Dosarul mortii lui Patrick Ekeng. DSU: Activitatea Puls a fost suspendata pentru o luna. Defibrilatoarele nu aveau baterii
Anchetatorii cauta vinovatii pentru disparitia fulgeratoare pe terenul de fotbal a mijlocasului dinamovist Ekeng. Politistii de la Serviciul Omoruri i-au audiat pe medicul echipei din Stefan cel Mare, dar si pe doctorii si patronii de la ambulanta.
Anchetatorii au ridicat si documentele medicale ale fotbalistului camerunez si asteapta rezultatul autopsiei pentru a stabili cum a fost posibila o asemenea tragedie la doar cativa pasi de cel mai mare spital de urgente din Romania.
Citeste si:
► Dosarul privind decesul lui Patrick Ekeng: Urmarire penala pentru ucidere din culpa, ambulanta a fost sigilata
►Medicii i-au rapit orice sansa lui Patrick Ekeng. Cine a gresit in tragedia petrecuta vineri seara pe stadionul Dinamo
►Mesajul presedintelui FIFA Gianni Infantino dupa moartea lui Patrick Ekeng: "In aceste momente cuvintele sunt de prisos"
►Arena Dinamo, loc de pelerinaj, dupa moartea lui Ekeng. Fanii si fotbalistii au aprins lumanari in locul unde s-a prabusit
DSU: Neglijente si abateri grave la Puls; s-a dispus suspendarea activitatii pentru cel putin 30 de zile
Echipa Departamentului pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Afacerilor Interne si specialistii Ministerului Sanatatii au finalizat controlul la ambulanta Puls, in urma acestuia constatandu-se ''neglijente si abateri grave''.
Totodata, s-a dispus suspendarea pe o perioada de cel putin 30 de zile a autorizatiei de functionare a firmei private de ambulanta, pana la remedierea tuturor deficientelor.
Neregulile constatate de DSU, in urma controlului efectuat dupa decesul fotbalistului Patrick Ekeng, sunt:
* modificarea clasificarii ambulantelor, fara obtinerea aprobarii legale in acest sens. Singurele ambulante functionale erau de tip A (destinate doar transportului pacientilor), celelalte trei ambulante de tip B si C (destinate urgentelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de interventii, inclusiv cele de urgenta, se faceau cu ambulante tip A, care erau incomplet echipate.
* au fost identificare medicamente si materiale sanitare cu termene de valabilitate depasite. Echipa de control a gasit in trusele medicilor si asistentilor inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au gasit si fiole de adrenalina, folosita pentru procedurile de resuscitare.
* pe ambulantele utilizate de firma privata au fost gasite defibrilatoare cu baterii descarcate.
* reprezentantii firmei nu au putut preciza persoana responsabila cu activitatea medicala prespitaliceasca de la nivelul societatii.
Potrivit MAI, au fost luate urmatoarele masuri:
* suspendarea pe o perioada de cel putin 30 de zile a autorizatiei de functionare a firmei private de ambulanta, pana la remedierea tuturor deficientelor.
* aplicarea de catre DSU a unei amenzi in valoare de 20.000 de lei, pentru incalcarea regimului privind reclasificarea ambulantelor.
* aplicarea de catre Directia de Sanatate Publica a unei amenzi in valoare de 3.800 de lei pentru medicamentele expirate si modul de tratare a deseurilor medicale.
* extinderea controlului de catre Directia de Sanatate Publica pe alte aspecte specifice sesizate, de competenta acesteia.
Medicul echipei Dinamo, audiat la Politia Capitalei: In cazul Patrick Ekeng, am respectat protocolul
Medicul echipei Dinamo, Liviu Batineanu, a fost audiat duminica, la Politia Capitalei, in cazul mortii fotbalistului Patrick Ekeng, la iesire acesta declarand ca a respectat protocolul in momentul in care jucatorul s-a prabusit pe teren.
"Am fost audiati toti. Toti cei care am participat la acest tragic eveniment. Nu stiu daca a mai fost cineva de la Dinamo, pentru ca nu ne-am vazut. Nu m-a acuzat nimeni de nimic, pentru ca sunt lucruri care se fac dupa anumite protocoale. Si eu am respectat protocolul care trebuia facut, pentru pregatirea mea si pentru ce fac eu pe marginea terenului. Le-am spus ca am respectat protocolul, dar oamenii stiau. In presa apar toate aberatiile din lume, dar oamenii stiau ca la sedinta tehnica participa ambulanta si ei pun parafa pe foaie, ei asigura asistenta medicala de urgenta. Eu am chemat ambulanta, a venit si din momentul acela mi s-a terminat treaba. Chiar vrei sa-ti mai spun ceva? Nici nu trebuia sa plec de pe teren, pentru ca arbitrul nici nu mai avea voie sa dea drumul la meci daca am plecat de pe teren. In fine, discutam", a spus Batineanu.
Medicul FC Dinamo a anuntat ca va face o conferinta de presa: "O sa organizez o conferinta de presa si o sa povestesc tot de cand m-am apucat eu de fotbal, pentru ca asa nu se mai poate. Am vorbit cu clubul si voi organiza o conferinta de presa. Am raspuns la absolut toate intrebarile care au fost puse. M-au intrebtat absolut tot si am raspuns la absolut tot. Am spus tot de cand a cazut Ekeng pe teren si pana cand am ajuns la politie. Tot, absolut tot. M-au intrebat si despre vizita medicala, desi este o intrebare inutila. In fotbal, nu poti sa intri pe teren daca nu ai vizita medicala. Restul speculatiilor nu le comentez. Lui Ekeng i s-a facut un control medical amanuntit la o clinica privata, dupa vizita de la INMS, ca oricarui alt jucator nou. Deci, tuturor jucatorilor noi li se face un control medical, o examinare suplimentara la o clinica privata. Dar nu a existat o banuiala a celor de la INMS ca ar fi avut ceva la inima. Aceste controale se fac la absolut toti jucatorii nou veniti la echipa".
Batineanu a aratat ca, in momentul in care i-a acordat ingrijiri lui Ekeng pe teren, acesta nu era in stop cardio-respirator.
"I-am eliberat caile respiratorii. Avea puls, respira, dar gura ii era inclestata", a adaugat medicul.
Acesta si-a amintit ca semnele de stop cardio-respirator au aparut in ambulanta, cu putin timp inainte de a ajunge la Spitalul Floreasca. Atunci, Batineanu i-a facut fotbalistului masaj cardiac extern.
Falemi: Pana luni eventualele substante pot disparea din corpul lui... Si asa nu vom sti niciodata poate adevarul.
Nana Falemi, fostul jucator de origine cameruneza, trage un semnal de alarma asupra medicatiei din Liga 1. In varsta de 42 de ani, Falemi nu intelege de ce autopsia lui Ekeng va fi facuta abia luni.
Un sportiv de 26 de ani - fara antecedente medicale, sa sufere un stop cardio-respitator - dupa doar 7 minute de efort reprezinta un fapt extrem de rar, chiar daca medicul lui Dinamo a incercat sa acrediteze varianta ca astfel de lucruri "se intampla". Asupra acestei imprejurari s-a oprit si Falemi, care e convins ca in Liga 1 se utilizeaza medicamente si energizante interzise.
Fostul mijlocas e dezamagit si de faptul ca autopsia se va produce abia luni (pentru ca INML nu are program de functionare in weekend), in aceste conditii fiind sanse mici sa se mai gaseasca o eventuala substanta in corpul lui Ekeng. In general acest gen de medicamente care le sunt administrate sportivilor dispar din organism foarte repede, tocmai pentru a se evita depistarea lor in cazul testelor, scrie Digi Sport.
"Pana luni eventualele substante pot disparea din corpul lui... Si asa nu vom sti niciodata poate adevarul. La noi controale se fac, dar chiar daca se fac, pentru multi nu este important acest lucru si iau energizante interzise", a spus Falemi
Audieri, duminica dimineata, in dosarul mortii lui Patrick Ekeng
Reprezentanti si echipajul de la ambulanta Puls sunt audiati in aceasta dimineata de catre procurori la Serviciul Omoruri, la Politia Capitalei. Si echipa medicala a clubului Dinamo este audiata in aceasta dimineata. Procurorii criminalisti din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si ofiterii din cadrul Serviciului Omoruri efectueaza cercetari in cazul decesului jucatorului de fotbal Patrick Ekeng sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, in cauza fiind dispusa inceperea urmaririi penale. Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti s-a constituit un dosar penal in vederea stabilirii circumstantelor in care s-a produs decesul.
Arbitrul Florin Marcu ar fi refuzat sa suspende partida dintre Dinamo si Viitorul dupa prabusirea jucatorului
Un jucator de la Dinamo a povestit in Gazeta Sporturilor ca Florin Marcu, arbitrul care a condus meciul lui Dinamo cu Viitorul, nu a vrut sa opreasca partida dupa tragicul accident suferit de Patrick Ekeng. "Atat jucatorii lui Dinamo, cat si cei de la Viitorul l-au implorat in mai multe randuri pe arbitrul central al partidei, Florin Marcu, sa opreasca jocul pentru a vedea ce se intampla cu colegul lor, dar el a refuzat vehement acest lucru. Paul Anton tipa insistent: "Opreste meciul, ca ne este rau, nu ne mai tinem pe picioare de emotie, vrem sa vedem ce s-a intamplat cu Ekeng!". "De partea cealalta, De Lucas alerga cu lacrimi in ochi, iar Florin Tanase urla la arbitru: "E mort, nu intelegi ca e mort? Opreste meciul odata!". Raspunsul lui ne-a lasat fara replica pe toti: "Ma luati la misto? Jucati in continuare pentru ca nu opresc nimic", a dezvaluit un jucator al lui Dinamo pentru Gazeta Sporturilor.
