O rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei. Președintele Duda: Nu a fost un atac intenționat asupra țării

×
Codul embed a fost copiat

Polonia, ţară NATO, este în alertă după ce o rachetă a căzut pe teritoriul său, aproape de graniţa cu Ucraina, şi au ucis doi oameni. 

Până acum, certă este doar proveniență rusească a rachetei. Ar fi fost trasă de ruși ori de ucraineni, și s-ar fi rătăcit pe teritoriul polonez.

Liderii lumii și reprezentanții NATO au reacționat imediat. Alianța confirmă că una dintre aeronavele sale de supraveghere i-a urmărit traiectoria.

Inițial au apărut informații că două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei, însă autoritățile de la Varșovia au transmis ulterior că este vorba despre un singur proiectil.

Președintele polonez Andrzej Duda a transmis însă un mesaj foarte clar: „Nu există niciun indiciu că a fost un atac intenționat asupra Poloniei”. Acesta a mai precizat că racheta „a fost lansată de Ucraina”.

Citește și
rusia hackeri
Microsoft dă vina pe hackeri care au legătură cu armata rusă pentru atacuri ransomware în Polonia şi Ucraina
Poșta Română va închide toate oficiile poștale din țară. Anunțul făcut de directorul general

Duda le-a declarat jurnaliştilor că ''cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică'' şi face parte din modelul S300. 

Desfășurarea evenimentelor, LIVE TEXT:

UPDATE 16:33 Ucraina a cerut „acces imediat” la locul în care a căzut racheta în Polonia. Reacția Kievului, AICI.

UPDATE 16:00 Germania va ajuta Polonia cu patrule aeriene, după incidentul de marţi cu racheta. Detalii, AICI.

UPDATE 14:02 Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri, la Varşovia, că ''probabil'' că racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale şi a ucis doi oameni ''a fost lansată de Ucraina'' şi a adăugat că ''nimic nu indică'' faptul că ar fi vorba despre un ''atac intenţionat împotriva Poloniei'', transmite EFE.

Duda le-a declarat jurnaliştilor că ''cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică'' şi face parte din modelul S300.

UPDATE 13:43 Site-ul președinției Poloniei a picat. 

UPDATE 12:33 Kremlinul salută miercuri ”reţinerea” Statelor Unite în privinţa rachetelor care au căzut marţi în Polonia şi dă asigurări că Rusia nu are ”nimic a face” cu acest incident, care a crescut tensiunile cu un nivel.

”Trebuie să notăm reacţia plină de reţinere şi mai profesionistă a părţii americane”, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov denunţă însă ”isteria” unor ”oficiali de rang înalt din mai multe ţări”.

”Rusia nu are nimic a face cu incidentul care a avut loc în Polonia”, a subliniat el.

UPDATE 12:23 Președintele american Joe Biden le-a spus liderilor G7 și aliaților NATO că explozia din Polonia a fost cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, a declarat miercuri o sursă NATO pentru Reuters. Citiți mai multe AICI.

UPDATE 11:47 Înghețarea conflictului din Ucraina în acest moment ar servi Rusiei și ar fi un scenariu periculos, a declarat, miercuri, ambasadorul polonez în Ucraina, Bartosz Cichocki. Potrivit lui, acest lucru ar însemna slăbirea fluxului de sprijin pentru Ucraina și eventual stoparea valurilor de sancțiuni împotriva Rusiei. Ambasadorul Cichocki a subliniat într-un interviu că marți „a avut loc un atac masiv și fără precedent asupra Ucrainei”, transmite presa poloneză.

UPDATE 11:36 - Cancelarul german Olaf Scholz avertizează să nu se tragă nicio ”concluzie pripită” în urma căderii în Polonia a unor rachete, probabil de fabricaţie rusă, potrivit Varşoviei, şi morţii a doi polonezi, relatează AFP.

”Într-un caz atât de grav, trebuie să ne abţinem de la orice concluzie pripită cu privire la desfăşurarea faptelor înaintea unei anchete miniuţioase”, care se află în curs, a subliniat, într-o conferinţă de presă, la summitul G20, în Indonezia, transmisă în direct de către postul NTV, Olaf Scholz.

UPDATE 11:11 - Premierul ungar Viktor Orban a convocat Consiliul Apărării, ”ca răspuns la racheta care a lovit teritoriul Poloniei”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter un purtător de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, relatează AFP.

Situaţia este ”incertă”, ”nu ştim exact ce s-a întâmplat”, a declarat televiziunii ungare publice M1, la ieşirea de la reuniune, ministrul ungar al Apărării Kristof Szalay-Bobrovniczky.

UPDATE 10:08 - China îndeamnă toţi actorii la ”calm”, în urma unor informaţiilor despre căderea în Polonia a unor rachete de fabricaţie rusească, moartea a doi polonezi şi plasarea în alertă a armatei țării, relatează AFP.

”În situaţia actuală, toate părţile vizate trebuie să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere pentru a evita o escaladare”, îndeamnă, într-o conferinţă de presă obişnuită o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

UPDATE 09:57 "Incidentul cu presupusa ‘lovitură cu rachetă’ ucraineană asupra unei ferme poloneze dovedește un singur lucru: ducând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de un război mondial", a scris fostul președinte rus și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe Twitter.

UPDATE 09:17 - Rusia dezminte faptul că a tras vreo rachetă către Polonia și califică informațiile drept ”provocări”, după ce Kievul a acuzat în mod direct Moscova că a ucis doi cetăţeni polonezi, relatează AFP.

”Declaraţiile presei poloneze şi ale unor oficiali despre o pretinsă cădere a unei rachete ruseşti în apropiere de localitatea Przewodow sunt provocări intenţionate, cu scopul de a crea o escaladare a situaţiei”, acuză într-o postare pe Telegram ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, potrivit news.ro.

”Niciun atac nu a fost efectuat asupra vreunor obiective în apropierea frontierei ucraineano-poloneze” de către armata rusă, subliniază Şoigu.

UPDATE 07:39 - Trei oficiali americani au declarat pentru Associated Press că evaluările preliminare au indicat că una dintre rachete a fost lansată de forțele ucrainene ca să doboare un proiectil lansat de trupele ruse, în timpul atacului masiv de marți, care a vizat infrastructura energetică a Ucrainei. AP precizează că oficialii au vorbit sub protecția anonimatului, deoarece nu erau autorizați să discute public pe acest subiect.

UPDATE 07:15 - Preşedintele Joe Biden a declarat că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat, înainte de a decide o reacţie.

"Este puţin probabil... să fi fost trasă din Rusia", a declarat reporterilor Joe Biden, după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 01:38 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că nu are informaţii despre vreo explozie în Polonia.

"Din păcate, nu am informaţii despre asta", a spus Dmitri Peskov ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters.

UPDATE 01:34 - Polonia confirmă că un proiectil de fabricaţie rusă a ajuns pe teritoriul său

Polonia confirmă că un proiectil de fabricaţie rusă a ajuns pe teritoriul său, informează AFP, citând ministerul de externe de la Varşovia.

Ministerul polonez de externe a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri că un "proiectil de fabricaţie rusă" a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane.

"La 3:40 p.m. (2:40 p.m. GMT), în satul Przewodow (...), un proiectil de fabricaţie rusă a căzut, ucigând doi cetăţeni ai Republicii Polone", potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al ministerului, Lukasz Jasina, care a menţionat că ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a da "explicaţii detaliate".

UPDATE 00:50 - O reuniune NATO ar urma să aibă loc, miercuri, la cererea Poloniei.

Ambasadorii NATO se vor întâlni, miercuri, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni.

Unul dintre diplomaţi a declarat că NATO va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica cum anume s-a întâmplat incidentul.

UPDATE 00:30 - Emmanuel Macron a cerut consultări la summit-ul G20, după incidentul din Polonia.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a solicitat discuţii la summit-ul G20, în urma incidentului care a avut loc, marți seară, în Polonia, a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Elysee, citat de CNN.

"Preşedintele a contactat conducerea poloneză şi este ţinut la curent cu evoluţia situaţiei”, a spus purtătorul de cuvânt.

Conform surselor CNN, Franţa este „extrem de precaută”, iar oficialii nu vor comenta până când nu vor putea „analiza toate informaţiile disponibile”.

„Suntem în contact strâns cu autorităţile poloneze”, a spus sursa menţionată.

Între timp, ministrul italian de externe Antonio Tajani a afirmat  într-un tweet  că Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, numit şi Farnesina, urmăreşte îndeaproape evoluţiile din Polonia şi este în contact strâns cu aliaţii NATO.

„Farnesina urmăreşte evoluţiile din Polonia cu cea mai mare atenţie, în contact permanent cu Apărarea, ţările europene şi aliaţii NATO. Condoleanţe familiilor victimelor. Suntem alături de poporul polonez”, a spus Tajani.

UPDATE 00:21 - Președintele american Joe Biden a vorbit la telefon cu președintele polonez Andrzej Duda, a anunțat Casa Albă, conform CNN. Biden se află în prezent în Bali, participând la summitul G20.

De asemenea, consilierul american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a vorbit cu omologul său polonez despre situația din Polonia.

„Am văzut rapoartele din Polonia și lucrăm cu guvernul polonez pentru a aduna mai multe informații. La scurt timp după ce a primit aceste rapoarte, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a vorbit cu șeful Biroului pentru Securitate Națională din Polonia, Jacek Siewiera”, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-un comunicat.

„Nu putem confirma rapoartele sau niciunul dintre detalii în acest moment. Vom stabili ce s-a întâmplat și care ar fi următorii pași adecvați”, se mai menționează în comunicat.

UPDATE 00:15 - Șeful NATO, după explozia din Polonia: „Este important ca toate faptele să fie stabilite”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că este „important ca toate faptele să fie stabilite”, după ce a vorbit cu președintele polonez Andrzej Duda despre explozia din Polonia care a avut loc marți seara.

„NATO monitorizează situația, iar Aliații se consultă îndeaproape. Important ca toate faptele să fie stabilite", a spus Stoltenberg într-o postare pe Twitter.

UPDATE 23:50 - Polonia creşte nivelul de alertă al armatei. Guvernul ia în considerare declanşarea Articolului 4 din Tratatul NATO. Mai multe detalii AICI

UPDATE 23:45 - Oficialii polonezi au confirmat că două persoane au murit în estul Poloniei în urma unei explozii ce a avut loc districtul Hrubieszów.

„A avut loc o explozie în estul Poloniei”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, la Varșovia. El a spus că există echipe de experți care clarifică situația și vor continua să lucreze pentru a aduna detalii despre ceea ce el a numit o situație „gravă”.

Jacek Siewiera, șeful Biroului pentru Securitate Națională, a adăugat că autoritățile poloneze sunt în legătură cu partenerii NATO și omologii americani.

UPDATE 23:40 - Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola: „Profund îngrijorată de evoluţiile din Polonia în această seară, după ce au fost raportate explozii şi victime în urma atacului cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei. În timp ce urmărim îndeaproape situaţia, toate gândurile mele şi solidaritatea sunt cu poporul polonez”

UPDATE 23:35 - Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Alarmaţi de rapoartele privind o explozie în Polonia, în urma unui atac masiv cu rachete ruseşti asupra oraşelor ucrainene. Transmit condoleanţe şi transmit cel mai puternic mesaj de sprijin şi solidaritate cu Polonia şi cu prietenii noştri ucraineni.Monitorizăm îndeaproape situaţia şi suntem în contact cu autorităţile poloneze şi cu partenerii şi aliaţii noştri”.

UPDATE 23:30 - Președintele Consiliului UE, Charles Michel, s-a declarat „șocat”, în urma informațiilor potrivit cărora Polonia a fost lovită de două rachete.

„Șocat de vestea că o rachetă sau altă muniție a ucis oameni pe teritoriul polonez”, a scris Michel pe Twitter.

„Condoleanțe familiilor. Suntem alături de Polonia”, a adăugat el.

„Sunt în contact cu autoritățile poloneze, membrii Consiliului European și alți aliați”, a mai spus el.

UPDATE 23:27 Ministerul Apărării Naționale „monitorizează” situația din Polonia, după exploziile care au provocat moartea a două persoane, atribuite unor rachete. Ministrul apărării a transmis omologului polonez „solidaritatea și sprijinul Armatei României”.

UPDATE 23:25 Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România este deplin solidară cu Polonia, în contextul "ştirilor îngrijorătoare" legate de exploziile produse pe teritoriul acestei ţări. Mesajul transmis de președintele României, AICI.

UPDATE 23:00 Guvernul „analizează” situația determinată de exploziile din Polonia, care ar fi fost provocate de două rachete.

„Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei”. Mai multe detalii, AICI.

UPDATE 22:54 - Alianța Nord-Atlantică a transmis că „lucrează îndeaproape” cu Polonia privind explozia care a avut la loc în satul Przewodowo, în districtul Hrubieszów, la 10 km de granița cu Ucraina, și în urma căreia și-au pierdut viața două persoane, informează CNN.

NATO spune că analizează rapoartele potrivit cărora rachete sau proiectile au aterizat în Polonia, țară membră a organizației.

UPDATE 22:40 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, după ce Polonia a fost lovită de rachete, că „teroarea nu se limitează la granițele noastre naționale”. Mai multe informații, AICI

UPDATE: 22:28 - Marcel Ciolacu, despre rachetele căzute în Polonia. „Este foarte grav. Nu am mai multe informații”. Mai multe informații, AICI.

UPDATE 22:22 - Ministrul Apărării din Republica Cehă: „Situația este în curs de evaluare. Consider că este o escaladare a situației, chiar dacă a fost o greșeală. Și chiar dacă a fost o provocare sau o aprobare, o vom percepe cu toții ca pe o escaladare a conflictului”.

UPDATE 22:15 - Forțele aeriene poloneze au trimis avioane de luptă în aer de pe aeroportul din Tomaszów Lubelski, notează Visegrad24.

UPDATE 22:12 - Imagini cu resturi de rachete găsite în Polonia și Ucraina

UPDATE 22:10 - Rusia neagă că rachetele care au lovit Polonia îi aparțin. 

UPDATE 21:55 - Pentagonul spune că nu poate confirma că rachetele rusești au lovit teritoriul Poloniei.

UPDATE 21:53 - Și Ungaria a convocat Consiliul de Securitate, a anunțat Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al lui Viktor Orban.

UPDATE 21:40 - Au apărut primele imagini de la locul în care cele două rachete rusești ar fi căzut pe teritoriul Poloniei.

 

UPDATE 21:00 - Ministrul Afacerilor Externe din Estonia: „Ultimele știri din Polonia sunt cele mai îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu alți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem deplin solidari cu aliatul nostru apropiat, Polonia”.

UPDATE 20:41 - Ministrul Apărării din Letonia„Condoleanțe fraților noștri de arme polonezi. Regimul criminal rus a lansat rachete care vizează nu numai civilii ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”.

Știrea inițială

Rachetele ar fi lovit orașul Przewodów, potrivit www.express.co.uk. 

Prim-ministrul polonez ar fi convocat o întâlnire de urgență în urma exploziei, notează aceeași sursă. Până în acest moment, Polonia nu a confirmat că ar fi ținta unui atac cu rachete rusești.  

"În legătură cu situația actuală de criză, premierul Mateusz Morawiecki, în cooperare cu președintele Andrzej Duda, a decis să convoace o reuniune la Biroul Național de Securitate cu membrii Comitetului pentru Securitate și Apărare", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Poloniei, Piotr Müller, potrivit polonezilor de la RadioZET, citat de Kommersant.

Cele două rachete rusești ar fi lovit teritoriul Poloniei, chiar la granița cu Ucraina.

Potrivit AP, un înalt oficial al serviciilor secrete americane a spus că rachetele sunt de origine rusă.

Reuniune de urgență a Comitetului pentru Securitate Naţională

Marți seară, premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune urgență a Comitetului pentru Securitate Naţională. 

Comitetul de Securitate Naţională, din care fac parte titularii portofoliilor de la Apărare, Interne, Justiţie şi Afaceri Externe, precum şi coordonatorul serviciilor de informaţii, este un organism care pregăteşte şi coordonează deciziile privind securitatea şi apărarea naţională.

Conform presei locale, întâlnirea de urgență convocată de premierul polonez este probabil rezultatul exploziilor provocate de rachetele rusești. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller,  nu a menţionat pe Twitter despre ce urma să discute Comitetul şi nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, precizează Reuters.

Decizia vine însă după ce Rusia a bombardat marţi oraşe şi facilităţi energetice din Ucraina, atacuri soldate cu cel puţin un mort şi mai ales cu pene de curent pe scară largă. Kievul a anunţat că acesta a fost cel mai puternic val de atacuri cu rachete din cele aproape nouă luni de război.

Ce prevede articolul 5 al NATO

Articolul 5 din tratatul NATO, semnat în Washington pe 4 aprilie 1949, descrie principiul de apărare colectivă și, practic, garantează că resursele întregii Alianțe a Atlanticului de Nord pot fi folosite pentru a apăra un singur membru. 

„Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.Articolul 5 din tratatul NATO, semnat în Washington DC, pe 4 aprilie 1949. 

Articol recomandat de sport.ro
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
Citește și...
Alertă cu bombă la bordul unui avion cu peste 200 de pasageri, care zbura pe ruta Poznan - Londra
Alertă cu bombă la bordul unui avion cu peste 200 de pasageri, care zbura pe ruta Poznan - Londra

Un avion de pasageri ce zbura din Polonia către Londra a fost obligat să-şi întrerupă zborul şi să aterizeze în Germania după o alertă cu bombă, informează luni DPA.

Microsoft dă vina pe hackeri care au legătură cu armata rusă pentru atacuri ransomware în Polonia şi Ucraina
Microsoft dă vina pe hackeri care au legătură cu armata rusă pentru atacuri ransomware în Polonia şi Ucraina

Hackeri care au legărură cu armata Rusiei s-au aflat, cel mai probabil, în spatele atacurilor ransomware de luna trecută asupra unor organizaţii de transporturi şi logistică din Ucraina şi Polonia.

Soft-uri de spionaj, folosite într-un mod ilegitim în cel puțin patru țări din Uniunea Europeană. Ce cetățeni au fost vizați
Soft-uri de spionaj, folosite într-un mod ilegitim în cel puțin patru țări din Uniunea Europeană. Ce cetățeni au fost vizați

Soft-uri de spionaj au fost utilizate „într-un mod ilegitim” în cel puţin patru ţări din Uniunea Europeană - Polonia, Ungaria, Grecia şi Spania.

Olaf Scholz: „Să nu ne amăgim. Rusia este și va rămâne o mare putere militară, are arme nucleare”
Olaf Scholz: „Să nu ne amăgim. Rusia este și va rămâne o mare putere militară, are arme nucleare”

În discursul susținut cu ocazia „Zilei Unității Naționale”, Vladimir Putin a declarat, apăsat, că teritorii luate cu forţa de Stalin de la România, Ungaria și Polonia fac acum parte din teritoriul Ucrainei.

Zelenski, mesaj către Putin: „Noi suntem pregătiți pentru pace, pentru o pace corectă și echitabilă”
Zelenski, mesaj către Putin: „Noi suntem pregătiți pentru pace, pentru o pace corectă și echitabilă”

În discursul susținut cu ocazia „Zilei Unității Naționale”, Vladimir Putin a declarat apăsat că teritorii luate cu forța de Stalin de la România, Ungaria și Polonia fac acum parte din teritoriul Ucrainei.

Recomandări
Parlamentul a înființat o comisie de anchetă pentru scandalul Nordis, în care ar fi implicat și Ciolacu. PSD a votat „pentru”
Parlamentul a înființat o comisie de anchetă pentru scandalul Nordis, în care ar fi implicat și Ciolacu. PSD a votat „pentru”

Parlamentul a votat înființarea unei comisii de anchetă după scandalul Nordis, în care mai mulți lideri politici îi cer demisia premierului.

Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă

La alegerile de duminică oricine va putea urmări online în timp real rezultatele voturilor imediat după închiderea urnelor.

Avertisment înfricoșător al Kremlinului: Dacă SUA participă direct la un război împotriva Rusiei atunci sunt o țintă legitimă
Avertisment înfricoșător al Kremlinului: Dacă SUA participă direct la un război împotriva Rusiei atunci sunt o țintă legitimă

Moscova acuză Ucraina că a lovit pe teritoriul rus cu rachete americane cu rază lungă de acțiune după ce a obținut acordul Statelor Unite.