimentara.
Lantul de supermarketuri Aldi a confirmat ca doua dintre produsele gata preparate distribuite de Comigel, furnizorul francez folosit si de Findus, contin intre 30 la suta si 100 la suta carne de cal. Produsele sunt lasagna si spaghete bolognese, marca Today's Special.
Politia s-a alaturat anchetei, ofiterii Scotland Yard intalnindu-se cu FSA pentru a discuta despre acest caz.
Comigel, compania aflata in centrul scandalului, cu sediul in Luxemburg, a declarat pentru AFP ca aceasta carne provine de la un abator romanesc. Carnea a fost furnizata Comigel de compania de procesare a carnii Spanghero, cu sediul in sud-vestul Frantei.
Corespondentul Sky News Mark White a declarat ca autoritatile se confrunta cu "un proces investigativ complex si foarte dificil" pentru a urmari carnea contaminata. El afirma ca autoritatile au recunoscut ca aceasta ar putea proveni din mai multe surse.
Politicienii si expertii in siguranta alimentara au minimizat riscurile pentru sanatate, premierul David Cameron precizand ca nu este vorba despre siguranta alimentelor, ci despre etichetarea corespunzatoare a produselor. El a declarat ca industria va trebui sa depuna eforturi intense pentru a restaura increderea consumatorilor.