Trei persoane, gasite moarte din cauza gerului. MAI anunta ca pana in prezent au fost salvati 1.200 de oameni

23-01-2016 13:53


ger, zapada

Trei persoane au murit vineri noapte, din cauza gerului, in judetele Prahova si Botosani. Este vorba despre doi barbati si o femeie. 

Un batran in varsta de 70 de ani din localitatea Manolesti Vale din judetul Botosani a fost gasit, vineri seara, mort in propria locuinta, din cauza frigului. Acesta locuia singur intr-o casa din centrul localitatii Manolesti Vale, iar vineri nu a mai fost vazut de vecini.

O femeie din judetul Prahova a fost si ea gasita moarta in curte de catre sotul ei. Iar un alt barbat, tot din Prahova, a murit in timp ce descarca lemne. Toti cei trei au murit din cauza gerului.

Departamentul pentru situatii de Urgenta al MAI a anuntat ca din data de 2 decembrie pana in prezent au murit 30 de persoane din cauza hipotermiei.  

Peste 12.700 de angajati a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au actionat in 16 judete, in perioada 16-21 ianuarie, pentru a ajuta persoane afectate de viscol si zapezi, a declarat sambata purtatorul de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), locotenent Catalin Chirca.

In total, 4.100 de pompieri au ajutat persoane aflate in situatii extreme. Astfel, inspectoratele pentru situatii de urgenta au utilizat peste 1.700 de mijloace tehnice, mai ales autospeciale, autofreze si camioane.

In conditii de viscol si ninsori abundente, echipajele de salvatori au realizat peste 3.800 de misiuni in urma carora 1.200 de persoane au fost salvate, iar 490 asistate medical.

In cele cinci zile de ninsori abundente, 29 de femei insarcinate au fost asistate de salvatori sau transportate la spitalele din apropiere. Potrivit reprezentantilor IGSU, o situatie deosebita a constat in transportul unei gravide din localitatea Amalau (Constanta) la cea mai apropiata unitate de specialitate - Spitalul din Silistra (Bulgaria). Transportul s-a realizat cu autospeciale si elicoptere.

De asemenea, o misiune de lunga durata a avut loc in localitatea Vindrei (Vaslui), unde o femeie de 21 de ani a suferit un traumatism de coloana vertebrala. O autofreza care insotea autospeciale a eliberat calea de acces iar tanara a fost transportata la Spitalul din Iasi.

Astfel, pe durata manifestarilor meteo periculoase, echipajele serviciilor de ambulanta din cele 16 judete au fost angrenate in peste 12.300 de misiuni. De asemenea, in aceasta perioada, elicopterele MAI au efectuat 47 de zboruri.

Potrivit reprezentantilor IGSU in Bucuresti, in timpul ninsorilor abundente, intre 16 ianuarie, ora 20,00 si 17 ianuarie ora 18,00, s-a inregistrat un numar foarte mare de solicitari pentru indepartarea copacilor si stalpilor de electricitate cazuti pe carosabil, autoturisme sau care blocau accesul in locuinte. In acest sens, numarul de dispeceri a fost suplimentat.

In perioada ninsorilor abundente, ISU Bucuresti-Ilfov a inregistrat aproximativ 140 de solicitari gestionate simultan. Numarul total de interventii a fost de peste 500 iar peste 200 de autoturisme au fost avariate.

De asemenea, a adaugat purtatorul de cuvant al IGSU, in aceeasi perioada pompierii au fost solicitati sa intervina la 5.700 de situatii de urgenta, dintre care 330 de incendii, 4.135 de situatii care necesitau acordarea primului ajutor, 18 misiuni de descarcerare si 214 pentru deblocare/salvare. In aceasta perioada, 3.935 de persoane au persoane au fost asistate medical de pompierii si medicii SMURD si 1.411 persoane au fost salvate de la moarte.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO