Zelenski, mesaj către Putin: „Noi suntem pregătiți pentru pace, pentru o pace corectă și echitabilă”
În discursul susținut cu ocazia „Zilei Unității Naționale”, Vladimir Putin a declarat apăsat că teritorii luate cu forța de Stalin de la România, Ungaria și Polonia fac acum parte din teritoriul Ucrainei.
Mai mult, Putin a pretins că Polonia nu a renunțat la visul de a absorbi o bucată semnificativă din țara vecină. Într-o reacție promptă, Ministerul Român de Externe respinge afirmațiile lui Vladimir Putin, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale. În acest context, Bucureștiul își reafirmă susținerea fermă pentru suveranitatea Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.
Într-un nou discurs în care trage concluzii aberante după ce împletește adevărul istoric cu obsesiile sale fanteziste, Putin a acuzat Polonia că "n-a renunțat la visul său de a înghiți o parte din Ucraina".
Alegeri 2024
23:43
George Simion își recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale: Vom susţine în turul 2 pe oricine nu este Marcel Ciolacu
23:16
Alegeri prezidențiale 2024. Mii de oameni l-au votat pe Ludovic Orban, deși el s-a retras din cursa electorală
23:05
Cine este Călin Georgescu, candidatul care a reușit să producă surpriza la alegerile prezidențiale din 2024
22:58
Kelemen Hunor: „Este important să ne susţineţi şi la alegerile parlamentare, fiindcă urmează decizii destul de dificile”
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Știm despre ideile vehiculate în anumite cercuri politice din Polonia privind proiectul de a-și clădi un stat grandios, de la mare la mare (de la Marea Baltică la Marea Neagră). Acum îi vedem bot în bot pe liderii polonez și ucrainean, dar ideea de a absorbi Ucraina e încă vie. S-a discutat, pe de altă parte, și ideea de a înapoia teritoriile pe care, s-o spunem cinstit, le-a smuls Stalin de la Polonia, după al Doilea Război Mondial. Zone întinse luate și de la România, și de la Ungaria. Singurul garant autentic al statalității și suveranității Ucrainei poate fi Rusia. Rusia a cedat deja de bunăvoie Ucrainei teritoriile sale istorice, tocmai pentru a crea singur spațiu comun cultural, umanitar și istoric. Dar teritoriile pomenite mai sus au fost luate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Sunt situații complet diferite”.
Zelenski: „Poziția noastră este cunoscută de toată lumea”
În replică, liderul de la Kiev a mărturisit că nu întrevede nicio disponibilitate din partea Moscovei de a negocia încheierea războiului, din moment ce continuă să trimită noi recruți pe post de carne de tun în Ucraina.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Noi suntem pregătiți pentru pace, pentru o pace corectă și echitabilă, a cărei formulă am exprimat-o în mod repetat. Poziția noastră este cunoscută de toată lumea: respectarea Cartei ONU, respectarea integrității noastre teritoriale, respectul pentru poporul nostru și responsabilitatea corespunzătoare pentru teroare, pedepsirea tuturor celor vinovați și compensarea integrală de către Rusia a daunelor care ne-au fost cauzate”.
SUA, un nou ajutor militar pentru Ucraina
În altă ordine de idei, Statele Unite au anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 400 de milioane de dolari, care va cuprinde pentru prima dată tancuri T-72 recondiționate. Noul pachet, anunțat de consilierul Casei Albe pe probleme de securitate, ajuns într-o vizită-surpriză la Kiev, include sisteme antiaeriene Hawk, peste o mie de drone tactice și 40 de nave fluviale blindate.
Jake Sullivan, consilier de securitate națională al SUA: „Recunoaștem nevoia acută a Ucrainei de apărare anti-aeriană în acest moment critic, în care Rusia lansează o ploaie de rachete și drone iraniene împotriva infrastructurii civile ucrainene”.
De joi seară, 450.000 de clădiri rezidențiale din Ucraina au rămas fără electricitate.
Pe de altă parte, se adâncesc temerile Ucrainei că trupele sale ar putea pierde accesul la serviciul crucial de internet Starlink, după ce 1.300 de unități de satelit ale armatei au fost deconectate.
Antenele de satelit mici și ușor de utilizat, fabricate de SpaceX, compania privată de rachete a lui Musk, au fost salutate de toată lumea că fiind o sursă de comunicare care a schimbat jocul pentru armata ucraineană. Antenele lui Musk au permis armatei Kievului să lupte și să rămână online, chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în război. Recent, însă, au crescut îngrijorările cu privire la fiabilitatea SpaceX, după ce au ajuns publice chestiuni privind finanțarea.
În sfârșit, un laborator de testare ADN donat de Franța a fost instalat la Izium, pentru a ajuta familiile să-și găsească rudele dispărute, fără a trece prin calvarul recunoașterii la fața locului.
Rudele petrec câteva minute în micul camion mobil alb pentru a oferi o mostră de salivă, iar altele un obiect personal, în mod ideal o periuță de dinți a persoanei dragi. Câteva sute de morminte și o groapă comună au fost descoperite la jumătatea lunii septembrie într-o pădure de la marginea orașului Izium, oraș care a fost sub ocupație rusă timp de aproape șase luni, înainte de a fi recucerit de forțele ucrainene.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina, razboi, vladimir putin, Zelenski,
Dată publicare:
05-11-2022 18:35