Medicii i-au rapit orice sansa lui Patrick Ekeng. Cine a gresit in tragedia petrecuta vineri seara pe stadionul Dinamo

×
Codul embed a fost copiat

Interventia medicilor in cazul fotbalistului de la Dinamo ridica foarte multe semne de intrebare. Daca ambulanta prezenta la meci era dotata suficient? Daca medicii au intervenit in timp util? Dar mai ales de ce nu a fost resuscitat pe loc?

Masurile de resuscitare au inceput abia in spital, spune doctorul Serban Bradisteanu, seful sectiei de chirurgie cardio-vasculara de la Spitalul Floreasca. Astfel s-au pierdut 7 minute, in care fotbalistul ar fi avut sanse de supravietuire.

Cronologia evenimentele din momentul prabusirii fotbalistului in mijlocul terenului

Patrick Ekeng s-a prabusit pe teren la minutul 69 si 45 de secunde. In 10 secunde, fara sa mai astepte sa fie chemat de arbitru, langa el ajunge medicul echipei Dinamo.

La minutul 70 si 13 secunde medicul cere pentru prima data ambulanta. Peste 11 secunde intra doar targa mobila.

Citește și
Patrick Ekeng
Val de emotie si regret dupa tragedia din Stefan Cel Mare. Ce s-a intamplat vineri seara pe Google dupa moartea lui Ekeng

La minutul 71 se cere din nou ambulanta. De data asta cu insistenta. Ambulanta intra pe teren la 71.30, adica dupa un minut si 45 de secunde.

Ekeng este ridicat pe targa, iar la 72.30 ambulanta pleaca spre spital. In total, au trecut 2 minute si 45 de secunde, iar fotbalistului nu i s-au aplicat masuri de resuscitare.

Medicul echipei Dinamo, care a urcat cu fotbalistul in ambulanta, spune ca abia in ambulanta, in drum spre spital, acesta a fost conectat la monitor.

Liviu Batineanu, medicul echipei Dinamo Bucuresti: "L-am pozitionat lateral, i-am deschis gura. El respira, avea puls si in acel moment a venit ambulanta. Din acest moment ambulanta preia toate procedurile de resuscitare, nu stiu cand a venit doamna doctor, habar nu am. Stiu ca a zis sa transportam la urgenta, nu s-a intervenit pentru defibrilator pentru ca, daca dansa spunea ca respira nu avea cum sa intervina cu defibrilator. Masaj cardiac i s-a facut spre final, in sensul in care zece secunde au trecut cand s-au deschis portierele ambulantei si am coborat in urgenta."

Din spusele medicului echipei Dinamo, fotbalistului i s-a facut masaj cardiac doar 10 secunde. Asta desi din momentul in care a cazut pe stadion si pana a ajuns la spital au trecut mai bine de 7 minute. Seful sectiei de chirurgie cardiovasculara de la Floreasca spune insa ca resuscitarea a inceput cu adevarat abia la spital.

Serban Bradisteanu, seful sectiei chirurgie cardiovasculara Spitalul Floreasca:"Tot ce ar fi facut dansii era o incercare, ar asigura mai multe sanse. Masurile adecvate de resuscitare au inceput in camera de garda a spitalului de urgenta. Cotabita s-a restabilit din coma aceea ca prin minune, insa resuscitarea a fost facut in competenta de catre SMURD in sala aceea de sport."

Potrivit Ordinului dat de Ministerul Sanatatii si al Tineretului, in timpul unui meci de fotbal din Liga 1, organizatorii sunt obligati sa solicite o ambulanta echipata corespunzator si sa acopere cheltuielile:

Ordin nr. 1058/404 din 24 aprilie 2003 dat de ministerele Sanatatii si al Tineretului cu privire la asistenta medicala la bazele sportive in timpul desfasurarii antrenamentelor si competitiilor:

Organizatorii de competitii au obligatia sa asigure acordarea asistentei medicale de urgenta, inclusiv pentru accidentele sportive, solicitand in acest sens serviciului de ambulanta teritorial autosanitare echipate corespunzator si insotite de personal medico-sanitar, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare atat cele medicale, cat si cele sportive ale fiecarei federatii.

Cheltuielile legate de asigurarea serviciilor medicale la cerere, prevazute la alin. (1) si (2), inclusiv remunerarea personalului medico-sanitar, sunt suportate de organizatori dupa terminarea competitiei, in conditiile legii.

Seful Serviciului Ambulanta Bucuresti sustine ca autosanitara prezenta la un asemenea eveniment trebuia echipata cu defibrilator, ventilator si monitor. Mai mult, intr-un astfel de caz interventia nu trebuie amanata prea mult.

Alice Grasu, Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti: 
"Se face in timpul cel mai scurt. Se facea monitorizarea jos, unde era pacientul cazut. Daca trec mai mult de 5 minute, fiecare minut care trece se face cu pierderi in ceea ce priveste activitatea cerebrala. Nu pierzi timp fugind cu pacientul la spital, ci intervii atunci, acolo, pe moment."

In 2012, fotbalistul lui Bolton, Fabrice Muamba a fost salvat dupa ce s-a prabusit pe teren intr-un meci din Cupa Angliei. A fost resuscitat aproape 80 de minute direct pe teren. In acel caz, au recunoscut medicii, interventia rapida a facut diferenta.

