NATO face pregătiri pentru a activa Articolul 5 în cazul unui atac cibernetic al Rusiei
Alianţa Nord Atlantică vrea activarea articolului 5 al Cartei Nato pentru război cibernetic. Cu alte cuvinte, cine atacă un stat membru NATO, atacă întreaga alianţă, care se va uni şi va răspunde corespunzător.
Dar în cazul atacurilor de pe internet este mult mai greu de stabilit cine este în spatele încercării de a arunca în aer un combinat chimic, aşa cum s-a întâmplat în Arabia Saudită, sau de a prelua controlul sistemului energetic al Americii.
Administraţia Trump a denunţat joi un atac cibernetic ce ar aparţine Rusiei.
"Administraţia Trump acuză Rusia că a atacat şi patrus în reţeaua de securitate care controlează infrastructura energetică a Stetelor Unite dar şi în alte infrastructuri critice: nucleară, a aviaţiei dar şi în reţeaua de apă”, spune Josh Lederman, de la AP.
Un atac de o asemenea amploare are în spate o pregătire şi o forţă ce poate fi pusă pe seama unui stat. Aşa că NATO a reacţionat şi a anunţat că vrea să includă războiul cibernetic în articolul 5 care spune în prezent ca oricine ataca un stat NATO, ataca alianţa. Cum se va reflecta asta în cazul în care hackerii încearcă să preia controlul asupra unei ţări, la nivel informatic, este greu de spus.
Activarea articolului 5 este însă una politică, acum, iar cel mai probabil decizia va fi luată în scurt timp, apreciază specialiştii .
”Există toate condiţiile create în cadrul NATO, pentru că o decizie politică, mi se pare iminenta , să fie luată în legătură cu modalităţile şi tehnicile de răspuns la un atac cibernetic în cadrul războiului hibrid”, spune Cristian Diaconescu, analist.
Pe de altă parte, NATO considera încă din 2016 spaţiul cibernetic unul operaţional. Asta înseamnă, cred specialiştii, recunoaşterea uneltelor cibernetice drept arme neconvenţionale, ce pot fi folosite cu uşurinţă într-un eventual război cibernetic.