DNA, despre votul din Parlament pentru Gabriel Oprea: "Actul de justitie nu mai poate fi infaptuit"

Gabriel Oprea DNA cover

DNA precizeaza ca respingerea cererii de incepere a urmaririi penale, de catre majoritatea membrilor Senatului, are drept consecinta blocarea anchetei penale fata de Gabriel Oprea cu privirea la infractiunea de ucidere din culpa.

"Respingerea cererii procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de incepere a urmaririi penale, de catre majoritatea membrilor Senatului Romaniei, are drept consecinta blocarea anchetei penale fata de Gabriel Oprea cu privirea la infractiunea de ucidere din culpa si ii plaseaza pe procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in imposibilitatea stabilirii raspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea politistului Bogdan Gigina", se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii anticoruptie subliniaza ca, astfel, votul Senatului inseamna ca "actul de justitie nu mai poate fi infaptuit".

"Cu alte cuvinte, vointa exprimata de majoritatea senatorilor fata de cererea formulata de procurori inseamna ca actul de justitie nu mai poate fi infaptuit." - mai afirma DNA.

CITITI si: Alina Gorghiu, despre cazul Gabriel Oprea: "Votul secret trebuie sa dispara din practica Parlamentului Romaniei"

Citește și
marian godina
Politistul Marian Godina, dupa decizia Senatului in cazul Gabriel Oprea: "Am voie sa spun ce simt? Imi e sila!"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Dobrovolschi, afirma ca seful statului este profund dezamagit de votul din Senat in cazul lui Gabriel Oprea si considera ca vinovatia sau nevinovatia unui om nu este stabilita de un vot in plen, ci de o instanta de judecata.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, este profund dezamagit de ceea ce s-a intamplat astazi in Parlament. Presedintele subliniaza din nou ceea ce a spus de multe ori - politicienii care blocheaza actul de justitie nu se vor bucura niciodata de respectul si increderea cetatenilor.

Prin votul de astazi, o parte din senatori a demonstrat, din nou, ca nu s-a inteles nici pana acum faptul ca vinovatia sau nevinovatia unui om nu este stabilita de un vot in plen, ci de o instanta de judecata. intr-un stat de drept nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege!", a precizat Madalina Dobrovolschi, conform Agerpres.

La randul sau, presedintele partidului majoritar in Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat, marti, referindu-se la votul senatorilor in cazul Gabriel Oprea, dar si la alte asemenea situatii, ca "presiunea" pusa pe parlamentari este "inimaginabila" si ii pune pe acestia sa devina "judecatori".

"Nu mai comentez de mult astfel de voturi, pentru ca atat timp cat noi avem in Constitutie acea prevedere gresita din punctul meu de vedere - poate initial cei care au facut Constitutia au gandit intr-un fel, numai ca evolutia societatii ne pune in situatia in care presiunea care se pune pe deputati sau pe senatori e inimaginabila si ii pune pe acesti oameni sa devina judecatori, ceea ce nu e cazul", a afirmat Dragnea.

El s-a pronuntat pentru eliminarea imunitatilor "pentru toata lumea", inclusiv pentru presedinte.

"Existand aceasta prevedere, pana la urma parlamentarii isi exprima un punct de vedere prin vot, asa cred de cuviinta. Daca vreodata in tara asta vom reusi sa ajungem la modificarea Constitutiei, eu o sa propun eliminarea imunitatilor pentru toata lumea, inclusiv pentru presedintele Romaniei. Ori toata lumea e sub lege, adica nimeni nu e deasupra legii, ori adoptam si alte modele care sunt in alte tari", a sustinut liderul PSD.

Senatorii au respins, luni, cererea procurorului general de incuviintare a inceperii urmaririi penale, pentru ucidere din culpa, a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”contra” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” si sase abtineri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Mesajul mamei politistului Bogdan Gigina despre noaptea in care fiul ei a murit.
Mesajul mamei politistului Bogdan Gigina despre noaptea in care fiul ei a murit. "Am gasit un copil, copilul meu, desfigurat"

Mama politistului care si-a pierdut viata in vreme ce il insotea pe fostul vicepremier a reactionat la votul de luni din Parlament.

Politistul Marian Godina, dupa decizia Senatului in cazul Gabriel Oprea:
Politistul Marian Godina, dupa decizia Senatului in cazul Gabriel Oprea: "Am voie sa spun ce simt? Imi e sila!"

Politistul Marian Godina scrie, pe contul sau de Facebook, ca statutul sau nu ii permite sa exprime opinii politice, pentru ca si-ar fi dorit sa scrie "niste cuvinte dupa ce s-a petrecut luni", limitandu-se la a spune ca ii este sila.
 

Gabriel Oprea a fost salvat de colegii senatori in cazul Bogdan Gigina. Fostul vicepremier:
Gabriel Oprea a fost salvat de colegii senatori in cazul Bogdan Gigina. Fostul vicepremier: "Daca era profesionist..."

Saptamana a inceput cu dreptul pentru Gabriel Oprea. Senatorii au respins cererea DNA de ridicare a imunitatii parlamentare.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.