Pe salvarea cu care Ekeng a fost luat de pe stadion scria Ambulanta transport pacienti. Reprezentantii serviciului privat care a intervenit sustin ca medicul nu a gresit.

Laurentiu Luca, directorul PULS: "Au fost trei ambulante dotate cu toate standardele, s-a respectat protocolul stabilit cu o ora si jumatate inainte de meci. Medicul nostru a constatat conform protocolului de evaluare ca pacientul avea puls si respira spontan, deci nu se face resuscitare intr-un asemenea caz."

Masurile de resuscitare au durat o ora si jumatate, insa au avut loc la Spitalul Floreasca. Au respectat procedura medicii de pe ambulanta privata? Au intervenit in timp util? S-a intervenit cu masuri de resuscitare conform procedurilor?

Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul MAI impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii urmeaza sa stabileasca acest lucru. Acestia au demarat azi un control la Puls, societatea comerciala care asigura servicii de ambulanta private. 

Precizarile facute de FC Dinamo pe pagina oficiala de Facebook 

FC Dinamo Bucuresti transmite condoleante familiei regretatului Patrick Ekeng si isi manifesta tot sprijinul in aceste momente cumplite.

In ceea ce priveste speculatiile vehiculate in ultimele ore, legate de calitatea serviciilor de ambulanta pe care clubul nostru, in calitate de organizator, le-a contractat pentru desfasurarea meciului FC Dinamo Bucuresti – FC Viitorul, facem urmatoarele clarificari importante pentru opinia publica.

FC Dinamo Bucuresti a asigurat nu doar minimum necesar de ambulante (doua), conform regulamentelor competitionale, ci a contractat trei ambulante pentru acest meci.

Aceste ambulante au fost dotate corespunzator pentru interventiile in regim de urgenta, potrivit reprezentantilor serviciului de ambulanta contractat. Acest fapt a fost confirmat la sedinta tehnica de dinaintea partidei in cadrul raportului de organizare a jocului.

Legat de interventia medicala, nu putem comenta mai mult decat ceea ce transmite medicul echipei, Liviu Batineanu: „Jucatorul s-a prabusit pe teren. Am intrat imediat, fara a mai astepta permisiunea arbitrului, si am inceput primele manevre de resuscitare. Am controlat si eliberat caile aeriene superioare. Jucatorul avea puls si respira. S-a solicitat ambulanta, care a hotarat transportarea in serviciul de urgenta. In timpul transportului, care a durat aproximativ doua minute, s-a inceput masajul cardiac extern deoarece jucatorul a facut stop cardio-respirator. Imediat a fost preluat de serviciul de urgenta, care a inceput manevrele de resuscitare. Precizez ca jucatorul a efectuat vizita medicala in data de 12 ianuarie 2016 la Institutul National de Medica Sportiva. Fiind jucator nou cooptat in lotul nostru, investigatiile medicale au fost completate, fata de cele standard prevazute de regulamente, la o alta clinica, prin efectuarea unui examen de ecocardiografie. In urma examinarilor, jucatorul a fost declarat apt pentru antrenamente si competitii”.

Acestea fiind lamurite, rugam reprezentantii mass-media sa respecte doliul prin care trece Dinamo in aceste momente si sa incerce sa evite speculatiile pana la finalizarea anchetei.
Multumim pentru intelegere!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cum a fost salvat fotbalistul Fabrice Muamba dupa ce s-a prabusit pe teren, intr-un caz similar cu cel al lui Patrick Ekeng
Cum a fost salvat fotbalistul Fabrice Muamba dupa ce s-a prabusit pe teren, intr-un caz similar cu cel al lui Patrick Ekeng

Un caz similar cu cel al fotbalistului Patrick Ekeng a avut loc in 2012, in timpul meciului dintre Bolton Wanderers si Tottenham Hotspur. In mod miraculos, jucatorul si-a revenit dupa 78 de minute de resuscitari.

Val de emotie si regret dupa tragedia din Stefan Cel Mare. Ce s-a intamplat vineri seara pe Google dupa moartea lui Ekeng
Val de emotie si regret dupa tragedia din Stefan Cel Mare. Ce s-a intamplat vineri seara pe Google dupa moartea lui Ekeng

Mortea tragica a lui Patrick Ekeng a generat un val de emotie si regret  in presa locala si internationala,  pe retelele de socializare dar si pe motorul de cautare Google.

Dosarul privind decesul lui Patrick Ekeng: Urmarire penala pentru ucidere din culpa, ambulanta a fost sigilata
Dosarul privind decesul lui Patrick Ekeng: Urmarire penala pentru ucidere din culpa, ambulanta a fost sigilata

O noua tragedie loveste sportul romanesc si ridica numeroase intrebari despre sistemul nostru sanitar. Fotbalistul lui Dinamo, camerunezul Patrick Ekeng a murit, dupa ce s-a prabusit pe terenul din Stefan cel Mare in timpul meciului cu Viitorul.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu și i-a lăudat reușitele economice indiscutabile
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu și i-a lăudat reușitele economice indiscutabile

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.