Prapadul lasat in urma de viiturile care au lovit zona Moldovei. CODUL PORTOCALIU de inundatii a fost prelungit

×
Codul embed a fost copiat

A fost rau de tot in zona Moldovei. Viiturile au maturat mai multe masini si au intrat in case. O femeie este cautata si acum, dupa ce apele au trecut cu viteza pe langa baraca in care locuia.

Din pacate, codul galben de vreme rea se mentine pana marti in Banat si Maramures, precum si in vestul Transilvaniei si al Olteniei.

Cititi in articol:
► MAI: Doua persoane au murit din cauza furtunilor puternice
► 
Cod Portocaliu de inundatii pe rauri din 9 judete, pana marti dimineata
► Cod galben de ploi torentiale si disconfort termic in 12 judete din jumatatea de vest a tarii, pana marti la ora 11:00
► 
Sectia UPU a Spitalului Judetean Arad, inundata la 2 saptamani de la inaugurare

Norocul a facut ca intr-o duba luata de viitura in Gura Humorului sa nu se afle nimeni. Masina a fost data peste cap si rupta, in momentul in care a lovit un pod de peste paraul umflat. Apele au maturat bustenii din padurile taiate si i-au carat in aceasta zona, blocand drumul cu uriase stavilare. Suvoaiele au intrat si in case lasandu-i pe oameni cu ochii in lacrimi.

Sectia UPU a Spitalului Judetean Arad, inundata la 2 saptamani de la inaugurare

Citește și
inundatii
Pericol de inundatii in aproape toata tara, miercuri. Un sofer din Tulcea a sarit in apa sa-si salveze masina
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ploaia torentiala le-a dat emotii si turistilor care isi petrec vacanta de Rusalii la Voronet. Nu s-a putut circula pe acest drum din cauza inundatiilor, iar oamenii au fost condusi in siguranta de pompieri, la pensiuni - prin alta parte.  Viiturile au facut prapad si in Maramures. In vestul tarii, apele au intrat in unele case, iar parchetul oamenilor s-a desprins, plutind apoi la intamplare.

 

Sectia de primiri urgente a spitalului din Arad, data in folosinta in urma cu doar doua saptamani, a fost inundata. Asa ca toti pacientii au fost mutati rapid la pediatrie.  In Petrosani un cartier intreg a fost acoperit de ape, iar oamenii au cerut ajutorul pompierilor ca sa ajunga acasa, cu barcile.

Medic: "Noroc ca nu ne-am electrocutat."

Meteorologii au emis un nou cod galben de ploi torentiale si disconfort termic in 12 judete din jumatatea de vest a tarii, pana marti la ora 11:00

Cod Portocaliu de inundatii pe rauri din 9 judete, pana marti dimineata

Hidrologii au instituit, luni, Cod Portocaliu de inundatii pentru rauri din 9 judete, avertizarea urmand sa fie valabila pana marti dimineata. Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in intervalul 20 iunie, ora 18,00 - 21 iunie, ora 10,00, pe raurile din bazinele hidrografice: Crasna - bazin superior si afluenti, afluentii mici ai Somesului aferenti sectorului aval S.H. Dej (judetele Cluj, Maramures, Salaj si Satu Mare), Barcau - bazin superior si afluenti (judetele Salaj si Bihor), Crisul Negru - bazin superior si afluenti (judetele Bihor si Arad), afluentii raurilor Crisul Repede si Crisul Alb (cu probabilitate mai mare pe afluentii aferenti cursurilor inferioare ale acestor rauri) - judetele Cluj, Bihor, Arad si Hunedoara, afluentii mici ai Muresului din judetele Hunedoara si Arad, Bega Veche, Bega (bazin superior si afluenti) judetul Timis, Timis superior si afluentii sai din judetele Caras Severin si Timis, bazinele superioare ale Barzavei, Carasului si Nerei si afluentii lor (judetul Caras Severin).

MAI: Doua persoane au murit din cauza furtunilor puternice

Aproximativ 2.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit pentru salvarea populatiei din zonele afectate de fenomenele meteo din ultimele 24 de ore. Potrivit unui comunicat al MAI remis luni AGERPRES, doua persoane si-au pierdut viata din cauza furtunilor puternice.

Conform datelor centralizate la nivelul MAI, in ultimele 24 de ore au fost emise 30 de avertizari/ atentionari de fenomene meteorologice periculoase imediate, 11 de Cod Portocaliu, care au vizat judetele Alba, Arad, Braila, Buzau, Cluj, Mures, Prahova, Suceava si Timisoara si 11 de Cod Galben, care au vizat judetele Braila, Botosani, Buzau, Neamt, Prahova, Suceava si Tulcea.