FRF: Observatorul de joc trebuie sa verifice dotarea ambulantei, insotit de medicul delegat, la fiecare partida
Presedintele FRF, Razvan Burleanu, a declarat ca observatorul de joc va avea datoria de a verifica dotarea ambulantei, insotit de medicul delegat, la fiecare meci, ca urmare a deciziei Comitetului de Urgenta, dupa decesul lui Patrick Ekeng, informeaza frf.ro.
“Ma simt profund indurerat de tragedia care a zguduit intreaga lume a fotbalului, nu doar pe cea din Romania. Condoleante si multa putere familiei, colegilor si tuturor reprezentantilor clubului Dinamo in aceste momente grele. Aceasta tragedie trebuie sa ne responsabilizeze la maximum si sa constientizam cat de importante sunt profesionalismul, respectarea regulilor si a procedurilor. Si nu doar in fotbal. Ne-am intalnit astazi la Federatia Romana de Fotbal pentru a analiza aceasta situatie si pentru a decide detaliile calendarului competitional in urma amanarii etapelor din aceste zile. Am ales sa amanam etapele in semn de doliu si pentru a analiza situatia de fapt. Dupa Hotararea Comitetului de Urgenta de azi-noapte, astazi am adoptat o a doua Hotarare de Comitet de urgenta. Incepand de azi, observatorul de joc trebuie sa verifice punct cu punct dotarea ambulantei, insotit de medicul delegat, cu ocazia fiecarei partide. Totodata, Comisia Medicala a FRF evalueaza acum situatia. Asteptam analiza si raportul acesteia, insotite de sugestiile si recomandarile specialistilor nostri.” a anuntat FRF.
Arafat despre controlul DSU in cazul mortii fotbalistului dinamovist: S-au gasit niste nereguli serioase
Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat ca s-au gasit nereguli "serioase" in urma controlului efectuat sambata de Departamentul pentru Situatii de Urgenta, impreuna cu MS, in cazul decesului fotbalistului de la Dinamo Patrick Ekeng. "Astazi am inceput o actiune de inspectie si control a DSU, impreuna cu MS, si inca la momentul acesta actiunea este in desfasurare. Maine cred ca o sa iesim cu mai multe concluzii. Deja am informatii, dar nu vreau sa spun nimic pana ce nu finalizeaza colegii raportul. (...) In mod normal, o ambulanta a unui serviciu privat de o anumita categorie nu are de ce sa fie alta decat a serviciului public, legea este foarte clara in acest sens. Noi ce am verificat astazi este daca toate aspectele inclusiv cele prevazute prin autorizarea data de catre Directie Sanitara firmei respective au fost respectate. Ce pot sa spun pana acum ca s-au gasit niste nereguli serioase, dar nu ma pronunt pana nu am raportul final al colegilor. Aceste nereguli inseamna ca cineva nu a respectat regulamentele si legislatia sau dupa ce a obtinut o autorizatie a modificat ceva si nu a respectat mai departe ce la momentul autorizarii a fost vizibil ca este corect", a spus sambata seara, laun post tv, Raed Arafat, relateaza Agerpres.
El a precizat ca, in urma unor controale efectuate de-a lungul timpului la serviciile private de ambulanta, au fost retrase autorizatii de functionare si s-au aplicat amenzi mari. "Am oprit servicii private de ambulanta si am retras autorizatia sase luni acum un an tocmai pe situatii de acest gen. Am amendat servicii, amenzi foarte serioase dupa ce am facut inspectii si am vazut ca ceva nu este ok. Si pe serviciile publice le controlam si inspectam si acolo unde gasim nereguli normal ca primesc amenzile si primesc sanctiunile pentru neregulile respective", a explicat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, este usor de observat daca un pacient a fost supus manevrelor de resuscitare. "In mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare se vede acest lucru pe el. In primul rand, se vede cand il pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare raman (...) cand cobori din masina in mod normal iei monitorul cu tine, nu il desfaci in masina. Regulile medicinei de urgenta sunt acelea ca bolnavul, odata inceputa monitorizarea lui, nu o intrerupi pana la momentul in care decizi ca nu mai trebuie sa fie monitorizat", a aratat seful DSU.
Raed Arafat a precizat ca, in cazul in care un pacient este in stop cardio-respirator si, mai ales, ii lipseste pulsul, resuscitarea acestuia incepe pe loc. "De ce face acest lucru - pentru ca, in cazul unui stop cardiac, pacientul devine starea lui contra cronometru, deci defibrilarea trebuie sa aiba loc rapid, oxigenarea trebuie sa fie rapida si atunci nu pierzi timpul prin manevre de evacuare a pacientului decat daca esti in pericol si trebuie sa scoti pacientul din zona, ceea ce nu era cazul, sau daca nu ai ce face si vrei sa pleci ca sa ajungi in alta parte cu pacientul, dar si aici preferabil este sa stai sa faci resuscitarea si sa chemi acolo o echipa decat sa fugi cu bolnavul fara manevre", a sustinut demnitarul.
Secretarul de stat a spus ca, in conformitate cu Legea sportului, la astfel de competitii este necesara prezenta unui echipaj cu o ambulanta de tip B, care sa aiba dotarea corespunzatoare, ce presupune un defibrilator, o trusa de resuscitare, oxigen, aspirator. "Regulamentul FRF este un pic mai general, vorbeste de autosanitara, dar legea (n.r. Legea sportului) este foarte clara si bate orice regulament. Legea spune ca cel putin ambulanta trebuie sa fie de nivelul unui echipaj de prim ajutor calificat cu o ambulanta de tip B. Ambulanta de tip B, echipamentele: defibrilator, oxigen, trusa de resuscitare, aspirator - sunt obligatorii. Aceste lucruri nu pot sa lipseasca dintr-o ambulanta de tip B, altfel ambulanta nu mai este de tip B", a subliniat Raed Arafat.
Colegiul Medicilor Bucuresti, sesizat in cazul mortii fotbalistului dinamovist
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean, a declarat sambata ca a sesizat Colegiul Medicilor Bucuresti in cazul decesului fotbalistului Patrick Ekeng de la Dinamo, pentru a cerceta daca s-au respectat toate reglementarile privind asigurarea asistentei medicale, relateaza Agerpres. Demersul CMR a fost initiat dupa ce Ministerul Sanatatii a sesizat Colegiul in legatura cu modul in care medicul de la ambulanta privata a intervenit in cazul tragicului eveniment de vineri seara. "M-a sunat o domnisoara atasat de presa de la Ministerul Sanatatii care m-a informat oficial din partea ministerului. Am dat dispozitie uneia dintre consilierele mele sa faca sesizarea catre Colegiul Medicilor Bucuresti pentru ca legea spune ca plangerea si sesizarea se fac la colegiul al carui membru este medicul despre care se face vorbire sa cerceteze circumstantele evenimentului neplacut, tragic - Colegiul teritorial pe raza caruia actioneaza medicul despre care se ridica suspiciunea ca ar fi avut o neconformitate. Asa am inteles ca existau opinii, voci. (...) Acum este de vazut in ce masura s-au respectat toate reglementarile care vorbesc despre asigurarea asistentei medicale in timpul competitiilor sportive. Se judeca circumstantial in legatura cu evenimentele care s-au petrecut in jurul acelei tragedii", a explicat Borcean.
El si-a amintit ca, in urma cu 10 - 15 ani, pe cand era vicepresedinte al Colegiului Medicilor, au mai existat astfel de cazuri care au ridicat suspiciuni. "In urma cu 10 - 15 ani au mai fost cateva decese: Catalin Hildan, Neamtu, Vrabioru - in interval de trei ani, care au ridicat atunci niste suspiciuni despre ceva in interiorul sistemului sanitar care vorbeste despre medicina sportiva. Eram la timpul acela inca vicepresedintele Colegiului (...) si au fost cateva masuri in legatura cu cei care nu se organizasera la timpul acela. Unul a crezut ca cel care l-a luat cu salvarea este medic si de fapt era asistent si am introdus in Codul Deontologic atunci ca nu ai voie sa parasesti pacientul daca nu te asiguri ca nu este preluat de cineva cel putin, la nivel de competenta, ca si tine. Au mai fost astfel de cazuri in ultimii cativa ani de mari fotbalisti care s-au prapadit pe terenul de fotbal printr-o moarte subita despre care nu am mai aflat ulterior care a fost cauza mortii", a sustinut presedintele CMR.
Sursa: Agerpres
Etichete: raed arafat, dinamo, tragedie, a murit, meci, Patrick Ekeng,
Dată publicare:
08-05-2016 07:46