Din spatele gratiilor, Sorin Oprescu spune ca este nevinovat si ca NU demisioneaza. Mesajul transmis bucurestenilor

×
Codul embed a fost copiat

Primarul general al Capitalei, arestat pentru ca ar fi primit mita 25.000 de euro, sustine ca este nevinovat si ii roaga pe bucuresteni sa mai aiba "putintica rabdare."

Intre timp, edilul cere Curtii de Apel Bucuresti sa il elibereze si sustine ca acei bani reprezentau un imprumut. El intentiona sa isi plateasca taxele si impozitele din acea suma, dar nu stia de unde provine, a spus Sorin Oprescu in fata judecatorilor. Aflat in spatele gratiilor, primarul, bolnav de diabet, poate fi vizitat de familie maine.

Alexandru Chiciu, avocat: "Din punct de vedere al sanatatii, este bine, dar au fost ceva probleme de sanatate. Lucrurile s-au aranjat din acest punct de vedere si asta e vestea pozitiva."

Arestat preventiv pentru luare de mita, Sorin Oprescu spera sa fie eliberat cat mai curand posibil.

Alexandru Chiciu, avocat: "Este un om care se pregateste pentru contestatii, este un om care nu traieste din sperante, ci din lucruri foarte clare, certe. Doreste sa dea declaratii, doreste sa-si rezolve problemele pe fondul cauzei. Ne-a cerut sa nu invocam problemele sale medicale, ci sa solicitam administrarea de probe corespunzatoare pozitiei pe care domnia sa o va exprima."

Citește și
Sorin Oprescu, retinut
DNA: Oprescu i-a transmis unui om de afaceri sa ii aduca mita, desi acesta i-a cerut o amanare pentru ca ii murise bunicul
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Bogdan Popa, director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, arestat la domiciliu in acelasi dosar, s-a oferit sa ii imprumute pe denuntatori cu suma pe care urma sa o primeasca drept mita primarul Capitalei. El a facut aceasta propunere la o intalnire, pe 19 august, potrivit anchetatorilor.

REFERATUL DNA: "Pe parcursul aceleiasi intalniri, Popa Bogdan Cornel a insistat si el asupra importantei ca vineri, cel tarziu in acest week-end, denuntatorii sa achite macar o parte din mita datorata lui Oprescu Sorin Mircea. Oferta lui Popa Bogdan Cornel, nesolicitata, de a imprumuta el denuntatorii cu bani, daca acestia nu pot face rost de bani pana la finalul saptamanii, pentru a plati aceasta mita, a atras atentia asupra importantei pe care Popa Bogdan Cornel o acorda acestei plati si facea credibila sustinerea lui ca acesti bani urmau, intr-adevar, sa-i fie remisi primarului".

Sorin Oprescu neaga acuzatiile.

Alexandru Chiciu, avocat: "Domnia sa nu a solicitat niciodata, nu a primit niciodata sume de bani despre care sa aiba reprezentarea ca provin de la o infractiune de coruptie."

Unul dintre denuntatori sustine ca i-a dat, in doi ani, aproximativ un milion de euro. Suma s-ar fi dat in transe - intre 20.000 si 60.000 de euro. Procurorii anticoruptie sustin ca Sorin Oprescu primea bani de la firmele care semnau contracte cu primaria. Nu l-ar fi interesat de la cine sunt, atata timp cat veneau.

Cu o saptamana inainte ca procurorii sa-l opreasca in trafic pe primar si sa il perchezitioneze, oamenii lui simteau pericolul. Unul dintre ei, povesteste procurorul in referat, era foarte agitat, dar, cand a aflat ca sunt 60.000 de euro mita de impartit, a devenit cooperant.

Referatul dezvaluie un primar corupt, lipsit de scrupule, care era interesat strict de bani. Procurorii noteaza ca unul dintre oamenii de afaceri i-a spus ca bunicul lui a murit. Oprescu insa i-ar fi cerut totusi sa vina in aceeasi zi la el acasa, cu mita. Acesta a adus cei 25.000 de euro, "de la Mogosoaia", iar Oprescu i-a raspuns: "Da, da, da! Multam!"

Procurorii dau de inteles ca Sorin Oprescu primea mita doar acasa si doar noaptea si mereu erau aceleasi persoane care aduceau banii. De altfel, intr-o inregistrare mai veche, locuinta primarului apare ca un loc sigur, izolat de restul lumii, cu un gard din beton inalt de trei metri, cu o curte plina de verdeata. Invitatii isi lasau telefoanele mobile intr-o cutie pusa intr-un fosior.

Este o lovitura uriasa de imagine pentru primarul Bucurestiului, aflat la al doilea mandat. Imaginea lui de edil simpatic si glumet, gata sa faca totul pentru bucuresteni, nu se mai potriveste cu acuzatiile care i se aduc acum.

"Despre coruptie? Se face curatenie. Atat. Iar singurul lucru la care am ceva de spus sau cred eu ca am ceva de spus e nu justitiei televizate" - declara Sorin Oprescu in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Alexandru Chiciu, avocat: "Raspunsul este foarte clar, NU demisioneaza din functia de primar. Mesajul pe care-l transmite este pe de o parte pentru bucuresteni, ii roaga sa aiba incredere in el, si pe de alta parte, toti cei care s-au grabit deja sa-l eticheteze persoana corupta, ar trebui, si-l citez "sa mai aiba putintica rabdare"."

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
DNA: Primea doar EURO, avea dispozitiv de bruiaj si spunea mereu
DNA: Primea doar EURO, avea dispozitiv de bruiaj si spunea mereu "Multumesc!". Cum ar fi luat mita Oprescu ani de zile

Procurorii anticoruptie au prezentat in detaliu modul in care Sorin Oprescu ar fi luat mita, ani de zile, si cum spera, spune DNA, sa nu fie prins niciodata. Masuri de precautie, intalniri conspirative, telefoane lasate in locuri sigure.

DNA: Oprescu i-a transmis unui om de afaceri sa ii aduca mita, desi acesta i-a cerut o amanare pentru ca ii murise bunicul
DNA: Oprescu i-a transmis unui om de afaceri sa ii aduca mita, desi acesta i-a cerut o amanare pentru ca ii murise bunicul

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, nu isi revine dupa socul arestarii. Tribunalul Bucuresti a emis duminica seara pe numele sau un mandat de 30 de zile, iar acum Oprescu ii cere Curtii de Apel Bucuresti sa il elibereze.

Cine ar face parte din piramida castigurilor ilegale de la Primaria Capitalei. Oprescu:
Cine ar face parte din piramida castigurilor ilegale de la Primaria Capitalei. Oprescu: "Aveti nitica rabdare"

Sorin Oprescu se pregateste pentru o noua noapte in spatele gratiilor.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.