Detalii socante in urma anchetei vizand familiile ce-si trimiteau copiii la furat in Franta. Unde faceau copiii "practica"

Ultima actualizare: 23-06-2017 07:16

Zona centrala a Parisului, spun procurorii, este impartita de hoti in teritorii infractionale, iar aceste retele castigau in medie cate 800 de euro pe zi, de la fiecare minor in parte.

Exasperata de plangerile turistilor buzunariti, politia judiciara franceza a inceput o ancheta inca din 2011. Mai multi parinti anchetati acolo au fost decazuti din drepturi si copiii lor au najuns in grija statului.

In urma cu mai bine de un an procurorii DIICOT au inceput colaborarea cu ofiterii de la Politia Judiciara franceza. Impreuna au filat zeci de copii care mergeau la furat in zona turnului Eiffel. Apoi le-au perchezitionat si locuintele parintilor celor mici.

Procurorii spun ca minorii erau siliti sa aduca acasa, fiecare, cel putin 800 de euro pe zi. Dar anchetatorii nu au gasit sume mari de bani in locuintele rudelor.

 

Elvis Tanase, sef BCCO Iasi: "Minorii erau instruiti mai intai pe teritoriul Romaniei, la Iasi, pana ce deprindeau insusirile necesare pentru a reusi sa fure din buzunare dupa care erau transferati in Franta unde isi continuau practicile la un nivel mai ridicat activitatea infractionala, practic minorii ii intretineau pe parinti care cheltuiau banii asa cum considerau..."

Inainte de a fi "exportati" in Franta, copiii erau trimiti la instructaj, iar dupa ce erau scolarizati in furtisaguri, faceau practica in tramvaiele din Iasi.  Doar anul trecut au fost implicati in peste 100 de cazuri, cu un castig total estimat la 10.000 de euro.

Ajunsi in Franta, cei peste 70 de copii locuiau noaptea in corturi alaturi de parinti, iar ziua mergeau la furat ca la serviciu. Nu reveneau acasa fara cateva telefoane sau fara cei 800 de euro - norma oblogatorie.

Vasile Airinei, procuror DIICOT Iasi: "Pe teritoriul Frantei au fost inregistrare foarte multe furturi si au fost depistati foarte multi minori care furau sub directa coordonare a parintilor. Pe teritoriul Frantei intreaga grupare a actionat in mod constat si ca urmare a furturilor comise pana in 2016 s-a creat un prejudiciu de peste 600.000 de euro"

Din cauza multiplelor plangeri ale turistilor de la Paris, inca de acum 6 ani Politia Judiciara franceza a inceput cercetarile. Legea de acolo le-a permis politistilor sa-i decada pe unii parinti din drepturi, iar copiii au ajuns in protectia statului.

Ofiter Brigada de Protectia Minorilor Paris: “Este o problema mare in Franta cu aceste retele care fura si de la turisti, si de la francezi si care creeaza o stare de insecuritate...a luat amploare si vrem sa oprim acest fenomen"

Astazi 10 parinti au fost dusi la Tribunalul Iasi cu propunerea de arestare preventiva pentru trafic de minori. Politistii nu au reusit sa recupereze decat sume infime de la aceste familii. Toti cei care sunt cercetati acum penal vor fi decazuti din drepturile parintesti, iar minorii traficati vir fi plasati in grija statului.

Noaptea trecuta procurorii au audiat la sediul Inspectoratului de Politie 30 de persoane in prezenta avocatilor. Dintre ele, zece au fost duse la Tribunalul Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru infractiunile de trafic de minori si constituirea unui grup infractional organizat.

Avocatii care au studiat dosarul spun ca probele sunt solide si ii acuza pe parinti cum ca si-au exploatat copiii intre 10 si 16 ani pentru a obtine importante sume de bani de pe urma lor. Adultii stiau foarte bine ca minorii nu pot raspunde penal si sperau ca si ei pot astfel scapa basma curata.

Politistii francezi au depus la dosar multe filmari din Paris cu acesti copii care ii buzunareau pe turisti. Cazul este documentat inca din 2011, iar cele mai multe victime turistii din preajma turnului Eifel, zona mereu aglomerata.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO