DNA cere redeschiderea unui dosar de coruptie pe numele fostilor ministri Alexandru Athanasiu si Ecaterina Andronescu

Dată publicare: 25-06-2015 15:39
Dată actualizare: 28-06-2015 07:01


Ecaterina Andronescu - Agerpres

Procurorii DNA au solicitat judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa confirme redeschiderea urmaririi penale intr-un dosar in care sunt vizati Alexandru Athanasiu si Ecaterina Andronescu.

Dosarul vizeaza infractiuni de abuz in serviciu si achizitii publice facute in timpul mandatelor de ministru al Educatiei.

Potrivit site-ului ICCJ, cererea DNA a fost depusa pe 22 iunie, are ca obiect "confirmare redeschidere urmarire penala (art.335. alin.4 NCPP)", iar urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 27 august.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES ca faptele din acest dosar sunt similiare cu cele retinute in dosarul "Microsoft", in care Alexandru Athanasiu si Ecaterina Andronescu au fost deja pusi sub acuzare.

Ancheta in acest dosar ar fi fost inchisa in urma cu cativa ani, insa, intre timp, au aparut noi date. In dosarul Microsoft, Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educatiei in perioada 2003 - 2005, a fost pus sub acuzare in septembrie 2014, pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, constand in aceea ca ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului SIE si, respectiv, pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft si ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora.

Faptele sale au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata.

De asemenea, Ecaterina Andronescu este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, dupa ce, in perioada 2001 - 2009, ar fi pretins si primit de la firma Siveco si firmele colaboratoare foloase necuvenite constand in sume de bani sau calculatoare, in scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul Educatiei.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO