Dupa Olteanu a venit randul lui Oltean. Deputatul PNL, trimis in judecata in dosarul despagubirilor de la ANRP

×
Codul embed a fost copiat

Deputatul Ioan Oltean a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu. De aceeasi soarta are parte si Crinuta Dumitrean, fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Procurorii DNA sustin ca ar fi acordat despagubiri supraevaluate pentru un teren din Pitesti si astfel ar fi prejudiciat statul cu aproximativ o suta de milioane de lei. In acelasi dosar sunt cercetati alti opt inculpati, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP.

Potrivit unui comunicat al DNA, Ioan Oltean este acuzat de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Crinuta Dumitrean de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata opt inculpati, cei mai multi fiind la data comiterii faptelor membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP.

Sergiu Diacomatu, la data faptelor vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, precum si Catalin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Marko Atilla Gabor, membri ai aceleiasi comisii, au fost deferiti justitiei pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Citește și
basescu - ponta
Scandalul Bogdan Olteanu. Basescu lauda DNA-ul, iar Ponta ataca PNL-ul: "In 2008, Alinuta isi bea cafeluta cu inculpatul"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Pentru complicitate la savarsirea aceleiasi infractiuni au fost trimisi in judecata omul de afaceri Mihai Rotaru, beneficiarul direct al despagubirii, dar si evaluatorul Sergiu Negurici.

Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru a cumparat pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoana le detinea asupra unui teren in suprafata de 61.857 de metri patrati situat in municipiul Pitesti, judetul Arges. Persoana respectiva a vandut aceste drepturi dupa ce timp de opt ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce il determinase sa initieze si un proces.

"Dupa doar cateva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpatii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara, in calitatile mentionate mai sus, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, au aprobat in regim de urgenta raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire inculpatului Rotaru Mihai. De precizat este faptul ca membrii comisiei cunosteau in mod cert ca inculpatul Rotaru Mihai nu indeplinea cerintele de solutionare in regim de urgenta a dosarului de despagubire, acesta din urma nefiind o persoana in varsta si nu avea probleme de sanatate", se arata in comunicatul DNA.

Anchetatorii sustin ca membrii comisiei au fost sprijiniti in demersul lor infractional si de Ioan Oltean, care avea relatii Mihai Rotaru si cu presedintele de la acea data al ANRP, Crinuta Dumitrean. Sprijinul s-ar fi realizat prin inducerea, fata de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a convingerii ca acestia ar putea sa isi piarda functiile in care fusesera numiti politic.

Terenul respectiv a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei, de 10 ori fata de pretul real, ceea ce reprezinta un prejudiciu in dauna bugetului de stat, concomitent cu obtinerea unor avantaje patrimoniale in acelasi cuantum pentru beneficiarul drepturilor litigioase, dupa ce expertul evaluator Sergiu Negurici a intocmit un raport de evaluare ce contravine standardelor internationale in materie, prin folosirea unor comparabile neconforme.

"In aceste conditii, desi inculpatul Negurici Sergiu avea obligatia sa explice, dar mai ales sa ofere o evaluare in care sa puna in aplicare in mod corect metodele si tehnicile prevazute de standardele internationale de evaluare, expres mentionate in procedura ce trebuia urmata pentru acordarea despagubirilor si deci sa compare terenuri similare, a transmis explicatii nerelevante, inapte sa lamureasca observatia Directiei pentru Contencios si pentru Coordonarea Secretariatului Comisiei Centrale si a pastrat aceeasi valoare. Raportul astfel intocmit a fost aprobat de membrii comisiei, desi rezulta supraevaluarea vadita efectuata de evaluatorul Negurici Sergiu, imprejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare", se mai arata in comunicatul DNA.

Ministerul Finantelor Publice a comunicat ca se constituie parte civila in cauza cu suma de 98.780.835 de lei, reprezentand prejudiciul adus bugetului de stat prin acordarea despagubirii supraevaluate.

Procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor parti sociale si actiuni detinute la diverse firme de catre inculpatii Mihai Rotaru, Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru si Marko Atilla Gabor, precum si asupra unor imobile ale inculpatilor din dosar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Bogdan Olteanu, intampinat de fosta sotie la iesirea din arest.
Bogdan Olteanu, intampinat de fosta sotie la iesirea din arest. "Doresc sa obtin achitarea cat mai rapid"

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost eliberat vineri noaptea din arestul Politiei Capitalei, prilej cu care a declarat ca este un moment greu si o perioada foarte trista pentru el.

Scandalul Bogdan Olteanu. Basescu lauda DNA-ul, iar Ponta ataca PNL-ul:
Scandalul Bogdan Olteanu. Basescu lauda DNA-ul, iar Ponta ataca PNL-ul: "In 2008, Alinuta isi bea cafeluta cu inculpatul"

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, si fostul premier Victor Ponta comenteaza actiunea procurorilor DNA de retinere a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.

Presedintele Klaus Iohannis le raspunde lui Tariceanu si Basescu:
Presedintele Klaus Iohannis le raspunde lui Tariceanu si Basescu: "Eticheta de ”stat mafiot” poate afecta imaginea Romaniei"

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, ca eticheta de ”stat mafiot”, sintagma folosita de catre fostul presedinte Traian Basescu, poate prejudicia imaginea Romaniei in lume.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.