Gabriel Oprea a fost salvat de colegii senatori in cazul Bogdan Gigina. Fostul vicepremier: "Daca era profesionist..."

×
Codul embed a fost copiat

Saptamana a inceput cu dreptul pentru Gabriel Oprea. Senatorii au respins cererea DNA de ridicare a imunitatii parlamentare.

Asta, desi procurorii anticoruptie au vrut sa inceapa urmarirea penala a fostului ministru de Interne pentru ucidere din culpa. Anchetatorii afirma ca Oprea este cel care a cerut sa fie escortat de Politia Rutiera si tot el a stabilit viteza coloanei oficiale in noaptea de 20 octombrie 2015, atunci cand a murit politistul Bogdan Gigina. 73 au votat impotriva, 45 pentru si 6 voturi au fost anulate.

Senatorul Gabriel Oprea si-a facut aparitia la tribuna sa le vorbeasca colegilor, inainte ca acestia sa decida daca dau sau nu mana libera procurorilor DNA sa-l urmareasca penal. Dupa trei saptamani de la formularea cererii, pentru Gabriel Oprea a venit momentul sa afle daca ramane cu imunitate sau nu.

Gabriel Oprea: "Repet, aflat pe bancheta din spate, nu puteam sa comit aceasta ucidere din culpa. Cred ca greseala, ceea ce a determinat, sunt cele trei gropi spre aici, indreptate, care au fost prost semnalizate. Acest lucru s-a intamplat in acea seara. Va rog sa votati impotriva acestei cereri.

Potrivit lui Oprea, motociclistul-politist a fost avertizat prin statie de faptul ca, pe traseu, urma respectiva groapa, adaugand ca, din ancheta, cunoaste faptul ca aceasta nu era insa semnalizata corespunzator.

Citește și
Gabriel Oprea
Cazul lui Gabriel Oprea, amanat de senatori. Cand afla fostul vicepremier daca poate fi urmarit penal
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Este foarte ciudat fiindca in acea zi, din cate stiu, a trecut de patru ori pe langa aceasta groapa. Inainte sa ajunga echipajul de politie si motociclistul au fost avertizati prin radio, li s-a spus 'urmeaza lucrarea' si au confirmat. De altfel, poate nu e lipsit de atentie, cel de pe masina de politie era nasul tanarului politist. Din ce stiu, chiar i-a spus: 'nu cred ca e bine sa vii in seara asta'. Daca era un profesionist...", a explicat Oprea.

Unii colegi i-au luat apararea lui Oprea si au anuntat ca vor vota impotriva ridicarii imunitatii.

Serban Nicolae, senator PSD: "Nu trebuie sa fii practician al dreptului ca sa nu te intrebi ce are de a face uciderea din culpa cu lupta anticoruptie. Va ajunge DNA-ul sa ancheteze si vreun viol, daca se intampla sa fie urmat de un furt de un milion de euro din postea victimelor."

Liberalii au anuntat ca se vor abtine sa faca vreo declaratie in plen.

Daniel Savu, senator PRU: "De ce in Senatul Romaniei se face un lucru care nu e correct. DNA nu are nicio competenta in nicio lege. Uciderea din culpa se cerceteaza de procurori specializati la Parchetul General. Va propun sa retrimitem acest dosar sa vina cu o Ancheta de la Parchetul General. Mi se pare ca Seenatul Romaniei e calcat in picioare si nu I se acorda respectul cuvenit de DNA."

Potrivit DNA, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si vice prim-ministru pe probleme de securitate nationala, a avut de trei ori mai multe coloane oficiale decat presedintele Romaniei.

DNA sustine ca Oprea stabilea viteza coloanei oficiale, atunci cand le spunea politistilor de la Rutiera unde si la ce ora vrea sa ajunga. Pe 20 octombrie 2015, politistul Bogdan Gigina de la rutiera, alerga cu peste 80 de kilometri pe ora, noaptea, pe ploaie, ca sa deschida drumul limuzinei lui Gabriel Oprea, care se ducea acasa, in cartierul Cotroceni.

El a murit, in momentul in care a pierdut controlul motocicletei si a cazut intr-o groapa sapata pentru lucrari la conductele de gaze, in fata Casei Radio, in Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Gabriel Oprea nu se simte vinovat de moartea agentului Gigina.
Gabriel Oprea nu se simte vinovat de moartea agentului Gigina. "Nu un ministru se ocupa de aceste dispozitive"

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, nu se simte responsabil de moartea agentului Bogdan Gigina, motociclistul de la Brigada Rutiera a Capitalei care si-a pierdut viata in urma cu aproape un an, in timp ce se afla in coloana oficiala a lui Oprea.

Cazul lui Gabriel Oprea, amanat de senatori. Cand afla fostul vicepremier daca poate fi urmarit penal
Cazul lui Gabriel Oprea, amanat de senatori. Cand afla fostul vicepremier daca poate fi urmarit penal

Senatorii vor decide abia peste doua saptamani daca il lasa pe Gabriel Oprea pe mana procurorilor.

Ministrul Educatiei a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor lui Oprea:
Ministrul Educatiei a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor lui Oprea: "DNA uita ca Gigina a cazut intr-o groapa"

Gabriel Oprea a ajuns din nou la mana colegilor senatori. Solicitarea procurorilor DNA de incepere a urmaririi penale pentru infractiunea de ucidere din culpa a ajuns la Comisia Juridica.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.