De asemenea, in acelasi interval au fost emise opt avertizari hidrologice de inundatii pentru raurile din centrul si vestul tarii.Potrivit sursei citate, pentru salvarea populatiei din zonele afectate si reducerea efectelor inundatiilor au intervenit aproximativ 2.000 de angajati ai MAI, cu 900 de mijloace de interventie. Au fost mobilizati astfel peste 1.100 de pompieri, 700 de politisti si 100 de jandarmi. In zonele unde a existat risc pentru populatie angajatii MAI au evacuat preventiv 162 de persoane, majoritatea fiind cazate la rude sau in spatii puse la dispozitie de autoritatile locale, in zone sigure.

In judetele Mures, Suceava pompierii si politistii au evacuat preventiv noaptea trecuta 98 de persoane si in judetul Hunedoara au fost evacuate preventiv 60 de persoane, se arata in comunicatul MAI.

In prezent interventiile pompierilor se desfasoara pentru evacuarea apei, astfel incat persoanele evacuate preventiv sa poata reveni la locuinte. Potrivit MAI, doua persoane si-au pierdut viata din cauza furtunilor puternice, un minor din judetul Mures, ca urmare a prabusirii unui copac peste un autoturism in care se aflau 2 adulti si 3 copii, si un adult din judetul Timis, care a fost lovit de fulger.

Conform deciziilor luate la nivelul MAI, pentru cresterea capacitatii de interventie, in ultimele 24 de ore au fost dislocati in judetul Hunedoara pompieri din judetele Caras Severin, Gorj, Sibiu, Alba, Timis, care au adus mijloace logistice constand in 15 motopompe de mare capacitate. Manevra de forte a inceput in cursul zilei de duminica si s-a facut prin trimiterea de forte si mijloace logistice suplimentare in zonele cu probleme. Astfel, peste 100 de pompieri militari cu 5 motopompe remorcabile, 10 motopompe de mare capacitate, 4 autocamioane si 3 autospeciale de interventie au intervenit in localitatile din judetul Hunedoara unde au fost inregistrate probleme.

Mai multe unitati de pompieri au fost alarmate in cursul serii si noptii trecute prin ridicarea capacitatii operationale si suplimentarea efectivelor din teren. Acest lucru s-a dispus la inspectoratele pentru situatii de urgenta Arad, Hunedoara si Suceava. Pentru alte unitati din cadrul ISU Alba si ISU Bihor s-a ridicat nivelul de alerta.

Ministrul de Interne, Petre Toba, a cerut ca efectivele ISU dislocate in localitatile afectate de inundatii si viituri sa actioneze in continuare alaturi de celelalte structuri ale Politiei si Jandarmeriei pentru sprijinirea populatiei, inlaturarea efectelor inundatiilor si revenirea la normalitate a comunitatilor afectate.

La nivel judetean, comitetele pentru situatii de urgenta convocate in cursul zilei de duminica raman activate, releva sursa citata.

Prefectii din judetele afectate au coordonat activitatile din teren si au dispus masuri de sprijinire a populatiei si de evaluare a pagubelor inregistrate in ultimele zile, fiind constituite comisiile de evaluare.

De asemenea, ministrul de Interne a dispus pregatirea unor forte suplimentare care sa poata fi detasate in judetele unde luni ar mai putea fi inregistrate efecte ale fenomenelor meteorologice si hidrologice.

Situatia din teren si masurile adoptate sunt monitorizate si coordonate prin Centrul National de Conducere Integrata al MAI, care functioneaza in regim permanent.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a convocat luni dimineata la sediul MAI o sedinta operativa de evaluare a situatiei inregistrate in urma manifestarii fenomenelor meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore.

La sedinta au participat conducerea Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a Centrului National de Conducere Integrata al MAI si conducerea Politiei Romane, Jandarmeriei Romane, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si Politiei de Frontiera, structuri operative care au intervenit in ultimele ore pentru salvarea populatiei si limitarea efectelor inundatiilor, viiturilor si furtunilor.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Momente dramatice pentru romanii aflati in calea viiturilor.
Momente dramatice pentru romanii aflati in calea viiturilor. "A venit apa si mi-a luat masina"

In timp ce Capitala s-a sufocat joi, din cauza caldurii, in Hunedoara 300 de localnici au fost evacuati cu barcile din calea apelor care le-au inconjurat casele.

Pericol de inundatii in aproape toata tara, miercuri. Un sofer din Tulcea a sarit in apa sa-si salveze masina
Pericol de inundatii in aproape toata tara, miercuri. Un sofer din Tulcea a sarit in apa sa-si salveze masina

Este pericol de inundatii miercuri, pana la miezul noptii, in mai multe bazine hidrografice din Banat, Transilvania si Moldova. Natura s-a dezlantuit inca de marti, cand ploile torentiale au semanat paguba in mai toata tara.

Orase si sate inundate dupa ploile din ultimele ore. In Tulcea, masinile sunt luate de vartej in centrul orasului
Orase si sate inundate dupa ploile din ultimele ore. In Tulcea, masinile sunt luate de vartej in centrul orasului

Ploile torentiale din ultimele ore, au continuat sa faca ravagii, in toata tara. Puhoaiele de apa s-au revarsat pe strazi si case, in mai multe localitati.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.