Incidente la cel mai mare exercitiu militar desfasurat si in Romania. 12 parasutisti americani, raniti la baza Campia Turzii


Ultimul update: Miercuri 26 Iulie 2017 06:50
Data publicarii: Duminica 23 Iulie 2017 10:29
Categorie: Stiri actuale

Cel mai mare exercitiu militar desfasurat si in Romania si condus de americani, "Saber Guardian", nu a fost lipsit de incidente. 12 militari americani s-au ranit in timp ce incercau sa ajunga la sol cu parasutele, in apropiere de Campia Turzii.

Ranitii au ajuns la spitalul Militar din Cluj, insa doar unul a ramas internat, din cauza unor contuzii la coloana. In cadrul aceluiasi exercitiu, saptamana trecuta, un TAB al armatei romane s-a scufundat in Dunare.

Cei 12 militari executau vineri noapte un zbor de parasutare, alaturi de alti colegi, la baza Aeriana Campia Turzii. Operatiunea, parte a exercitiului Swift Response, integrat in "Saber Guardian", completa un scenariu care prevedea ocuparea acestei baze militare de catre un inamic.

Scenariul exercitiului de noapte din cadrul Swift Response presupunea ca 500 de militari sa fie parasutati pentru ocuparea bazei romanesti de la Campia turzii. Insa la aterizare 12 dintre ei au avut probleme si au suferit rani la picioare.

Oficialii americani nu au precizat cauza acestor incidente. Cert este ca ranitii au ajuns la spital.

Imediat dupa ce au primit ingrijiri medicale la fata locului cei 12 parasutisti americani au fost adusi in stare stabila aici, la Spitalul Militar din Cluj. 11 dintre ei au fost lasati sa plece acasa, iar in acest moment doar unul se mai afla internat pentru ca a suferit o contuzie la coloana vertebrala.

La acest exercitiu au participat alaturi de americani, aproape 1000 de militari romani din fortele aeriene si terestre.

Acesta insa nu a a fost singurul incident care a umbrit rezultatele simularii celui mai mare exercitiu militar din Estul Europei. Joi, un transportor blindat romanesc s-a scufundat in Dunare. Militarii aflati inauntru au reusit sa iasa in siguranta din TAB.

Execitiul Saber Guardian s-a incheiat, dupa 10 zile, in care 25 de mii de militari din 22 de tari au luptat cot la cot pe teritoriul Romaniei, Ungariei si Bulgariei. In regiunea Marii Negre se vor desfasura, in acest an, 18 exercitii internationale, la care vor participa aproximativ 40.000 de militari.

 

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO