Dosarul mortii lui Ekeng. Fotbalistul ar fi avut 95% sanse de supravietuire. Erorile in lant care i-au cauzat moartea

30-06-2016 10:48


Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng ar fi supravietuit, daca ar fi fost resuscitat la timp. Verdictul naucitor este dat de medicii legisti si de procurori.

In aceste conditii, doctorita Mihaela Duta, de la Ambulanta Puls, care ar fi trebuit sa intervina, este acuzata acum de ucidere din culpa. "Aceasta nu a facut nimic pentru salvarea fotbalistului", spune parchetul, desi era obligata de protocoalele medicale.

La 7 minute dupa ce a intrat pe teren, Patrick Ekeng s-a prabusit Din acel moment, medicii au facut greseli in serie care au dus la moartea fotbalistului, potrivit procurorilor. Medicul sportiv a chemat ambulanta si a apreciat ca Ekeng respira. Cel de la serviciul privat Puls, nu a facut nimic ca sa il salveze pe sportiv.

Procurorii cred ca stopul cardio-respirator a intervenit pe teren si ca atare, manevrele de resuscitare ar fi trebuit incepute chiar in acele momente. Mai mult decat atat, medicul de la ambulanta Puls ar fi observat ca Ekeng intrase in fibrilatie ventriculara in ambulanta, insa nici aici nu ar fi facut macar masaj cardiac.

Aparatul de monitorizare a functiilor vitale a inregistrat informatii importante. Ekeng era aproape de un stop cardio respirator cand a fost urcat in ambulanta si, ca atare, protocolul obliga medicul sa il resusciteze. Procurorii acuza ca "fapta medicului Duta Elena-Mihaiela de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitaliceasca, anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a pacientului, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului."

Probele procurorilor contrazic afirmatiile facute cu atata usurinta de reprezentantii ambulantei puls la 24 de ore de la moartea lui Ekeng.

Laurentiu Luca, directorul PULS: "Medicul nostru a constatat, conform protocolului de evaluare, ca pacientul avea puls si respira spontan, deci nu se face resuscitare intr-un asemenea caz."

Stopul cardio-respirator a fost declansat de o problema medicala pe care Patrick Ekeng o avea de ani de zile. Afectiunea de care suferea acesta se numeste cardiomiopatie hipetrofica. Tanarul avea inima marita de doua ori fatza de normal.

Patrick Ekekeng avea inima prea mare, din cauza unei afectiuni cardiace, sustin medicii legisti, care nu ar fi trebuit sa treaca neobservata la controul facut de fotbalist in 12 ianuarie, la Institutul de medicina sportiva. Tocmai de aceea, medicii care i-au facut atunci analizele, vor fi si ei chemati la audieri pentru a da explicatii in fata procurorilor.

Procurorii sustin ca fotbalistul camerunez ar fi avut 95 la suta sanse de supravietuire daca era resuscitat din primul minut. Cu fiecare minut, sansele i s-au diminunat cu 5,5 la suta.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO